Smaki dzieciństwa tradycyjne klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą. Delikatne rozpływają się w ustach dla dzieci i dorosłych. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 1 jajo 1 cebula kilka ząbków czosnku natka pietruszki. Sos koperkowy: • koperek • 1 szkl rosołu • pół szkl śmietany 18% • 2 łyżki mąki kukurydzianej • sól i pieprz • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie
Kulinarne pyszności Molkitemu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia. Do podania polecam mizerię z ogórka, surówkę z pora ( z majonezem) lub tartej marchewki. Kotleciki świetnie smakują też z gulaszem lub sosem pomidorowym, czy pieczarkowym. SKŁADNIKI / 6 SZTUK 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki lub/i(...)panierce i smażymy na warstwie mocno rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z mizerią lub ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym
cool and mintyduet kalafiora z hummusem i dodatkowo z warzywami i ziołami. W każdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam! Składniki: 1 mały kalafior (około 750 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki pasty(...)łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Dodatki: pomidorki koktajlowe świeże zioła Przygotowanie: Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, papryką i curry i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy miksturą kalafior. Kalafior przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około
Smakowity Blog Kulinarnypodaniem smażymy gołąbki na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub innym naczyniu do tego przeznaczonym z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na płytkie talerze, podajemy gorące. Możemy je polać sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Ja posypuję je jeszcze mieloną czerwoną słodką papryką , a czasami gdy mam pod ręką posiekaną zieloną natką pietruszki. Gołąbki smakują wyśmienicie ! Jest co prawda przy nich dużo(...)pracy, ale ich smak to wynagradza. Gotowy farsz na gołąbki Z kapusty dokładnie wycinamy głąba. Moje gołąbki już zwinięte, czekają aby je zjeść. Propozycja podania, gołąbki polane sosem i posypane papryką
Przepisy i porady kulinarneposiekanego szczypioru ½ małej czerwonej cebuli Mała papryczka chili (według uznania, ale warto dodać choć trochę) 1 łyżka oleju Sól, pieprz Dresing 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według naszej metody opisanej(...)kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż 4-6 minut, aż mięso ładnie się podsmaży. Zdejmij z patelni. Krok 4 Przygotuj dresing. Do małego słoiczka wlej 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, wsyp łyżeczkę skórki z cytryny, dodaj łyżeczkę miodu, zakręć i mocno potrząsaj, aż składniki połączą się. Krok 5 Połącz kaszę
Niedzielny kucharzprzypraw, możemy uzyskać mniej lub bardziej ostry smak pasty. Jak dla mnie to puree z dyni to świetny sposób na sprawdzenie swojej kreatywności w kuchni. Można je wykorzystać do sosów, ciast, deserów, klusek…w zasadzie można żywić się nim od śniadania do kolacji a w ostateczności zamrozić.;) Ja ostatnio mam fazę na pieczony czosnek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)koniecznie trzeba to nadrobić. Pieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż zwykły i może być doskonałym dodatkiem do past, sosów czy zup. Od początku było wiadomo, że musi również zawitać w tej paście dyniowej. Smak pasty zależy od dodatków i w dużej mierze od rodzaju użytej dyni i wodnistości pure. Jeśli w smaku pasty brakuje wam czegoś, dodajcie po prostu swoją
Mieszam w Garnkuczerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czosnek i szalotkę/cebulę obieramy. Bardzo drobno kroimy razem z chilli
Czarnawisienkawymieszać Odstawić na 20 minut. Majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem oraz musztardą. Śledzie pokroić na małe kawałki. W misce ułożyć partiami warzywa, śledzie oraz sos majonezowy. Ja na spód dałam połowę ziemniaków, później połowę marchwi, połowę buraczków, śledzie, sos majonezowy, cebulę, później pozostałą część ziemniaków, marchewki i buraczków. Na wierzchu położyłam starte na tarce jajka
mecooksSycący, aromatyczny makaron w ziołowo-śmietanowym sosie to idealna propozycja na prosty i smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 śmietana 12% 330 gram 1 brokuł 300 gram makaronu pene przyprawy: sól, pieprz, tymianek,rozmaryn, czubryca zielona, bazylia,oregano, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: blanszujemy różyczki brokuła w gorącej(...)przykryciem, w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, i dusimy całość kilka minut często mieszając, do gotowego sosu, dodajemy odcedzony, przelany zimną woda makaron, całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły, chwilę razem przygrzewamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLkostkę, ogórki w półplasterki, cebulę bardzo drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, pomidorki przekrój na pół, posiekaj również koperek. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pora na sos – wlej ocet do miseczki, następnie intensywnie mieszając rózgą (najlepiej użyć miksera) wlewaj powoli oliwę aż sos nabierze konsystencji emulsji. Na koniec dopraw go solą i pieprzem, wlej do sałatki
Kulinarna PolskaZwłaszcza mój mąż. Dlatego zazwyczaj przygotowuję pizze w rozmiarze XXL, czyli na dużą blachę z piekarnika. Dodatki, to oczywiście kwestia gustu. Dziś postawiłam na minimalizm. Do tego oczywiście domowy sos czosnkowy i… jest pysznie. Jeśli lubicie pizze, to polecam Wam tą wersję. Z tego przepisu możecie przygotować jedną dużą pizze XXL lub dwie mniejsze. Ciasto jest naprawdę dobre, plastyczne(...)podsmażyć). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód smarujemy sosem pomidorowym lub passatą czy ketchupem. Następnie posypujemy częścią startego sera, wykładamy pieczarki z cebulą, plasterki kiełbasy i ogórka. I posypujemy resztą sera. Całość można dodatkowo oprószyć szczyptą suszonej bazylii
Słodkie okruszkijarzynowy, dodajemy liście limonki i pokrojoną, upieczoną dynię. Garnek nie do końca szczelnie nakrywamy pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10-15 minut. Gotową zupę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, który nada całości świeżości i lekkości. Ta zupa to typowo tajskie połączenie idealnie zbilansowanej słodyczy, słoności, lekkiej pikantności, świeżości i delikatnej kwasowości. Możemy zjeść zupę(...)kokosowego 400-420ml 800ml rosołu jarzynowego 5 świeżych liści limonki kaffir lub 8-10 suszonych* 1 łyżka soku z limonki (lub więcej, spróbujcie po dodaniu) 3-4 łyżki sosu sojowego (lub więcej, spróbujcie po dodaniu) *suszone liście limonki znajdziecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. W żadnym wypadku nie wolno ich w tej zupie pominąć
Karo in the Kitchensobie zapomnieć. Składniki (2 porcje): 400 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu 300 g truskawek 1/3 papryki chili 1 szklanka śmietany do sosów kilka gałązek mięty 1/2 czerwonej cebuli 1-2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania : Cebulę i miętę bardzo drobno poszatkować, poddusić(...)łyżce oliwy, dodać drobno posiekaną chili, sól, pieprz. Podlać śmietaną i dusić około 5 minut. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, zdjąć z ognia. Makaron z sosem włożyć na talerz, posypać drobno pokrojonymi truskawkami
Wymiar ZdrowiaSposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć(...)talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego
Wymiar Zdrowia