sosy - 72234 przepisów (strona:1857/4816)

Zakręcony makaron z indykiem i warzywami, o nucie orientalnej (danie bezglutenowe) 123

delikatny, wcześniej zamarynowany, z grzybami zmieszany, do tego warzywa na al dente przygotowane i z makaronem wymieszane. Kolendra dodała świeżości, powiewu wiosny i radości.  Składniki: marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzy kolorowego, ½ płaskiej łyżeczki curry, pozostałe składniki: 1 polędwiczka z indyka ok. 200 g, ½ brokułu, 2 niewielkie marchewki, 2 szalotki, 1,5 szklanki(...)makaronu świderki bezglutenowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ małej cukinii, garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g), sól himalajska do smaku, pieprz czarny/kolorowy do smaku, świeża kolendra. Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy na cienkie plasterki, o grubości maksymalnie 1 cm, i przekładamy do marynaty. Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok 30 min. Grzyby shiitake

Moniki Smakołyki
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 135

można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem czy sosem. Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk): Składniki na pyzy: 250 g twarogu tłustego prosto z lodówki 20 g łupin babki jajowatej 1 jajko sól himalajska lub kłodawska Składniki(...)mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć a jedynie szumieć. Keto pyzy z mięsem podawać ze skwarkami, boczkiem,  masełkiem, ulubionymi sosami czy gulaszami dla podbicia makro tłuszczem. Doskonale smakują też podsmażone na patelni. Smacznego! — BTW całości be dodatków: 505 g, 998 kcal

Ola la LCHF
Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem 144

miski wsypujemy wszystkie składniki: Brokuł ( dzielę go wcześniej na mniejsze różyczki, podsmażony filet z kurczaka, ugotowany makaron, kukurydzę, ogórek oraz paprykę. Posypujemy wszystko koperkiem. W osobnej miseczce przygotowujemy sos z jogurtu, majonezu, przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku. Wszystko razem mieszamy a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym sosem zalewamy sałatkę i mieszamy. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Smacznego! Zapraszam

Kulinarne przygody
Sałatka z ziemniakami i czosnkiem niedźwiedzim 121

niedźwiedzim Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 5 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 1/2 pęczka rzodkiewek 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli 2 garści listków młodego szpinaku garść listków czosnku niedźwiedziego Sos: sól pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Listki szpinaku i czosnku rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko(...)razem z cebulą wrzucamy do miski. W szklance mieszamy składni na sos. Polewamy nim sałatkę, wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Pyszny kotlet schabowy 168

Ten kotlet schabowy w wykonaniu Madzi to istna poezja. Delikatny w smaku, z rumianą panierką, kruchym i wilgotnym mięsem. Pyszności… Możecie go podać z ziemniakami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z jajek i warzyw w sosie czosnkowym 172

kochani propozycje na sałatkę z jajkami w roli głównej. Zapraszam :) Składniki: Jajka 8 szt, Brokuł 250 g, Szpinak 1 garść, Pomidorki koktajlowe 4 szt, Sos: Jogurt grecki 8 łyżek, Majonez 8 łyżek, Sok z cytryny do smaku, Sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. W garnku nastawiony wodę, gdy zacznie wrzeć to wrzucamy(...)pół jajka i różyczki brokuła. W misce łączymy ze sobą jogurt naturalny z majonezem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy przekrojone na cztery części pomidorki koktajlowe

kulinarne odsłony pati
Pizza na wypasie 156

Odstawiliśmy do ponownego wyrośnięcia. Następnie dużą blachę z piekarnika delikatnie natłuściliśmy olejem i równomiernie ułożyliśmy spód do naszej pizzy. Składniki na pizzę: polędwica sopocka salami pieczarki papryka cebula kukurydza sos boloński żółty ser  mozzarella Pieczarki umyliśmy, skroiliśmy w plasterki i zarumieniliśmy na patelni. Podobnie zrobiliśmy z papryką oraz cebulą. Polędwicę zakupiliśmy w plasterkach więc dużo łatwiej było nam pokroić(...)paseczki. Kukurydze odsączyliśmy od wody, ser został starty na tarce o grubych oczkach i przystąpiliśmy do tworzenia kompozycji.  Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarowałyśmy gotowy sos boloński. Następnie układaliśmy kolejno: polędwice, pieczarki, paprykę, cebulę, kukurydzę i wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25minut. Chwilę przed upieczeniem całość zwieńczyliśmy żółtym serem oraz mozzarellą i czekaliśmy

Sprawni w smaku
Panini z pieczarkami i serem 248

ciepłe, z doskonałym serem, który cudownie się lepi. Mniam! Panini przepis Potrzebujemy: 4 kromki chleba tostowego 6 brązowych pieczarek ser topiony w plastrach 2 łyżki oleju  kilka kropel sosu worcestershire sól, pieprz Kanapka panini w dzisiejszym wydaniu ma w sobie dużą ilość przepysznych smażonych pieczarek.  Brązowe pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju z dodatkiem soli, pieprzu(...)sosu worcestershire. Ostatnio podpatrzyłam ten sposób u koleżanki i muszę przyznać, że tak przygotowane pieczarki są wspaniałe! Smażymy do momentu aż odparuje cała woda z pieczarek. Panini kanapka to także przede wszystkim pieczywo. Na kromce chleba tostowego układamy plaster topionego sera, na niego nakładamy dużą ilość pieczarek, przykrywamy drugim plasterkiem sera, a także drugą kromką pieczywa. Tak samo postępujemy

