sosy - 72234 przepisów (strona:1852/4816)

Pasztet drobiowy z rosołu 106

mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz)   Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki lub ćwiartki – zmiel je w maszynce(...)mielenia lub rozdrobnij w malakserze. Do powstałej masy wbij jajka i dobrze dopraw sosem sojowym (lub solą i pieprzem) , by smak był wyrazisty. Następnie przełóż do wyłożonego papierem naczynia żaroodpornego lub formy keksowej. Piecz ok. 50 minut w temp. 180 stopni.               Moje procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny

Kulinarne S.O.S.
Pieczone mielone z serowym środkiem z sosem pieczarkowym 140

Zwykłe kotleciki w zdrowszej wersji – pieczone. Zamiast większej ilości bułki tartej dodałam sypką kaszę mannę. W środku ciągnący ser, podane z pysznym sosem pieczarkowym. Gwarantuję zasmakuje Wam taki obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia(...)żółtego sera Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki 36% Sól Pieprz Ser żółty kroimy w słupki. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy kaszę manną i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy gładkie, zwarte

VioletoweKucharzenie
Surówka z młodej kapusty na grilla lub do obiadu – pyszna i prosta 151

wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 500 g młodej kapusty pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewki ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki 1 nie za za duży ogórek sałatkowy na sos: około 1 łyżeczki miodu lub cukru około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka(...)skórką na mniejsze kawałki. Umyte rzodkiewki kroję w cienkie półplasterki. Do miodu dodaję oliwę, sok z cytryny, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Wszystkie składniki przekładam do salaterki, polewam sosem i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną surówkę odstawiam na około 30 minut, aby przeszła smakiem. Surówka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Faszerowany schab z piekarnika 194

czerwona do wyboru w plasterki 1 czerwona papryka pokrojona w pasma Składniki marynaty : sól, pieprz, majeranek rozmaryn, tymianek, słodka papryka,             po 4 łyżki sosu sojowego i musztardy u mnie Kremska, 2 łyżeczki czosnku granulowanego ( możecie użyć świeżego przeciśniętego przez praskę) 3 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Najczęściej schab od góry posiada tłuszczyk ( nie odkrawać(...)schabem szczelnie przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1,5godziny. Odkryć około 20 minut przed końcem pieczenia aby mięso ładnie się przyrumieniło. Powstały sos z pieczenia mięsa można przecedzić przez sito, zagęścić i wykorzystać do podania z pieczenią w towarzystwie ziemniaków lub kaszy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

W garach u Gosi
Paprykowe łódeczki z pudliszkowo-mięsnym nadzieniem w sosie bolońskim 135

obiadową na   paprykowe łódeczki   zapieczone   z pysznym i zdrowym nadzieniem które zawiera kaszę jaglaną, chude mięso mielone, warzywa a   całość duszona jest   w pomidorowym sosie bolońskim.   Ostrość zależy tylko od tego czy   doprawicie   ostrą czy słodką papryką, sos doskonale łączy się z delikatnym smakiem warzyw. Nie dość, że smaczne danie to łatwo

Wanilia i Kardamon
Jakie przyprawy do jakich potraw? 119

Przyprawianie grzybów nie jest łatwe, gdyż wiele dodatków zamiast podkreślić ich smak jedynie je przytłoczy. Tutaj liczy się umiar, niezależnie od tego, czy gotujemy zupę grzybową czy też przyrządzamy sos. Smak grzybów wzmocnią podstawowe przyprawy – sól i świeżo mielony pieprz. Leśne grzyby doskonale komponują się z ziołami, szczególnie świeżymi. Natka pietruszki, rozmaryn czy tymianek nie tylko ożywią smak grzybów(...)sól, czarny pieprz i czosnek – uwydatnią one walory smakowe tego zielonego warzywa i dodadzą mu nieco pikanterii. Smak szpinaku podkreśli także gałka muszkatołowa, szczególnie jeśli przygotowujemy tę zieleninę w sosie śmietanowym. Choć w polskiej kuchni zdecydowanie dominuje duet przypraw – sól i pieprz, to jednak dodanie choćby jednego nieco bardziej wyszukanego składnika więcej może sprawić, że nawet powszechnie znana i pospolita

Kulinarne Przeboje
Kurczak duszony w sosie z papryką 110

przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że też je polubicie - tak samo jak moja rodzina. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części) 1/2 łyżeczki papryki wędzonej papryka ostra w proszku(...)podsmażyć do miękkości (papryka może być lekko twarda), dodać koncentrat, listki laurowe i na końcu bulion. Wszystko razem wymieszać oraz poddusić 2-3 minuty - w razie potrzeby doprawić. Powstały sos przelać do kurczaka. Całość przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180 stopniach. Przez ostatnie 20 minut kurczaka należy dopiekać już bez przykrycia

Di gotuje
Sałatka ze szpinakiem, ciecierzycą i serem feta 186

Użyłam prawdziwej greckiej fety jednak możecie również użyć sera sałatkowego.  Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie szpinaku baby 400 g ugotowanej ciecierzycy 1/2 kostki sera feta 1 pomidor Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich Szczypta soli  Szczypta pieprzu czarnego Przygotowanie : Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomidora kroimy w kostkę(...)misce mieszamy szpinak, ciecierzycę i kawałki pomidora. Kruszymy ser feta. Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę

Czarnawisienka
Spaghetti z cukinią i chili 107

Danie z makaronem i sosem pomidorowym z cukinią i z dużą ilością przypraw. Spaghetti z cukinią to danie lekko na ostro, z ziołami, danie które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Czasem świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny(...)cebula się zeszkli wrzucam posiekaną chili, po chwili dodaję pomidory i cukinię, mieszam, przyprawiam. W osolonym wrzątku gotuję makaron, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Gotowy wrzucam do sosu, mieszam, chwilę przesmażam razem do połączenia. Podaję od razu z natką i tartym serem

Zasmakuj Kuchni
Boczniaki z żurawiną 152

pierwszego tłoczenia, rzepakowego lub lnianego ( uważać, bo lniany ma specyficzny smak i zapach) 3 łyżki octu 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić klonowym l) 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 7 goździków 4 ziarna pieprzu 1 ziele angielskie ⅓ łyżeczki soli plus ⅔ szklanki żurawiny 1 czerwona cebula Przygotowanie: Przygotowania najlepiej zacząć noc wcześniej. Piekarnik rozgrzać(...)wymieszać wszystkie pozostałe składniki poza żurawiną oraz cebulą. Cebulę pokroić w cieniutkie półksiężyce. Upieczone boczniaki wyjąć z piekarnika. Połowę włożyć do dużego słoja, zalać połową sosu, wsypać połowę pokrojonej cebuli oraz żurawiny. Następnie wyłożyć resztę boczniaków i czynność powtórzyć.Schłodzić,a następnie przełożyć do lodówki przynajmniej na jedną noc. Im dłużej

Proste Potrawy
Wegetariańskie. Krokiety ryżowe z selerem 104

Dzisiaj mam dla Ciebie propozycję wegetariańską – tym razem pyszne krokiety z aromatycznymi przyprawami! Podałam je z sosem pomidorowym, ale świetnie również smakują samodzielnie z sałatką bądź z jogurtem lub sosem grzybowym. Składniki (20 krokiecików 7cm): 150 g ryżu paraboiled 500 g selera korzeniowego 1 mała pietruszka korzeniowa 1 mała marchewka  mała cebula 1 ząbek czosnku polskiego 2 łyżki

Mój pomysł na
Młoda kapusta zapiekana w śmietanie / Creamy young cabbage bake 189

sklepach zawsze kupuję i korzystam ile się tylko da. Na moim blogu znajdziecie już wiele pomysłów na wykorzystanie młodej kapust y, polecam gorąco! Dziś proponuję młodą kapustę zapiekaną w sosie śmietanowym z pieczarkami i mozzarellą. Doskonała jako danie w samo w sobie, lub jako dodatek do każdego dania głównego, przepyszna! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta zapiekana(...)ogniu patelnię z olejem, dodaj marchewkę, czosnek i grzyby i smaż przez 5 minut, następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 2-3 minuty. Polej przygotowaną kapustę sosem z warzywami, posyp serem i piecz przez 20 minut, aż kapusta zmięknie a ser się zarumieni. Smacznego! English version Creamy young cabbage bake (4 servings) Ingredients: 1 carrot, peeled

karmelowy
Makaron z bazylią, orzeszkami piniowymi, pomidorami i serem Grana Padano 197

Skworcu ) garść startego sera Grana Padano sól ---------------------------- 200 g makaronu tagiatelle (2 porcje) Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Listki bazylii miksujemy z oliwą. Oliwy powinno być tyle, aby sos był rzadki. Całość lekko solimy. Pomidory kroimy na pół. Ugotowany makaron łączymy z bazyliowym sosem, pomidorami, orzeszkami piniowymi, serem Grana Padano. Mieszamy, podajemy. Smacznego

Smak mojego domu
Wegetariańska cieciorka po bretońsku / Vegetarian chickpeas in tomato sauce 162

krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego majeranku 4 gałązki świeżego tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Zasmażka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Oraz natka pietruszki i kwaśna śmietana do podania Ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Następnego dnia(...)dodaj 1 łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuj na średnim ogniu przez 40 minut, pod uchyloną pokrywką. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę wędzoną i ostrą, cukier oraz sos sojowy. Gotuj już bez przykrycia 25 minut. Na suchej patelni podsmaż mąkę, mieszaj aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaj olej i połącz z mąką. Ostudź na patelni. Do ostudzonej zasmażki dodawaj

Delicious Place
Roślinny burger z roszponką i cytrusową nutą. 118

wegańkiej) Jeżeli używasz kumkwatów to poprzekrawaj je na pół, jeżeli pomarańczy to obierz ze skóki i pokrój cząstki na 1-2 cm kawałki. Wymieszaj musztardę i słodki syrop, jeżeli sos będzie bardzo gęsty to dodaj łyżkę-dwie wody. Wymieszaj wszystkie składniki. Burgery są naprawdę dobre, a co najważniejsze mają świetny skład. Cena też do przyjęcia, bo za dwa kotlety zapłacicie(...)Lidlu. Przygotować je można na kilka sposobów, jeżeli nie odpalam klasycznego grilla to używam elektrycznego opiekacza. Obustronnie na raz opiekany jest gotowy w 3 minuty. Suchą bułę posmaruj sosem, nałóż sałatkę i wpakuj burgera. Co najważniejsze na zimno jest równie dorba, więc to propozycja na każdą porę dnia i nocy Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Roślinny burger z roszponką

greenscarf

Proponowane wyszukiwania