kozieradki łyżeczka octu jabłkowego pół łyżeczki mielonej papryki chili lub do smaku pół łyżeczki drobnego cukru opcjonalnie majeranek olej do smażenia cebuli sól, pieprz, ewentualnie kilka kropli maggi lub sosu sojowego do smaku Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną Z jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej(...)posiekane jabłko, cukier i dusić do czasu, aż kawałki jabłka się rozpadną. Zawartość patelni przestudzić i dodać do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, lubczykiem, maggi lub sosem sojowym i zmiksować na gładką pastę. Odstawić na godzinę do lodówki, aby pasta z fasoli, jabłek i pora stężała Pasta z fasoli z puszki i pora - jak zrobić Fasolę odcedzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapokrojonego na mniejsze kawałki. W czasie duszenia mięsa uzupełniamy płyny, gorącą wodą z czajnika. Osobiście nigdy nie zaciągam gulaszów mąką. Cebula z czosnkiem w trakcie duszenia naturalnie lekko zagęszczają sos. Nam taka konsystencja odpowiada. Kto lubi, może oczywiście przygotować sos z dodatkiem mąki. Kilka minut przed końcem można do gulaszu dodać dobrą kwaśną śmietanę. Ja dodałam śmietanę drugiego dnia
Smaczne ZdroweSmacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Boczniaki w aromatyczny sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym
Oryginalny smakmniejsze: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu wędzonego 2 jajka 50 g parmezanu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie
Czarnawisienkaustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie przyjęło się nazywać gulaszem mięso w gęstym zawiesistym sosie, ale na Węgrzech tak przygotowane mięso nosi nazwę pörkölt. Natomiast węgierski gulasz - gulyás to rodzaj gęstej mięsnej zupy. Pörkölt - to pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso, duszone w bardzo gęstym sosie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Sos śmietanowy to jeden z ulubionych mojego Ł. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku. Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -200 ml śmietanki UHT -1/2 cebuli -200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę -1 łyżka oleju -sól, pieprz -opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty
Zielona KuchniaPieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki(...)góra plus dół, bez termoobiegu. Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem. Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego
Zasmakuj Kuchniduża cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie spory pęczek natki pietruszki 2 duże plasterki żółtego sera Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół(...)szklanki suchej kaszy zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, dodać trochę soli, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić do napęcznienia). Gotową kaszę wrzucić na patelnię, dodać koncentrat, keczup, sos sojowy, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Z cukinii wylać zebraną wodę, dokładnie wytrzeć ją papierowym ręcznikiem, a następnie napełnić farszem lekko przyklepując i tworząc małą górkę. Cukinię
Simply Foodpołożyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się. Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę. Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym ( przepis na sos ). Notatki: * można użyć mięsa z piersi kurczaka * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar * to są proporcje na 2 quesadille Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 300 g fileta z zębacza smugowego lub innej ulubionej ryby 200 g cukinii 2 marchewki 1 zielona papryka 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili z ananasem pieprz, … Czytaj dalej Zębacz duszony z warzywami
czarrna od kuchnimięso. Spróbujcie niesamowitych szarpanych boczniaków. Przepis na szarpane boczniaki Składniki: 250 gramów świeżych boczniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, płaska łyżka papryki wędzonej w proszku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz, olej. Zrób tak: na patelni zeszklij na oleju cebulę pokrojoną w cienkie pióra, dodaj niepełne pół szklanki wody i podduś, a gdy cała wyparuje, dorzuć boczniaki porwane(...)nitki (bardzo łatwo zrobić to dłońmi). Następnie wszystko zrumień, wsyp paprykę, wymieszaj, dopraw sosem sojowym, pieprzem, a jeśli trzeba, także solą, dokładnie połącz, wyłącz ogień. Gotowe! Rada: jeśli nie możesz kupić papryki wędzonej, użyj zwykłej w proszku, danie straci jednak dużo aromatu. Szarpane boczniaki podaliśmy w bułce z sałatką coleslaw (przepis na dole wpisu), piklami i odrobiną keczupu. Sałatka coleslaw
Kulinarna Polskamięska. Składniki: 1 kg małych, młodych ziemniaków 20 dag fasolki szparagowej 4 marchewki (u mnie młode i małe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju Do garnka zlewamy wodę oraz 2 większe szczypty soli. Ziemniaki oraz marchewkę skrobiemy(...)gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy do miękkości. W międzyczasie należy sprawdzać czy warzywa są już miękkie. Odcedzamy je i dodajemy do papryki. Całość doprawiamy ziołami, sosem sojowym, pieprzem, kurkumą i całość podsmażamy minutę. Smacznego
Gotuj z AgnesSzybkie i proste danie obiadowe. Bardzo ekonomiczne i bardzo smaczne. Kotlety podałam z sosem gorgonzola To zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych. Składniki 6 średnich ziemniaków … Czytaj dalej Kotlety
gotuj ze mnąodrobinę tego orientu do dań, i tak na moim blogu znajdziecie kilka propozycji inspirowanych tajskimi smakami: najpopularniejsze danie kuchni tajskiej - pad thai z tofu Makaron ryżowy w orzechowym sosie Makaron soba w sosie z masłem orzechowym Orientalna zupa kokosowa z zielonego groszku Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą Curry z mango A dziś bardzo prosta propozycja na potrawkę
HealthyCreationsSezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecam. Składniki: 300 g ciasta francuskiego 300 g kurek 1 łyżka masła ghee 1/2 pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany 36% 3 jajka 250 g sera ricotta gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie: Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem(...)chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut
R'n'G Kitchen