regionalne smaki czyli wybraliśmy dwie pozycje polecane szczególnie przez szefa kuchni. Jednym z tych dań był schabowy rasy puławskiej, podany z kapustą zasmażaną, a drugim stek z jelenia z sosem leśnym i cząstkami buraka, który zrobił na nas wyjątkowe wrażenie. Idealnie wysmażony, delikatny. Trzecim daniem, które zamówiliśmy była pierś kurczaka z sosem kurkowym oraz warzywami. W międzyczasie raczyliśmy się bogactwem
Kuchnia Bazyliikurczaka 1 mały por lub ½ dużego 1 cukinia 4 łodygi selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki oleju arachidowego Kuchnie Świata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich Szczypta soli do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 200 ml wody Sposób przygotowania: Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć(...)głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć na dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski paprykę, por oraz seler naciowy, całość smażyć 2-3 minuty, jak zacznie przywierać do patelni, wlać wodę, smażyć mieszając jeszcze
Wanilia i Kardamonzawierają żadnych polepszaczy - sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu! Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna i przepyszna 😋 Spód przygotowałam z mąki(...)doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne i dorodne marchewki oraz cukinię w cieniutkie, podłużne pasy, każdy z osobna zrolowałam na kształt róży i ułożyłam na nadzieniu. Po upieczeniu
Słodko-Słony Świat Ilonygodziny, aż mięso będzie miękkie. Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i dodać surową do gulaszu. Dusić jeszcze przez ok 15 min. Jeżeli woda znacząco odparowała, należy ją uzupełnić. Przygotować sos rozpuszczając na patelni masło. Połączyć dokładnie z mąką i smażyć ok 2 minuty nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać wodę spod duszonego mięsa, a następnie kremówkę(...)Sos wlać do brytfanki, zagotować i gulasz można podawać. Na talerzu po wierzchu można posypać szczypiorkiem. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
https:KKuchniaMniamsól pieprz Sałatka: 250g zielonego groszku 250g pomidorów cherry 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 100g świeżego szpinaku 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Natur Vegeta 1 łyżka sosu sojowego jasnego sok z 1/2 limonki Wykonanie: 1. Filet z indyka pociąć na 8 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Farsz: Koper(...)pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać i razem z cebulą lekko zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać zielony groszek, pomidorki pokrojone w połówki i chwilę całość smażyć. Następnie doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki, dodać szpinak i ponownie chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać przyprawę do sałatek i dipów oraz całość dokładnie wymieszać. 7. Gotowe roladki podawać na sałatce
Szalona Kuchnia Ewelinypieczarkami i cebulką. Do tego oczywiście ser Do ciasta na pizzerinki dodatkowo dodałam łyżeczkę suszonej bazylii, to wspaniale wzbogaciło ich smak. Tak przygotowane pizzerniki warto podać w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. U nas znikają w mgnieniu oka Spróbujcie, polecam. Pyszne pizzerinki (mini pizze) z plasterkami kiełbasy czernichowskiej wędzonej Duda Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut (pizzerinki należy obserwować, czas jest różny w zależności od piekarnika, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg). Podajemy z ulubionym sosem lub / i ketchupem. Smacznego
Słodkie okruszkiPIZZĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 12,5 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI DO PIZZY: 1/2 szklanki sosu pomidorowego 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do gyrosa 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 125 g sera mozzarella 1/2 żółtej papryki rukola Drożdże rozprowadzić(...)rozgrzanej patelni. Smażyć krótko, aby się mięso lekko ścięło. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, ale już krótko. Rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście sos pomidorowy i wyłożyć kawałki aromatycznego kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę i mozzarellę w plasterki. Ułożyć na pizzy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez
https:KKuchniaMniamtofu. Składniki: 100 gramów ryżu, cebula, 100 gramów tofu pokrojonego w kostkę, duża marchewka, ząbek czosnku i podobnej wielkości kawałek imbiru, mała garść suszonych grzybów mun, łyżeczka proszku curry, sos sojowy olej. Zrób tak: Ryż ugotuj na sypko. Równolegle na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej, utrzymując duży płomień szybko przesmaż cebulę z tofu (przez około 30 sekund), dodaj(...)roztarty z odrobiną soli imbir i czosnek oraz startą marchew oraz grzyby, smaż kolejne dwie minuty prawie cały czas mieszając, dodaj ryż, dopraw curry i sosem sojowym (dodaliśmy też troszkę posiekanego koperku, bo akurat był pod ręką), po czym dokładnie wymieszaj nie przerywając smażenia, co powinno zająć kolejną minutę. Gotowe! Jeśli lubicie ryż smażony, ten przepis też wam się spodoba
Kulinarna Polskazapiekane. Zapiekane, nie znaczy niezdrowe! Dziś razem z marką SEKO przygotowałam dla Was przepyszne sandwiche zapiekane ze śledziem i świeżymi, chrupiącymi warzywami. Pełnoziarniste pieczywo z ulubionej piekarni, śledzie w sosie chili, świeża, chrupiąca rukola i grillowane papryki – składniki, które komponują się idealnie i razem tworzą pyszną całość, której nikt się nie oprze! Ps. na takie kanapki mogą sobie pozwolić(...)kromce układamy świeżą rukolę, grillowane papryki i kawałki śledzia, przykrywamy. Zapiekamy na rumiano. Podajemy na gorąco! Smacznego! Ps. jeśli ma to być imprezowe danie możemy zrobić do nich sos jogurtowy z jogurtu naturalnego, świeżego kopru oraz czosnku z solą i pieprzem. Będzie pysznie! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Ostra na Słodkowziąć do pracy lub na uczelnię jako lunch - w pojemniczku z sałatą i warzywami, nie trzeba go podgrzewać. Składniki: Filet z łososia (ok. 200 g) 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Filet z łososia opłukać, osuszyć i marynować przez 1 godzinę w mieszance sosu sojowego
Codziennik Kuchennyzrobią się białe. Dodajemy puszkę pomidorów i wino. Dusimy do czasu aż wino wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli. Dodajemy śmietanę i połowę posiekanej pietruszki. Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem, dodajemy krewetki i posypujemy świeżą natką pietruszki. Pyyycha. Artykuł Fetticcini z krewetkami w ostrym sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pljest to połączenie idealne, które robi się w kilka chwil, dosłownie jak będzie się szykowała dla nas herbata :) Składniki: ulubione pieczywo 1 dojrzałe awokado garść mini pieczarek sos sojowy sól i pieprz Przygotowanie: awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (Thermomix czas 5-10 s?obr 5) pieczarki obieramy delikatnie i kroimy w plasterki(...)podsmażamy na patelni delikatnie soląc żeby puściły soki, pod koniec smażenia dodać sos sojowy kanapkę posmarować awokado i na nim ułożyć pieczarki Mówię Wam smakuje tak dobrze jak wygląda :) Smacznego
Gotowanie z pasjąjest to połączenie idealne, które robi się w kilka chwil, dosłownie jak będzie się szykowała dla nas herbata :) Składniki: ulubione pieczywo 1 dojrzałe awokado garść mini pieczarek sos sojowy sól i pieprz Przygotowanie: awokado rozgniatamy dokładnie widelcem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (Thermomix czas 5-10 s?obr 5) pieczarki obieramy delikatnie i kroimy w plasterki(...)podsmażamy na patelni delikatnie soląc żeby puściły soki, pod koniec smażenia dodać sos sojowy kanapkę posmarować awokado i na nim ułożyć pieczarki Mówię Wam smakuje tak dobrze jak wygląda :) Smacznego
Gotowanie z pasjąłyżeczki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 główki kapusty 500g kapusty kiszonej 2 cebule 40g suszonych borowików szlachetnych Zaczarowany Ogród (znajdziecie je w POLO MARKET ) olej woda sól pieprz sos sojowy 3 łyżki masła WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrobić. 2. Kapustę słodką ugotować w wodzie do miękkości. 3. Grzyby suszone zalać wodą najlepiej godzinę wcześniej, następnie ugotować(...)niewielkiej ilości oleju usmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kapusty drobno pokrojone, odciśnięte z wody. 6. Całość smażyć w razie potrzeby dodać troszkę masła, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Pozostawić do wystygnięcia. 7. Ciasto wałkujemy jak najcieniej, wycinamy kółka, nadziewamy, sklejamy, gotujemy do miękkości ciasta
Dziś Ja gotujeSkładniki (na 2 duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: sos pomidorowy 100g tartej mozzarelli 1 gruszka (np. konferencja) 100g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzka) 50g sera z niebieską pleśnią (typu lazur) garść orzechów włoskich rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ser z pleśnią pokruszyć. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, mozzarellę, pleśniowy ser, gruszkę oraz orzechy, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Na ok 2 minuty przed końcem
Obiad gotowy