MamaOskarka
Zdrowy lunch box do pracy z łososiem! 166

abyś nie tracił czasu na przygotowanie jedzenia. SKŁADNIKI: - pieczona dynia piżmowa - pieczona szalotka - garść ulubionej sałaty u mnie roszponka sprawdzi się też rukola - świeże zioła bazylia lub kolendra - sos pomidorowy (możesz użyć gotowej passaty pomidorowej) - dla chrupkości orzechy włoskie mogą być też np. pestki dyni - porcja ugotowanego dzikiego ryżu - dzwonko łososia Wykonanie: - warzywa pokrój i partiami ułóż na blaszce, dynię(...)grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone. - do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni pieczonej, cebulkę i pozostałe składniki. Do sosu pomidorowego zawsze dodaje 1 ząbek pieczonego czosnku i rozgniatam widelcem, całość polewam oliwą z oliwek i gotowe!  Kto by nie chciał zjeść takiego lunchu w pracy? Nie ma opcji

SMYKWKUCHNI
Placuszki twarogowe z jagodami 115

ogniu na złoty kolor z obydwu stron. Mój syn nie lubi jak owoce są w środku więc jak on jest robię bez. Tylko dodatkowo miksuję owoce i polewam tym sosem placuszki. Mój mały pomocnik robił ze mną te placuszki. Zawsze chętny do pomocy, ha ha Podawać polane sosem klonowym, śmietaną lub posypane cukrem pudrem. To już jak lubicie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
PARÓWKI W CIEŚCIE ZIEMNIACZANYM 191

ziemniaków 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii olej do głębokiego smażenia 4 parówki 8 plastrów sera topionego Sos pomidorowy WYKONANIE Ziemniaki obieramy i gotujemyj wstępnie przez 15 minut, a następnie całkowicie studzimy. Ostudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. .Każdą parówkę owijamy(...)kawałki parówki z serem, zlepiamy brzegi i formujemy niewielkie kulki.  Wrzucamy kuleczki na rozgrzany głęboki olej i smażymy około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podajemy  z sosem pomidorowym lub surówką albo z tym i z tym :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Sałatka z tortellini 12537

Super pyszna i prosta do zrobienia sałatka z tortellini . Wystarczy ugotować pierożki i wymieszać je z warzywami oraz domowym sosem czosnkowym. Przepis jest sprawdzony i godny polecenia. Polecam ją na przyjęcia! - świetna sałatka na przyjęcia - pierożki gotowe w 14 minut - idealnie dobrane warzywa - domowy i lekki sos czosnkowy

AniaGotuje.pl
Jak wyczarować obiad w 30 minut? 124

być i basta. Ostatnio z opresji uratował mnie Sokołów ze swoją wegańską linią „Z gruntu dobre” bo uwaga wyczarowali wegańskie gołąbki i to w dwóch wariantach: w sosie grzybowym i pomidorowym! Są genialne, idealnie wyważony w smaku farsz otulony mięciutką kapustą włoską. Skład mają super, sami zobaczcie, że nie ma się absolutnie do czego przyczepić: Ale po kolei(...)ugotują. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (szczypta- 1/3 gałki). Jeżeli masz mikrofalówkę to przygotuj gołąbki zgodnie z intrukcją na opakowaniu, lub rozpakuj delikatnie, przełóż je razem z sosem do garnka, dodaj 100 ml wody i na maleńkim ogniu pod przykryciem podgrzej około 5 minut. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dopraw gałką muszkatołową, koperkiem, dodaj mleko i utłucz na puree. Teraz ułóż

greenscarf
PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 116

miejsce na ok. 30 min. Ja wykorzystuję do tego piekarnik z uchylonymi drzwiczkami ustawiony na minimalną temperaturę poniżej 40 stopni. Ciasto sobie rośnie, więc w tym czasie zajmiemy się sosem i szparagami. Cebulę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i dokładamy przetartą cebulkę, dokładamy czosnek i podsmażamy aż cebula uzyska lekko żółty kolor. Wylewamy(...)kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Spaghetti z tuńczykiem i kaparami 190

przepis na szybki makaron w moim stylu bo na bogato ;) Składniki: pełnoziarnisty makron spaghetti (pół paczki) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały słoiczek kaparów 8 pomidorków koktajlowych 1 pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia lub olej kokosowy 2 łyżki słonecznika sól, pieprz Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy(...)przekrojone na pół pomidorki. Chwilę smażymy. Potem dodajemy odcedzony z sosu tuńczyk. Całość smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy kapary oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni. Dodajemy do dania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron wg opisu z opakowania. Ugotowany makaron podajemy z gotowymi dodatkami. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania