śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień
Kuchnia MagdaLenyśmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień
Kuchnia MagdaLenySkładniki: -500 g polędwicy wołowej -pół cebuli -1-2 ogórki kiszone -dwa żółtka -sól warzona nie jodowana -pieprz czarny mielony -sos sojowy -olej u mnie smakowy paprykowy Sposób przygotowania: Mięso opłukać i zmielić na drobnym sitku lub posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę . Soli, pieprzu i sosu sojowego każdy dodaje do swojego smaku następnie olej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.odsłonie;) Składniki: na karpia: 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg 3-4 łyżki mąki olej do smażenia cytryna sól, pieprz sos grzybowy: 400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby 1/2 litra wywaru jarzynowego 2-3 kapelusze suszonych podgrzybków 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku ząbek(...)oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę z tłuszczu. Sos grzybowy: Grzyby oczyszczamy. Kapelusze i nóżki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy aż się zeszkli
Życie zaczyna się w kuchniminuty. Podawać z ulubionymi dodatkami-bitą śmietaną lub owocami. Filet z kurczaka w sojowo-miodowej marynacie z rozmarynem: Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 10 łyżek sosu sojowego 1 czubata łyżka płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka dzielimy(...)otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia. 2. Marynata: W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w moździerzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknąć włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą
Wanilia i Kardamonblogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy(...)papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Śledź z żurawiną Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych 2 czerwone cebule 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu
Kulinarne przygody GatityKarp w śmietanie czosnkowej jest idealnym daniem na wigilijny stół. Nie jestem smakoszem karpia ale muszę się przyznać, że tego zjadłam ze smakiem. Sos delikatny, aromat czosnkowo cebulowy sprawia, że karp zupełnie ma inny smak, niż wszystkie mi do tej pory znane. Użyłam filetów z karpia, ponieważ nie znoszę ości. Nie moczyłam wcześniej aby pozbyć się specyficznego aromatu ale okazuje(...)rozgrzać. Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, cebulę, zeszklić. Ułożyć filety karpia, polać śmietaną, chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Od razu podawać z ulubionymi dodatkami. Sos jest również bardzo smaczny na zimno. Polecam:) Smacznego:) Artykuł Karp w śmietanie czosnkowej pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąkarkówki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 100 g papryki konserwowej pół szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy Zalewa: 3/4 szklanki wody 3 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, można pominąć) 2 łyżki octu jabłkowego pól szklanki ketchupu pikantnego 90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) łyżka musztardy 2 łyżki cukru czosnek granulowany, papryka ostra, sól(...)cygańsku[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę wieprzową: Karkówka Pieczona W Musztardzie Karkówka Kebabowa Z Piekarnika Kotlety Z Karkówki Marynowane W Mleku I Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Artykuł Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej(...)polecam:) 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 wędzona pierś kurczaka 3 średnie pory około 3/4 szklanki rodzynek 4-5 połówek brzoskwiń z puszki garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie Sos: 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę. Umyte pory kroimy
Smaki Na Talerzuszpinak i posypać makaronem. 5. Rozpuścić dwie łyżki masła. Dodać mąkę. Podsmażyć, ale nie rumienić. Powoli wlewać mleko ciągle mieszając, a następnie dodać bulion. Mieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. 6. Sosem polać zapiekankę i posypać startym serem. Włożyć na piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180st.C
Danka PichciPikantny sos do makaronów i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1 cebula 40dag mieszanego mięsa mielonego 1 czerwona papryka po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy olej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki szczypta chili 4 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę obrać(...)pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut. 2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Gotowym sosem polać makaron. Można posypać startym żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciFilety rybne inaczej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g filetów rybnych 300ml mleka 2 ugotowane ziemniaki 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko ugotowane na twardo bułka tarta olej sól, pieprz surowe jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety rybne umyć, osączyć, chwile poddusić w mleku z dodatkiem 1/2 cebuli(...)listka laurowego, odcedzić. Drugą połówkę cebuli posiekać i podsmażyć na oleju. Jajko obrać. W maszynce zmielić ugotowaną rybę, ziemniaki, podsmażoną cebulę i jajko ugotowane na twardo. Do masy dodać sos sojowy, zieleninę, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Wilgotnymi dłońmi formować z masy nieduże płaskie placuszki. Panierować w rozmąconym jajku
Danka PichciFilet z kurczaka w sosie serowo-ziołowym. Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 podwójny piersi z kurczaka 100g sera pleśniowego lub serka śmietankowego z ziołami 1/2 szklanki mleka 1 jajko ząbek czosnku mała cebula świeża bazylia 1 łyżka masła zioła prowansalskie sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi(...)masłem żaroodpornej formie i piec 10 minut w temperaturze 180st.C. 2. Ser pokruszyć, wymieszać z mlekiem, jajkiem, posiekaną cebulą, bazylią i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowanym sosem zalać mięso i zapiekać jeszcze 20-30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Podawać z ryżem lub pieczywem
Danka PichciFilet z kurczaka w sosie ziołowo-pieczarkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 80dag filetu z kurczaka 1 cebula 20dag pieczarek 20dag mrożonego groszku 200ml drobiowego bulionu 150ml śmietanki 30% 3 łyżki oleju zioła prowansalskie sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 15 minut do lodówki. Cebulę pokroić(...)kurczaka, groszek i podlać bulionem. Dusić około 10-15 minut aż groszek i kurczak będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, odparować aż powstanie kremowy sos. 3. Gulasz można podawać z kaszą, ryżem lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci