sosy - 72234 przepisów (strona:1805/4816)

Sałatka z rukolą i gruszką 131

dobrze osączyć, podobnie winogrono i pomidorki, gruszkę obrać ze skórki Pomidorki i winogrono pokroić na połówki, gruszkę w kostkę i pokropić ją lekko sokiem z cytryny Składniki wymieszać, polać sosem z soku z cytryny, oleju i miodu, posypać ziarnami i serem, ewentualnie ponownie wymieszać. Świeże pomidorki można ewentualnie zastąpić suszonymi w oleju. Wtedy polać sałatkę olejem w którym były pomidory(...)Sałatkę robimy tuż przed podaniem inaczej rukola straci jędrność. Ewentualnie w ostatniej chwili do wymieszanych składników dodajemy rukolę- tuż przed podaniem na stół. Składniki na sos: sok z cytryny, miód, oliwa lub olej

Proste Potrawy
Lobo Bistro - polska kuchnia: tradycja i nowoczesność 115

marynowaną dynią i wędzonym twarogiem ( 34 zł) oraz śledź matias z wędzonym ziemniakiem i emulsją ze śliwki (24 zł). Była też rewelacyjna domowa pasztetówka drobiowa z faworkami i sosem jeżynowym (19 zł). Nie mogło zabraknąć wołowego tatara z żółtkiem i lubczykiem ( 29 zł), był przepyszny. Na ciepło jadłyśmy pierogi z kaszanką, żurkiem i jabłkiem ( 23 zł). Na zdjęciach wszystkie przystawki(...)apetyczna rolada mięsna pełna aromatycznych grzybów. Prawdziwa pyszna jesień na talerzu. Bardzo smakowite i delikatne były też filety z pstrąga z Zielenicy z ziemniakiem w popiele i sosem z  kiszonego ogórka (41 zł). Na deser koniecznie musiałyśmy spróbować zwycięskiego dania z Gali Restaurant Week, czyli jagodzianki z palonym masłem, podawanej z lodami waniliowymi (19 zł). Jakie to było dobre

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK Z PIECZARKAMI I MAKARONEM 119

pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g makaronu typu kolanka 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek(...)czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy około 5 min., mieszając, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.  Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy danie tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK Z PIECZARKAMI I MAKARONEM 119

pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 300 g makaronu typu kolanka 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek(...)czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy około 5 min., mieszając, a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym.  Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy danie tartą mozzarellą i posiekaną natką pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
Warzywny starter do sosów i zup - soffrito... 115

sauces, bolognese, chilli or sheperd's pie, to name just a few." Aromatyczny i pełen warzyw starter okazał się bardzo praktycznym dodatkiem do domoweg repertuaru. Bazujacy na nim najzwyklejszy sos pomidorowy jest przepyszny wymieszany z pełnoziarnistym makaronem, a także jako dodatek do ryżu i klopsików z kurczaka, czy baza do fasolki w sosie . Spokojnie zamieszka przez kilka dni na dnie

Lejdi of the house
Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu 106

proste pesto dyniowe to tak wspaniała sprawa, a niedoceniana! Kręcimy pesto z różnych zielonych liści, a doskonałe wyjdzie nam też z dyni – bardziej kremowe, stanowi idealny sos do makaronu, pastę do chleba czy dip do maczania grissini na przyjęciach. Makaron z pesto dyniowym Read More Artykuł Proste pesto dyniowe z orzechami włoskimi – świetny sos do makaronu pochodzi

Flymetothespoon
Łosoś teriyaki 153

Łosoś teriyaki – często gości na naszym stole, ale wreszcie się zmobilizowałam, by dodać przepis na bloga. W poniższym przepisie w składnikach wymieniony jest sos teriyaki, który można kupić gotowy w buteleczkach w prawie każdym sklepie, ale we The post Łosoś teriyaki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 105

DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Pierś kaczki nacinamy od strony skóry w ok. 0,5 cm odstępach, nie naruszając mięsa. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy od zimnej patelni od strony(...)patelni i układamy na ręczniku papierowym, aby odpoczęła.  Na tej samej patelni przesmażamy kimchi z dodatkiem posiekanych orzechów nerkowca. Na drugiej patelni smażymy połówki sałaty rzymskiej z dodatkiem sosu sojowego. Na talerzu układamy przesmażone kimchi, pokrojoną pierś z kaczki i usmażoną sałatę rzymską. Całość posypujemy sezamem. Smacznego. Więcej o produktach marki Provitus znajdziecie na stronie  http://provitus.com.pl

kulinarnyJa
Ryba po grecku 197

pokrojone na zapałkę dodajemy ziele angielskie i liście laurowe całość smażymy krótko aby warzywa pozostały al dente , wlewamy ok. 100 ml. wody dodajemy koncentrat pomidorowy dusimy jeszcze chwilkę jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewamy jeszcze odrobinę wody.Przyprawiamy solą, pieprzem,sokiem z cytryny i cukrem dokładnie mieszamy. Ryby przekładamy do naczynia i polewamy sosem z warzyw i wstawiamy do lodówki. Smacznego

Andzia Pichci
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU + FILMIK 96

liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie.  Śledzie mieszamy z cebula i sosem, nakładamy do dużych słoików i odkładamy do lodówki na 1-3 tygodnie. Smaczne są już po kilku dniach. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym 91

Przerzuć pomidory razem z sokiem do garnka i zagotuj wszystko. Dodaj szczyptę ostrej papryczki, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos przez około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Zmiksuj wszystko na gładkie puree. Gotuj jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie dodaj łyżkę masła orzechowego, a pod koniec gotowania możesz(...)dodać łyżkę mąki orzechowej lub migdałowej. Ketchup przełóż do małych miseczek i podawaj ostudzony do temperatury pokojowej. Składniki SOS 1 kg pomidorów – najlepiej malinowych pół dużej cebuli lub jedna mała 1 łyżka masła orzechowego opcjonalnie 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka cukru 1 szczypta

Eat me! Fit me!
Śledzie w sosie musztardowym 165

Klasyka gatunku na Święta - śledzie. W tym wydaniu w sosie musztardowym z jogurtem. Składniki: 2 duże płaty śledzia matjas, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki musztardy francuskiej, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, łyżeczka majonezu, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2-3 godziny wymieniając dwa razy wodę. Jogurt mieszamy z kurkumą, musztardami i majonezem, mieszamy. Śledzia kroimy(...)mniejszą kostkę, dodajemy sos musztardowy, mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki "się przegryzły

Lena Gotuje
Faszerowana papryka 110

faszerowana mięsem mielonym, jarmużem i kuskusem. Danie 3 w jednym. 3 porcje: 3 papryki 200 g mięsa mielonego z indyka 120 g jarmużu 150 g kaszy kuskus 1 szklanka sosu pomidorowego ser gouda do posypania, ok. 30 g 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Jarmuż myjemy, usuwamy twarde części. Siekamy drobno. Mięso doprawiamy do smaku. Mieszamy(...)kuskusem i jarmużem. Dzielimy na 6 części. Papryki myjemy, przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę nadziewamy przygotowaną częścią farszu. Do formy do zapiekania wylewamy sos pomidorowy. Doprawiamy majerankiem. Wykładamy faszerowane papryki. Zapiekamy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ok. 30 minutach pieczenia posypujemy tartym serem i zapiekamy przez pozostały czas. Porcja ma ok. 330 kcal

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania