sosy - 72234 przepisów (strona:1883/4816)

Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 116

też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie(...)też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka w chipsach 138

świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne, które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka 100 g chipsów 1 jajko 1/4 szklanki mąki Sól, pieprz Tłuszcz do natłuszczenia naczynia żaroodpornego(...)oliwa, olej kokosowy) Do podania np. miks sałat ulubiony sos, ketchup, musztarda Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotuj 3 miseczki. Do pierwszej nasyp mąkę, do drugiej roztrzepane widelcem jajko z solą i pieprzem, a do trzeciej pokruszone drobno chipsy. Pierś z kurczaka panieruj z każdej strony

Programista w kuchni
Śledzie z burakami i jabłkiem 171

Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw. Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko polej pozostałym sokiem z cytryny. Na półmisku ułóż(...)buraka, na nim śledzia pokrojonego w kawałki a na koniec jabłko. Wszystko polej przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem. Możesz podawać od razu lub schować do lodówki aby podać za jakiś czas lub następnego dnia. SMACZNEGO! Artykuł Śledzie z burakami i jabłkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem 111

prostocie siłą jak mawiają i to jest własnie takie danie. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, bazylia i kurczak, prosto, pysznie i wykwintnie zarazem. Polecam gorąco do wypróbowania. Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem - Pomodoro fresco e basilico i kurczak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 125

Żurawinę podsmaż na maśle z tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu.  Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek(...)kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego, malin a wierzch polałam sosem żurawinowym i posypałam utłuczonym w moździerzu piernikiem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
śledź w śmietanie/ dekonstrukcja 131

jest zdecydowanie ta część kulinarnego świata, która interesuje mnie najbardziej. Naprawdę doceniam śledzie w sosie a'la Milanówek mojej mamy czy te z zielonym pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie

Mango Papaja
Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback 141

zarumienił.   Piecz w 200°C przez 35-40 minut. W połowie pieczenia posmaruj pozostałym masłem, posyp suszonym tymiankiem.   Szynkę podawaj z ziemniakami hasselback, sosem pieczeniowym lub żurawinowym.   Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback   Dzisiaj podrzucam Wam kolejny przepis, dzięki któremu ograniczycie swój czas spędzony w kuchni. Szynka świąteczna podana(...)Oryginalnie podawane są z bułką tartą i migdałami, skropionymi rozpuszczonym masłem. Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback to połączenie idealne. Możecie przygotować do niego sos TU znajdziecie inspiracje (link) Jako dodatek „zielony” polecam prostą sałatkę na bazie buraczków (link) .   Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback w formie przepisu krok

kuron.com.pl
Śledzie pod pierzynką z buraczkami 265

małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook

Atlas Smaków
Sałatka z szynką i ananasem 374

ugotować na twardo, wystudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Wymieszać majonez z jogurtem doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej misce/salaterce ułożyć warstwowo seler, ananasa, szynkę, kukurydzę. Na to wyłożyć przygotowany sos majonezowo-jogurtowy. Na sos ułożyć drobno pokrojone jajka, które posypać posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem

W garach u Gosi
Dorsz w sosie pomidorowym z anansem 124

Soczyste kawałki delikatnej polędwicy z dorsza zatopione w pomidorowym sosie słodko-ostrym na bazie passaty, czosnku, cebuli i kardamonu z dodatkiem słodkiego ananasa, niezwykle aromatyczne danie. Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami(...)cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam do smaku. Smażę kilka minut. Następnie dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wrzucam kawałki ananasa. Układam rybę z sosem pomidorowym z kawałkami ananasa w naczyniu żaroodpornym i piekę( grzaniem góra plus dół) w temp. 220 C przez ok. 20 minut. Wybieram środkową półkę. Gotową rybę w pomidorach z ananasem podaję

Zasmakuj Kuchni
Ryba po japońsku 155

dorsza) 6 pełnych   łyżek mąki 1 jajko ok. ½ szklanki wody Warzywa: 4 cebule 6–7 szt. ogórków np. z zalewy musztardowej lub konserwowych mały słoik papryki konserwowej Sos: ok. 1,5 szklanki wody 100 ml oleju 3 łyżki octu 3 łyżki keczupu łagodnego 3 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego sól(...)zrobić końcowe pyszne danie. Na dno szklanego naczynia ułożyłam warstwę ryby. Następnie rozłożyłam połowę warzyw: cebulę, ogórki i paprykę. Kolejna warstwa to znów ryba i warzywa. Teraz wszystko zalałam sosem. Przykryłam i wstawiłam do lodówki. Najlepiej na dwa dni, żeby wszystkie smaki się dobrze ze sobą połączyły. A za dwa dni... popatrzcie sami jak wygląda tak wspaniale przygotowana ryba Teraz

Kuchnia u Krysi
Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 177

tradycyjne wigilijne potrawy. Jakie dania pojawiały się więc podczas wigilijnej wieczerzy w konkretnych regionach Kresów? Na Podolu prawdziwym królem był szczupak, podawany na przeróżne sposoby: w galarecie z żółtym sosem, faszerowany w majonezie czy w formie pulpetów dodawanych do zupy rybnej. Szczupak w galarecie z dużą ilością warzyw – czyli tzw. szczupak po żydowsku – był też bardzo ważnym daniem w okolicach(...)Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się w towarzystwie zupy grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz z uszkami. Choć sposoby

Codogara
Gulasz pomidorowo-paprykowy z kurczaka 156

pieczonych batatów zrobiłam kopytka i podałam je z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym z suszonymi pomidorami. Całość dopełniła prosta i szybka surówka z kapusty pekińskiej. Zapraszam po przepis... Składniki: 3 małe filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 suszonych pomidorów (najlepiej z hermetycznie zamykanego opakowania, bez oliwy) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki(...)potrzeby wlać wrzątek. Dodać wszystkie rodzaje papryk oraz mąkę i koncentrat. Chwilę smażyć, wlać nieco wody, rozpuszczając koncentrat i mąkę w wywarze. Na końcu zagęścić słodką śmietanką bezpośrednio do sosu. Dokładnie wymieszać, zagotować, dodać natkę i doprawić w razie potrzeby. Podawać z kluskami lub ryżem i dowolną surówką

Czerwień i błękit
KEKS WYKWINTNY 156

żółtego 120 g masła 3 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy(...)jednolite ciasto.  Do uzyskanego ciasta dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, paprykę, ser żółty oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką mieloną  oraz sosem sojowym. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników i przenosimy do keksówki (25 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Kuchnia MagdaLeny
10 dań rybnych na Wigilię (10 secondi di pesce per la Vigilia di Natale) 174

trovare quello che farà al proprio caso. Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) Pasztet z łososia (Terrina di salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Tuńczyk(...)salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata in crosta di sale) Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania