piersi z kurczaka około 150 g lanych klusek około 120 g g małych pieczarek 1 mniejsza papryka żółta 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz i ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka Piersi kurczaka opłukać i oprószyć solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw, a następnie pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić(...)drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, sprasowane ząbki czosnku i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się kurczaka. Paprykę, pieczarki oraz cukinię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z mięsem, podlać sosem sojowym i poddusić pod przykryciem przez około 5 minut (od czasu do czasu mieszając). W międzyczasie ugotować kluski lane, a po odcedzeniu zostawić 1/2 szklanki wody z gotowania się klusek
Kraina Miodem Płynącaczosnek i szalotka nie mogą się przypalić! Każdy plaster polędwiczki smażymy z oby dwóch stron dość krótko, około 40 sekund do 1 minuty. Zdejmujemy szczypcami z patelni. Do pozostałego sosu dodaj 1/4 kostki masła, patelnię zdejmij z ognia i wprowadź pomału masło, jak się rozpuści dodaj plastry polędwiczki i zagotuj przez 30 sekund do minuty. Mięso jest gotowe. Na talerz(...)wyłóż puree z batatów, na nie skarmelizowaną cykorię i obok polędwiczkę z sosem. Smacznego
SMYKWKUCHNIpapryką habanero (26 PLN). Również pikantne i charakterne danie. Mięso delikatne i kruche. Wręcz rozpływało się w ustach. Jako dodatek do wołowiny podano mi Jollof rice po senegalsku w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych ziół. Drugim daniem głównym było Maffe, czyli duszona jagnięcina z sosem na bazie orzeszków ziemnych i pomidorów (34 PLN). Smak tego dania był zaskakujący, mięso
kulinarnyJacebula pęczek dymki 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 łyżka płatków chili 1 łyzka koreańskiej pasty z chili (mozna pominąć, jeśli ma być łagodniejsze) 1 łyżka cukru 3 łyzki sosu sojowego 1 łyżeczka czarnego pieprzu łyżka oleju sezamowego biały sezam do posypania olej do smażenia Karkówke pokroić w niezbyt szerokie, cienkie plastry, cebule w piórka. Czosnek i imbir drobno posiekać(...)patelnię wlać olej, lekko podgrzać, włozyć mięso. Dodać chili, sos sojowy i cukier. Smażyć, co chwile mieszając. Kiedy mięso przestanie być surowe, dodać cebule i smażyć, aż będzie szklista. Dodać imbir i czosnek, oraz posiekaną dymkę. Wszystko wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. W razie potrzeby można dolać trochę wody. Podawać z ugotowanym ryżem (najlepiej ryż jak do risotto, żeby byłkleisty
stajnia gołębie od kuchniColesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polej warzywa, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj. Jest gotowa do podania zaraz po przygotowaniu, ale bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę
Kulinarne S.O.S.cyklu: "Mniej mięsa, więcej strączków" - burgery z fasoli. Z sosem pomidorowym - rewelacja :). Wg pomysłu Ewuni. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej) 2 marchewki 1 pietruszka mała cebulka ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy) 2-4 łyżki oleju pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny(...)ząbki czosnku (duże) łyżka majeranku 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatki: bułki do burgerów , sos pomidorowy, dowolne warzywa (u mnie rukola, pomidor i czerwona cebula) Jak zrobić domowe burgery? Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno). Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch
Rodzinka w kuchniluźne, tak że na kluseczkach trudno zrobić wzorek widelcem, ale za to po ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego kwaskowy, cytrynowy smak przełamał słodycz buraczkowych klusek. I jeszcze słowo o wyglądzie: kluski po ugotowaniu są różowe i jeśli chcecie osiągnąć taki kolor(...)się rozpadać. Jeśli kluski są bardziej mączne trzeba je gotować około minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Krok 6 Zrób pesto. Przełóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na gładki sos. Przypraw według uznania. Buraczane gniocchi najlepiej smakują odgrzane na maśle na patelni. Kluski bardzo dobrze się mrożą. W zamrażalniku można je przechowywać przez miesiąc. Pesto najlepiej jest zrobić świeże
Niedzielny kucharzGogh , ale kocham ekstrawagancję kuchenną składniki na 3 osoby : 6 małych plastrów szynki wieprzowej ( około 0,5 kg ) 8-9 pieczarek 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Plastry szynki rozklepujemy cieniutko . Pieczarki ,cebulę i czosnek wyciśnięty praską(...)się równo smażyły . Proces przeprowadzamy tak długo , aż będą gotowe , czyli około 15 -20 minut . Gotowe , serwujemy na gorąco , najlepiej z kasza lub pure ziemniaczanym , można też dodać jakiś sos… itd .. Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczarkowe zrazy z szynki , pyszny obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypodane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej fasolki szparagowej i kwaskowego owocowego musu (44 zł). Same policzki rozpływały się w ustach, a podany do nich sos był gęsty i bardzo esencjonalny. Pyszna fasolka szparagowa wspaniale smakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy(...)orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską bezą i boskim sosem wiśniowym. Jakie to było dobre! Tutejsi szefowie kuchni, nie dość, że wyśmienicie gotują i zaskakują drobnymi nieoczywistymi szczegółami w daniach, to jeszcze przepięknie stylizują na talerzach swoje dania. Całości dopełnia
Kulinarne przygody Gatityprzepis. Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) mała czerwona cebula 4 jaja 4-5 ogórków kiszonych 2 garście kiełków garść pestek dyni Sos: 1/4 szklanki oleju lnianego (ja zaopatruje się w Skworcu) 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu odrobina soli Na talerzu układamy umytą sałatę, na nią(...)ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jaja oraz pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. Całość posypujemy pestkami dyni i kiełkami. Składniki sosu mieszamy starannie ze sobą (najlepiej wrzucić do słoika, zakręcić i energicznie potrząsać) i polewamy sałatę przed podaniem
Cynamonowe szczęścieziół prowansalskich 2 łyżki oliwy 1/2 szkl ciepłej wody dodatki: 1/3 czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 50 g kiełbasy żywieckiej w plastrach 100 g żółtego sera tartego 2 łyżki sosu pomidorowego (ketchupu) sól, pieprz, oliwa blaszka 30x30 cm lub duża okrągła Przygotowanie: Do miski wkładamy składniki na zaczyn, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut(...)dodatki: paprykę kroimy w paseczki a ogórek w plasterki. Blaszkę do pieczenia lekko smarujemy oliwą i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto oraz rozkładamy je w formie, wyrównując. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dość grubo startym serem. Na serze układamy kiełbasę, ogórek, paprykę. Posypujemy solą, pieprzem do smaku. Wierzch pizzy posypujemy resztą sera i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
słodkie i nie tylko historie kulinarneświeżych drożdży 1/4 czerwonej papryki kilka pieczarek 2 szczypty suszonej bazylii Skworcu 4-5 plasterków szynki żółty ser (polecam tu mozzarelle, ja dziś nie miałam) gęsty ketchup, sos do pizzy itp Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i całość mieszamy. Odstawiamy na bok. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, szczyptę soli i szczyptę suszonej bazylii, wlewamy nasze drożdże(...)pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto (powinno podwoić swoją objętość), układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy gęstym ketchupem lub sosem pomidorowym (co mamy pod ręką). Posypujemy startym żółtym serem (polecam tu jednak mozzarelle, ja dziś nie miałam) i układamy na wierzch plasterki obranych pieczarek, szynkę (u mnie pokrojona w półplasterki), pokrojoną
Słodkie okruszkiSmaczna i prosta w przygotowaniu przekąska. Można podawać z różnymi sosami: słodko kwaśnym chili,czosnkowym,musztardą itp. Znika błyskawicznie więc radzę robić podwójną porcję. Składniki 4oo g piersi z kurczaka 5 szt ząbków czosnku 40 g mąka pszenna 60 g mąka ziemniaczana sos sojowy – 20 ml Chili 1/2- 1 łyżeczki sól 1/2- 1 łyżeczki 1 … Czytaj dalej Czosnkowy
gotuj ze mnąmnie udka bez kości) 4 łyżki przyprawy gyros 1 cebula olej do smażenia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki serka śmietankowego (użyłam serek philadelphia) 1,5 – 2 litry bulionu lub wody sól, pieprz *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę(...)chilli drobno siekamy *** *** Pokrojoną paprykę dodajemy do zupy i gotujemy przez około 10 minut ** *** Po tym czasie do zupy dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, koncentrat pomidorowy, serek oraz sos sojowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut *** *** Na końcu zupę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ZUPY – NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z ApetytemSkładniki: • 2 buraki czerwone • 1 opakowanie roszponki • kilka łyżek ziaren słonecznika • kilka plastrów sera koziego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1/2 łyżeczki miodu płynnego • szczypta soli • kilka kropli octu balsamicznego • sos balsamico (gęsty) Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 200 stopni (do miękkości). Wystudzić a następnie(...)niej ułożyć cieniutko pokrojone plasterki buraków. (doskonale sprawdzi się do tego szatkownica). Buraki polać dresingiem, a na wierzch pokruszyć ser kozi i posypać uprażony słonecznik. Ostatnim elementem jest sos balsamico, którym polewamy delikatnie całość. Podajemy od razu
KUCHNIA POLSKA