sosy - 72234 przepisów (strona:1821/4816)

Piersi z kurczaka z wolnowaru 207

ustawiłam na HIGH i gotowałam 3 godziny. Śmietanę wymieszałam z niewielką ilością zimnej wody (żeby nie była za gęsta) i dokładnie rozmieszałam w niej łyżkę mąki. Wlałam do powstałego sosu i dokładnie rozprowadziłam. Gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam do smaku i gotowe :) Wyszedł kurczak w pysznym sosie pieczarkowym. Podałam z makaronem (bo miałam go sporo w lodówce z poprzedniego dnia

kuchnia doski
Golonka z indyka w sosie musztardowym 138

NONE Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g) - 2 łyżki oleju - pól cytryny - 6 łyżeczek musztardy francuskiej

Związek na patelni
Farszynki Z Pysznym Farszem Z Mięsa Mielonego 160

Farszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :) Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;) Tutaj(...)bądź podłużny i obtaczamy w mące ;) 5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Placki brokułowe 139

placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Można je śmiało zabrać do pracy lub szkoły. Będzie do nich świetnie pasował sos jogurtowo-ziołowy oraz lekka sałatka z dressingiem. Placki są pieczone, a nie smażone, więc sprawdzą się dla tych, którzy liczą kalorie, bo nie dodajemy tu dodatkowego tłuszczu. A może nawet(...)Dobrze i ciasno je ugniatamy, aby później nie rozpadały się. Uformowane placuszki wkładamy na około 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Gotowe placki brokułowe podajemy z sosem jogurtowym lub zieloną sałatką. Smacznego! Artykuł Placki brokułowe pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM 179

pracy ( tak wiem, dużo coś tych przerw miałam  😃😃😃 ),   tęsknym okiem spoglądał na mnie wędzony łosoś... 😉 Dlatego w dosłownie 10 minut przygotowałam przepyszny obiad - makaron z łososiem w sosie śmietanowym... 💗  W czasie kiedy gotowałam makaron - (wybrałam pappardelle, czyli grube wstążki, bo tak mi się najbardziej włosko kojarzyło to danie) - podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, dodałam łososia, śmietanę(...)kremówkę oraz odrobinę skórki z cytryny i soku, szczyptę rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko "zagotowałam" przez kilka minut, aż sos się lekko zredukował i dodałam do całości makaron. Wierzch posypałam siekaną natką pietruszki, choć z koperkiem byłoby jeszcze pyszniej - niestety koperku nie miałam. Ale z pietruszką też było ekstra!  Obiad był przepyszny i, co najważniejsze, zrobiłam od razu dwie

Słodko-Słony Świat Ilony
Udka z pieczarkami i pieczone ziemniaki,pomysł na obiad 120

średniej wielkości , świeżych pieczarek białych lub brązowych 3 cebule bananowe ( duże szalotki ) 1 łyżka klarowanego masła 2 żabki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu terijaki 1 łyżka syropu klonowego ( można zastąpić miodem ) sól , pieprz do smaku ziemniaki : 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki(...)ręcznikiem . Tniemy w paski i podsmażamy na złoty kolor na maśle . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak już zacznie się przypiekać dorzucamy posiekane szalotki i pieczarki . Doprawiamy solą , wyciśniętym praską czosnkiem , sosem terijaki , syropem , gałką i smażymy mieszając . Jak już wszystko nabierze apetycznego kolorku , a mięso nie będzie surowe , można serwować . Nakładamy na talerze razem z ziemniakami i podajemy na gorąco . Jako

Ogrodnik w podróży
Jesienna zapiekanka z cukinią 153

obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni.  Cebule kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem zrobionym z wymieszanej śmietany z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.  Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut

Bon appetit mon amie
Musaka 101

pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam Bursztynu, można użyć np. parmezanu) olej rzepakowy sól pieprz sos beszamelowy: 500 ml mleka czubata łyżka masła czubata łyżka mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia(...)małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę,  po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy.  Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia.  Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel

Kardamonovy
Sałatka z pieczonym schabem 151

sera wędzonego w kawałku  6 ogórków konserwowych lub 12 korniszonów  4 garście Mix sałat ja dałam z rukolą  2 łyżki drobno posiekanego kopru  Sos:  3 łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżka majonezu  2 łyżki ketchupu pikantnego  Sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Mięso kroję w kostkę. Ser turę na tarce(...)grubych oczkach. Ogórki kroję w kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki. Składniki sosu łącze ze sobą. Polewam sałatkę. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min przed podaniem. Smacznego

Gotowanie Patki
Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem, pieczarkami, cukinią, rukolą i pomidorkami 135

Lubię sosy śmietanowe, ale koniecznie z dużą ilością warzyw. W tej potrawie jest ich pod dostatkiem.  400g makaronu 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 300g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 1 opakowanie rukoli 500g pomidorków kotajlowych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra ser cheddar  olej 1. Filety, cukinię i cebulę kroimy(...)rozgrzanym oleju podsmażamy filety, obsypujemy je solą i przyprawami. Dodajemy cukinię, cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy do odparowania wody. Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając. Wyłączamy gaz. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, rukolą i przekrojonymi na pół pomidorkami. Przed podaniem posypujemy starym serem

Szefowa kuchni
Schab pieczony w kapuście 215

się je kroi, a dzięki kapuście, mamy niemal cały obiad gotowy ;) Składniki: 2 kg schabu bez kości 1 kg kiszonej kapusty 100g grzybów leśnych 1 szklanka bulionu 2 łyżki sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami(...)solą, pieprzem, sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Grzyby namaczamy w wodzie- również całą noc. Nazajutrz kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę.  Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Zamarynowany schab obsmażamy na rozgrzanym oleju, kroimy

Kuchnia w czekoladzie
Papryka nadziewana mielonym mięsem z indyka z selerem naciowym i kukurydzą 122

Wami tym dzielić. Really.  Dzisiaj ultrakrótko. Dlatego, że za chwilę smażę z rozmarynem i tymiankiem pierś kaczki, a batat na puree się już gotuje. Jest też malinowy sos i marynowana kalarepa. I jest też deser na bazie mascarpone. I serio, nie dam Wam tego przepisu. Jest ciemno i nie zrobię dla Was odpowiednich zdjęć. Jednak na pocieszenie rzucam coś(...)pieprz, majeranek i wędzoną paprykę. Podduś składniki razem kilka minut. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego i kukurydzę. Smaż składniki 5-6 minut. Dodaj passatę pomidorową i duś sos 10 minut. Wystudź składniki, dopraw, dodaj jajko i wymieszaj. Wydrążone papryki przygotuj i nałóż farsz. Umieść tak przygotowane papryki razem z "czapkami" na blaszce, a następnie w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Cebula zapiekana z mięsem 89

Bardzo ciekawe danie z cebulą w roli głównej. Można podawać z ulubionymi dodatkami, sosami. U mnie przyjął się sos czosnkowy i również polecam. Myślę, że inne dodatki również się sprawdzą. Cebulę będzie trochę ciężko obrać, trochę popłaczemy ale efekt wart tej męki:) Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g mielonego mięsa 6 sporych cebul 1 bułka kajzerka namoczona w mleku

gotuj ze mną
Sałatka z tuńczykiem, makaronem i mozzarellą 122

sałatka. Idealna na lekki lunch albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!     Składniki: 2 garści mieszanki sałat 1 pomidor 100g makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3-4 suszone pomidory w oleju 2 łyżki czarnych oliwek 1/3 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli z zalewy 1 łyżka pestek z dyni 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)tuńczyka odsączonego z zalewy i pokrojone na kawałki suszone pomidory *** *** Na wierzchu wykładamy pokrojony w kostkę ser mozzarella, plasterki oliwek oraz pokrojoną w piórka cebulę *** *** Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i od razu podajemy *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tuńczykiem, makaronem

Blog z Apetytem
Potrawka Rukselka 166

marchwi ·        1 szt. pietruszki ·        Papryka czerwona ·        Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym ·        ½ śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2.   Brukselkę gotujemy(...)tarce o dużych oczkach, obrane ze skórki warzywa (marchew, pietruszkę). 5.   Następnie pokrojoną w paseczki paprykę. 6.   Kiedy warzywa są już miękkie łączymy z brukselką. 7.   Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i hartując wlewamy do warzyw, chwilę gotujemy. 8.     Na koniec warzywa łączymy z mięsem, podajemy z ulubionym makaronem. 9.   Danie gotowe

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania