sosy - 72234 przepisów (strona:1810/4816)

Słodkie naleśniki bakaliowe 118

mleka 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Nadzienie: 100 g orzechów laskowych 30 g migdałów 30 g cukru pudru brzoskwinie lub morele z puszki 60 g rodzynek Sos: 3/4 szkl.  śmietanki kremówki 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut, by ciasto odpoczęło(...)wykładamy część moreli z rodzynkami oraz część orzechów z cukrem, zawijamy w roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy na złoty kolor (ja zapiekałam przez około 30-35 minut, aż warstwa śmietanowa się zapiekła). Źródło: Tina Smacznego

Smaki Na Talerzu
Mercimek köftesi - tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur 190

Smażyć mieszając przez 15-20 sekund. Cebulę z czosnkiem i chilli przełożyć do garnka z pomidorami. Dodać cukier i słodką paprykę. Dusić na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Sos należy mieszać, żeby nie pryskał. Na końcu przyprawić do smaku solą i octem jabłkowym. Po około 20-30 sekundach zdjąć z ognia. Przepis na prostą sałatkę z kapusty pekińskiej Składniki(...)grubej jarzynowej tarce. Skropić połową soku z cytryny. Natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem. Sok z cytryny wymieszać z solą i cukrem. Dodać pieprz i oliwę, połączyć. Sosem polać sałatkę i wymieszać. Klopsiki mercimek köftesi to doskonała propozycja na lekką przekąskę, którą można podać na imprezę ze znajomymi. Mogą także stanowić podstawę posiłku, który zabierzemy do pracy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka Miś 105

Papryki kroimy na połówki, usuwamy nasiona i kroimy w drobne paseczki. 7.   Prużymy na rozgrzanym oleju 3 minutki. 8.   Do papryki dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę. 9.   Sos rozrabiamy w ½ szklance wody i wlewamy do warzyw, dwie minutki gotujemy. 10.              Sosem z warzywami polewamy kurczaka

Kulinarna Chwila
Szybki obiad – makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką 119

Makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką to danie, które często ratuje mi życie gdy lodówka świeci pustkami i nie mam czasu Read More Artykuł Szybki obiad – makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką pochodzi z serwisu Thermomania

Thermomania
Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem 133

wszystko razem mieszamy. Kiedy wszystkie składniki mamy już przygotowane układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia układamy kolejno warstwę ryżu, kurczaka, brokuł i startego żółtego sera, polewamy połową sosu. Drugą warstwę układamy w tej samej kolejności. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40minut w temperaturze około 180°C . Naczynia nie przykrywamy. Zapiekanka z ryżem, brokułem(...)kurczakiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Placek po zbójnicku – przepis Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i ananasem Artykuł Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
MĄKA KUKURYDZIANA 91

neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej(...)blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami.  Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej.  Jak zrobić mąkę kukurydzianą w domu

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka Gyros 298

Sałatka Gyros z kurczakiem, kapustą pekińską, korniszonami, kukurydzą i cebulą, a całość dopełniona pysznym sosem i ketchupem. Sałatka Gyros to HIT wśród sałatek na imprezę ! Najlepsza z najlepszych, idealna na imprezę Składniki: 450g piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju 1 mała czerwona cebula 150g kukurydzy 150g ogórków korniszonów pół kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki(...)łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę układamy w misce warstwowo, zaczynając od mięsa, które przekładamy na dno miski. Na mięso nakładamy cienką warstwę ketchupu, cebulę, korniszony, kukurydzę, sos śmietanowo-majonezowy i na wierzch posiekaną kapustę pekińską. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Sałatkę choć robimy warstwowo, to zdecydowanie najlepiej smakuje

NiePieprz.pl
Szpinakowe gnocchi w sosie z gorgonzolą i szynką 127

Ostatnio pokazałam wam gnocchi w sosie z gorgonzolą. To danie tak nam posmakowało, że postanowiłam zrobić je ponownie ale z własnymi kluskami i z dodatkiem mięsnym, czyli z włoską szynką. Gnocchi zrobiłam z dodatkiem szpinaku, który mi zalegał w lodówce. Wyszły prawie idealne. Sos wzbogacony a smak włoskiej szynki stał się jeszcze smaczniejszy i świetnie połączył z kluskami. Obiad pierwsza

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 102

Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju(...)Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać słoiczek ajwaru i całość gotować jeszcze ok 10 minut, często mieszając, gdyż sos już będzie gęstnieć. Podawać na gorąco z tortillami, chlebkami naan, pieczywem lub ryżem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki 89

pozbawione komory nasiennej ale najlepiej ze skórką . Bez skórki może nam wyjść konfitura , a to niezbyt pożądane Jak zaczną delikatnie mięknąc , wlewamy wino , brązowy cukier i chwilkę redukujemy , aż sos lekko zacznie gęstnieć . Odstawiamy w ciepłe miejsce ,żeby nie wystygło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na drugiej patelni , smażymy kaszankę z solą i pieprzem do smaku . Jeśli macie dobra patelnię nie trzeba(...)tłuszczu , wytopi się on z kaszanki . Jeśli natomiast macie bardzo chuda kaszankę lub niepewną patelnię , można dodać trochę smalcu przed położeniem kaszanki . Gorąca kaszankę wykładamy na talerz i polewamy sosem winnym z cebulą i jabłkami . Serwując można podać kawałek cytryny , żeby danie ożywić, odrobiną cierpkości Kaszanka , koniecznie , musi być gorąca . Smacznego !   Artykuł Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki pochodzi

Ogrodnik w podróży
Kurczak a’la pizza 8470

zapiekanka, która z wyglądu przypomina pizzę.     Składniki: 3 filety z kurczaka 10dkg pieczarek 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) 15dkg żółtego sera 2-3 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia olej do smażenia   *** Filety kroimy w poprzek na połówki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami *** *** Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Całość(...)oleju *** *** Papryki kroimy w kosteczkę a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na podpieczone filety wykładamy pieczarki *** *** Następnie pokrojoną paprykę *** *** Całość posypujemy starym żółtym serem i polewamy sosem pomidorowym *** *** Potrawę wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200’C i podpiekamy jeszcze przez około 15 minut *** *** Danie możemy podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem 141

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bruschetta to bardzo popularna włoska kanapka. Składa się z pieczonej bagietki, oliwy, sosu pomidorowego oraz dodatków takich jak włoska szynka, ser mozarella, parmezan bądź inny ulubiony ser. Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to wariacja na temat klasycznej kanapki. Klasyczna bruschetta składa się z wyłącznie z chleba, oliwy i sosu pomidorowego, jednak ja zrobiłam dziś wersję bogatszą

To Musisz Wiedzieć
Przepis na pieczone ziemniaki 95

oleju lub oliwy (przyprawy według upodobania). Ziemniaki mieszamy w przyprawach, wykładamy na papierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Ja lubię ziemniaki z domowym sosem czosnkowym.  Zajrzyj również tu: 1.  Domowa lava cake - ciastko z płynną czekoladą 2.  Sos paprykowo-marchewkowy 3.  Sernik o smaku krówkowym

My World by Dagmara Rek
Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem 120

Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku.  400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek  starty ser cheddar(...)cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 3. Gotowym sosem polewamy makaron. Posypujemy serem, dekorujemy liśćmi świeżej bazylii

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania