Składniki: 1 kg karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta chili 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę umyć(...)naczyniu żaroodpornym. 5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Posypać po karkówce. 6. Ogórki pokroić w półplasterki, przełożyć do naczynia. 7. Na patelnię wlać 1 szklankę wody, dodać pozostałe składniki sosu. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przelać do naczynia żaroodpornego. 8. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 1,5-2 godziny, aż warzywa zmiękną. (adsbygoogle
Danka Pichcidwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe a’la matias 4 łyżki octu 1 cebula 6 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 3 goździki 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)kilka godzin. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu. 4. Do oleju dodać musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, miód, ziarna z moździerza, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie słoika ułożyć trochę cebuli, kilka
Danka Pichciewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g schabu bez kości 1 średnia cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (około 6-8 cm) 3 liście laurowe(...)kotlety. Wlać szklankę wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Wyjąć mięso i powoli wlewać śmietankę. Smażyć, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcibardzo nam smakuje. Przepis na nią już pojawił się na moim blogu i znajdziecie go tutaj . Dzisiaj w podobny sposób zrobiłam filet z kurczaka. Jednak nie jest to typowy sos Carbonara, ponieważ jajka zostały zastąpione śmietanką kremówką. Mimo to danie wyszło bardzo smaczne i sprawdzi się jako pyszny oraz szybki obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje . Składniki: 1 podwójny(...)zeszklenia cebuli. Następnie dodać podsmażonego wcześniej kurczaka. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu (około 5-6 minut). Po tym czasie dodać starty ser. Całość wymieszać i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 4. Danie przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z makaronem spaghetti lub tagliatelle. Ważne jest, aby użyć boczku wędzonego, a nie parzonego, ponieważ
Danka Pichciświeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 nieduża marchew 1 ogórek zielony 3 rzodkiewki 3 łyżki oleju szczypta cukru 2 łyżki octu z białego wina lub soku(...)Ogórka umyć, pokroić w plasterki, następnie w paski. Przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Dodać do pozostałych składników. 2. Z oliwy, octu, cukru, ziół zrobić sos. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, połowę startego sera i dusić około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać ketchup, całość wymieszać. 4. Do przygotowanego sosu wsypać ugotowane pierożki, wymieszać i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Danka Pichcirównież na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie rukoli (100 g) 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 1 zielony ogórek szczypiorek do posypania kilka pomidorków koktajlowych Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na półmisku rozłożyć umytą i osuszoną sałatę. Ogórka umyć, pokroić(...)Dodać do sałatki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Poukładać na sałatce. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić w plasterki, poukładać na sałacie. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem. 2. Składniki sosu przełożyć do miseczki, wymieszać razem. Przed podaniem polać sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimałą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora (biała część) garść posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski(...)Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki. 3. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Polać surówkę i wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci