cukier. Smażyć na średnim ogniu ok 8 minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego
Stare GarySmak pieczonego czosnku poznałam już jakiś czas temu na warsztatach, w których dodawaliśmy go do sosu grzybowego . Dzięki niemu smak sos nabrał dosłownie innego wymiaru! Zaczęłam dodawać go do wielu innych potraw i zawsze smak był o niebo lepszy. Dziś proponuję klasyczne puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem, serkiem śmietankowym i ziołami. Jest przepyszne! Polecam do każdego dania głównego. Scroll down
karmelowymałe miseczki widoczne na zdjęciu): 1 mała główka sałaty 2 pomidory 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże cebule czerwone + 1 opakowanie sera feta 1 słoik czarnych oliwek Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek czerwony pieprz chilli pieprz czarny sól czosnek w proszku 500 ml jogurtu naturalnego Do miseczek wykładamy kolejno: porwaną w kawałki zieloną sałatę : pokrojony w kostkę(...)pomidor : pokrojony w kostkę ogórek : poszatkowaną cebulę i ser feta oliwki polewamy sosem Smacznego
Domowe ciastagalaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy dżem porzeczkowy blat biszkoptowy + nasączenie krem serkowy + polewamy czekoladowym sosem Smacznego
Domowe ciastaczosnku zioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba(...)doprawiamy solą czy pieprzem. Przygotowujemy wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na patelni. Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha
Na moim talerzuformie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu. Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy(...)sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
Na moim talerzudomu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza ser żółty mozzarella sól, pieprz itp. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody, do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto(...)szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch posmarować jajkiem
Na moim talerzumakaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę
Na moim talerzusmaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy, smarujemy marynatą(...)piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha
Na moim talerzuRoladki schabowe Schab w sosie cebulowo-jabłkowym Schab w sosie herbacianym Makaron z woka
Na moim talerzuSkładniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski
Na moim talerzumniejsze kawałki i dodajemy do miski z kapustą. Ser żółty kroimy w niewielką kostkę, po czym dodajemy do sałatki. Tuńczyka w oleju odsączamy, zachowując olej z którego przygotowujemy sos. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy musztardę, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie mieszamy, a rozdrobnioengo tuńczyka dodajemy do pozostałych składników sałatki. Odsączonego z wody i rozdrobnionego tuńczyka również dodajemy(...)sałatki. Na koncu do sałatki wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, selerem naciowym i tuńczykiem+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniacałego świata, słodkiej kukurydzy i egzotycznego ananasa to świetna propozycja dla fanów śledzika z nutą słodkości. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias 200g kukurydzy 2 czerwona cebule 320g świeżego ananasa Sos: 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe pokroić(...)paprykę, cukier i sok z cytryny wymieszać ze sobą, a następnie doprawić do smaku pieprzem i szczyptą soli. 4. Śledzie, ananasa, kukurydzę i cebulę przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki i przyprawy na łazanki z kapustą i pieczarkami. Tradycyjne łazanki na obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę(...)podsmażyć na lekko rumiano na smalcu lub oliwie. Następnie do cebuli dodać pieczarki i podsmażyć. Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, dodać kapustę kiszoną, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - poddusić kilka minut. Gotową kapustę z pieczarkami wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać. Łazanki to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Dzieci je uwielbiają :) Smacznego
Moja Książka Kucharskaklarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille
Moja Książka Kucharska