sosy - 72234 przepisów (strona:1843/4816)

Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z  ryżem z kalafiora 149

smażenia : 12-15 minut Liczba porcji : 2 Masło orzechowe co do zasady kojarzy się raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. My polecamy bardzo proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty(...)zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie tutaj Artykuł Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze 138

sprzedaży. U nas nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney. Składniki: 400 g rabarbaru 2 pęczki dymki 2 łyżki oleju 100 g rodzynków 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki z tapioki 400 g filetów z piersi kurczaka 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem(...)olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.  Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą

R'n'G Kitchen
Podsumowanie akcji kulinarnej - kuchnia szkocka 2019 165

Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem Jajecznica z wędzonym łososiem Zupy: Zupa z rukoli z wędzonym łososiem Zupa brokułowa z wędzonym łupaczem Przystawki: Tarteletki z haggisem i sosem whisky Tarteletki z wędzonym łososiem i koperkiem Pieczarki faszerowane haggisem Dania główne - ryby: Ryba z frytkami, groszkiem i sosem tatarski, czyli fish & chips Łosoś smażony z ziemniaczkami

Codzienne Gotowanie
Curry z kalafiorem 198

Curry to sposób przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej. Najczęściej w curry znajdziemy mięso, ser i warzywa. Wszystkie składniki zanurzone są w aromatycznym sosie. Odmian curry jest bardzo dużo. Smak zależy od doboru odpowiednich przypraw. Najczęściej w paście curry znajdują się kurkuma, imbir, kmin rzymski, gorczyca, chilli. Możecie użyć gotowej przyprawy curry, albo pasty, ale zachęcam Was do przygotowania własnej. Zajmuje(...)kilka chwil, a smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. Curry robię bardzo często, bo jest to super pomysł na wyczyszczenie lodówki. Do aromatycznego sosu możecie dodać swoje ulubione warzywa. Nie bójcie się eksperymentować. Jako dodatek możecie użyć ryż, kaszę, albo zjeść z dodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli

wiecejwarzyw.pl
Parowańce na kefirze z truskawkami 160

każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.  Gotowałam na parze ok. 10 minut.  Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.  Notatki: * w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki(...)kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej :) )  * miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną * sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie) * tak, w tym cieście nie ma jajek :) Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami 198

czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ     *** Szpinak myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Jeżeli używamy mrożonego szpinaku to wcześniej go rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody *** *** Wszystkie pozostałe składniki(...)Całość posypujemy z wierzchu startym na tarce żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia *** *** Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY

Blog z Apetytem
Sos Feta (idealny do karkówki z grilla) 152

Absolutnie fenomenalny sos do mięs z grilla, zwłaszcza do karkówki. Lekko słony, z wyraźnym posmakiem czosnku i lekko ziołowy. Pyszny. Planując grilla, miejcie na uwadze ten przepis Składniki: 85 g sera feta (favita) 2 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki zimnej wody 2 łyżeczki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 2 i 1/2 łyżki oliwy 8 dużych listków

Smaki Na Talerzu
Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym 157

Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym to mój pomysł na pyszny, niewymagający obiad bez dodatku mięsa. Zrobicie je naprawdę szybko i zapewniam, że zjecie z wielką przyjemnością! Artykuł Roladki z bakłażana z kuskusem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Filet z kurczaka pod ciastem francuskim 137

ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą. Dodajemy sok z cytryny oraz olej i energicznie mieszamy, aż do otrzymania białego, gęstego sosu. Sałatę przekładamy do miski. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy

Smaki Na Talerzu
Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) 130

nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż(...)rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
makaron w sosie pieczarkowym... 171

cebulę na złocisto, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać z 5 minut mieszając, dodać kostkę rosołową. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do pieczarek, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, dodać pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę w płynie maggi. Podać z ulubionym ugotowanym makaronem - makaron z sosem pieczarkowym to bardzo szybkie, smaczne, sycące danie na obiad, kolację, makaron

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z kaszą, pieczarkami i szparagami 173

kaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 220 ml wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do momentu zniknięcia płynu z garnka. Pieczarki(...)ponownie 3 łyżki oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierś marynowana w kefirze z parowaru 143

dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy do połączenia smaków. Kiedy parowar daje znak, że danie gotowe, wykładamy na talerze ziemniaki, okraszamy przygotowaną cebulką z tymiankiem, warzywa mieszamy z sosem maślanym i układamy obok  ziemniaków, do tego dodajemy pierś. Jako dodatek można przygotować moja ulubioną  sałatę masłowa z ogórkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem, polaną sosem musztardowym

Kulinarne przemyslenia
Szparagi w owijce pieczarkowo bekonowej 111

bekonem , który najpierw smarujemy pastą pieczarkową . Doskonała ciepła przekąska lub przystawka . Polecam to danie każdemu , jest proste w przygotowaniu , efektowne , a nade wszystko smaczne Oczywiście najlepiej serwować je z sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny składniki na 3 osoby : 9 zielonych szparagów , równej grubości 9 plastrów cieniutko pokrojonego boczku wędzonego na zimno 5-6 pieczarek 2 szalotki(...)chodzi o to ,żeby wytopił się ten z bekonu . Smażymy , dość często turlając je po patelni ,żeby bekon równomiernie się przysmażył . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z sosem holenderski Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szparagi w owijce pieczarkowo bekonowej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Spaghetti bolognese 132

Ostatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli(...)seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania