sosy - 72234 przepisów (strona:1809/4816)

Wegetariański smalec z fasoli z kaszą gryczaną 163

gryczaną: ciut ponad ½ szklanki surowej kaszy gryczanej – białej lub palonej (szklanka po ugotowaniu) 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 2 puszki białej fasoli 5 łyżek wody 2-3 łyżki sosu sojowego 2 cebule 2 jabłka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka trzcinowego cukru (lub zwykłego) 4 suszone liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki(...)miękkie i przejdą smakiem przypraw. Odstawiamy do przestudzenia i wyjmujemy liście oraz ziela (nie będą potrzebne). Fasolę z puszki odcedzamy z płynu i dokładnie płuczemy. Blendujemy z wraz z sosem sojowym, wodą oraz natką pietruszki. Do pasty fasolowej dorzucamy przesmażone jabłka z cebulą i ok. ¾ uprażonej kaszy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Chłodzimy. Skwarki z kaszy

Poezja smaku
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym wg Aleex 125

Dziś wreszcie miałam trochę czasu dla siebie. Młody też był w domu. Pogadaliśmy więc, poopowiadaliśmy sobie różne sprawy, a potem zrobiłam dla nas szybki obiad – makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Zjedliśmy tę pastę ze smakiem. Była świetna, a towarzystwo Młodego, spokój w domu i mruczenie kotów – tworzyło dodatkowo bezcenny nastrój. Polecam do wypróbowania w jesienne popołudnia… i nastrój(...)grzybów włożyć podsmażonego kurczaka i boczek, chwilę smażyć razem. 10. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę, doprawić, zagotować. 11. Makaron odcedzić. Zostawić w garnku. 12. Do gorącego makaronu dolewać sos, od razu mieszając. 13. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

W mojej kuchni
ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATAMI I KALAFIOREM 97

czerwoną soczewicą. Lekko słodkawa i pikantna jednocześnie. Doprawiona kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Gotowa w 30 minut. Ugotowana na bulionie lub rosole, wyjdzie także na wodzie (np. z dodatkiem sosu sojowego). Na koniec zabielona mleczkiem kokosowym lub śmietanką 30%.  Polecam podać ją ze świeżą kolendrą, która dodatkowo podkręci smak. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 1 i 1/2 l gorącego bulionu(...)rosołu lub wody (np. z sosem sojowym ) 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego  1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mały batat (300 g) 1/2 główki małego kalafiora 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchej) mały kawałek papryczki chili / można zastąpić odrobiną chili w proszku lub płatkach przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, roztartych

cool and minty
Maki sushi 119

rzodkwi 6 pasków tykwy 25 dag  wędzonego łososia 15 dag serka typu „philadelphia” garść liści mieszanki  sałat kilka łyżek sezamu  czarnego   chrzan wasabi  sos sojowy Kikkoman   miska z wodą (do maczania dłoni) marynowany różowy imbir Sposób przygotowania: Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy(...)użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, zostawiamy na kilka minut aby brzegi sushi się zlepiły. Ostrym nożem kroimy na kawałki. Podajemy na talerzu z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pasta jajeczna z tuńczykiem – palce lizać :) 90

pastę podpatrzyłam u koleżanki. Postanowiłam ją odtworzyć w domu. Prosta i szybka, po prostu palce lizać ;). Idealna na kanapki do szkoły i do pracy. Polecam!!! 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka 1 mała puszka kukurydzy ( Bonduelle) 2 łyżki majonezu Pieprz czarny mielony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jajka ugotować na twardo ze szczyptą soli i 1 łyżką octu(...)gotuję 10 minut. Ostudzić. Jajka przekroić na połowę i łyżeczką wyjąć ze skorupek. Wrzucić do blendera lub choppera razem z tuńczykiem odsączonym z sosu, majonezem i pieprzem mielonym. Ja nie dodaję soli, ponieważ według mnie tuńczyk jest dość słony, ale jak lubicie dodajcie. Zmiksować do uzyskania konsystencji pasty. Przełożyć do miseczki, dodać kukurydzę bez wody i wymieszać. Smacznego!!! Pasta-jajeczna

Przepisy Babci
Kaszotto z boczkiem i zielonymi warzywami 158

kaszy gryczanej (100 g) 150 g wędzonego boczku (pokrojonego na mniejsze kawałki) 1 średniej wielkości cukinia 1 por (jasna część) 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego pieprz ostra papryka ewentualnie odrobina oleju do podania posiekana natka pietruszki Rozgrzać wok. Ewentualnie wlać do niego odrobinę oleju. Dodać pokrojony boczek. Smażyć, aż do wytopienia tłuszczu i zarumienienia(...)woka dodać cukinię i mrożony groszek. Całość wymieszać ze sobą, przyprawić pieprzem oraz papryką i smażyć, aż lekkiej miękkości cukinii. Na sam koniec dodać ugotowaną kaszę i wlać sos sojowy. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i jeszcze chwilę smażyć. Przed podaniem, danie posypać natką pietruszki.  Etapy przygotowywania kaszotta z zielonymi warzywami

Ugotować
ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 119

łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem 100 g świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.  Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy(...)zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym

Kuchnia MagdaLeny
ZUPA Z TORTELLINI I SZPINAKIEM 119

łodygi selera naciowego 1 puszka groszku zielonego 200 g tortellini z serem 100 g świeżego szpinaku 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek drobno siekamy.  Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy(...)zioła prowansalskie i gotujemy przez około 10-12 min. Na końcu dodajemy świeże liście szpinaku i gotujemy jeszcze 3-4 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i opcjonalnie sosem sojowym

Kuchnia MagdaLeny
Mix sałat z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 191

liści roszponki, rukoli i botwinki 1 kulka sera mozzarella 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych około 200 g filetu z piersi kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju do smażenia Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa lub tylko(...)półmisek. Dodać ostudzone mięso, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Dodać do sałaty. Składniki sosu wymieszać ze sobą do połączenia. Doprawić solą, pieprzem. Polać nim przed podaniem sałatkę

Danka Pichci
Sałatka z łososiem i ziemniakami 203

zrobić, to wyczarujcie takie oto pyszności. 150 g łososia wędzonego 3 ziemniaki gotowane 2 łyżki majonezu 100 g śmietany gęstej 18 % 3 jajka koper świeży szczypiorek 1 cebula czerwona sos ziołowy pieprz czerwony 100 g sera żółtego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Ziemniaki ugotowane ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do nich dwie łyżki sosu ziołowego i mieszam

wesoła kuchnia
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami 99

olej do obsmażenia zrazów Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Grzyby odcedzić zostawiając wywar. 1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego. Cebule pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru, dodać pokrojone drobno grzyby i razem chwilę przesmażyć. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą(...)Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Podawać z sosem grzybowym

królestwo garów
Orientalna sałatka z pieczoną dynią i jarmużem 115

czerwonej cebuli 1 mała marchewka pokrojona w słupki 2 łyżki wodorostów wakame 1 łyżka czarnego sezamu  1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka pokrojonego grubego szczypiorku Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka cukru trzcinowego sól pieprz odrobina chili Wykonanie: Składniki sosu mieszamy w szklance

Kulinarne przygody Gatity
Szakszuka 332

śniadanie kuchni bliskowschodniej. Najprawdopodobniej pochodzi z południowego wybrzeża Morza Śródziemnego. Rozpowszechnione również w Izraelu. Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza “wielki bałagan”. W rzeczywistości tak na prawdę wygląda. Jest to sos składający się z pomidorów, papryki i cebuli, który gotujemy na patelni z dodatkiem jajek sadzonych. Całe danie na końcu posypujemy świeżą kolendrą. Całość delikatnie mieszamy tworząc tzw. bałagan. Mamy wiele(...)Dodajemy do tego również posiekany drobno czosnek oraz papryczkę chili. Wszystko podsmażamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Następnie również dodajemy je na patelnię. Wszystko gotujemy, aż sos się zredukuje przez około 6-7 minut. Doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz kminkiem. Dalej gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do całości wbijamy jajka i gotujemy, aż białko się zetnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Soczysty kurczak z warzywami z piekarnika 124

dowolne części kurczaka: nóżki, podudzia, ćwiartki papryka czerwona papryka żółta kilka pieczarek mała cukinia cebula Składniki przyprawy: 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki kurkumy po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Do mojego dania użyłam udka i podudzia kurczaka. Wszystkie składniki  przyprawy wymieszałam i  obtoczyłam(...)chwili wsypałam paprykę, a na koniec cukinię. Wszystko chwilę podsmażyłam. Chodzi właściwie o to, żeby warzywa dobrze połączyła się ze sobą i lekko obtoczyły w tłuszczu i w sosie, który się w trakcie smażenia wytworzył. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 °C. Czas na smażenie mięsa. Rozgrzałam 1 łyżkę oleju i na gorący wyszyła mięso razem z resztkami przyprawy. Do naczynia

Kuchnia u Krysi
Pierogi z pęczakiem i grzybami / Dumplings with pearl barley and mushrooms 75

soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 szkl. suchego pęczaku 30 g. suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 3 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Okrasa: 1 duża cebula 3 łyżki masła garść łuskanych orzechów włoskich 1 gałązka tymianku sól Kaszę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 8 godzin. Grzyby(...)zmiksuj. Na 1 łyżce masła zeszklij posiekaną drobno cebulę, dodaj pokrojony drobniutko czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj drugą łyżkę masła, kaszę z grzybami oraz kaszę w całości. Przypraw sosem sojowym, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj często i smaż na małym ogniu około 10 minut. Wystudź. Okrasa: Na łyżce masła smaż posiekaną cebulę aż zacznie się rumienić. Dorzuć

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania