opakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze wybieram tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia(...)całość. Gotowe! Teraz wystarczy już tylko pokroić sushi na krążki o grubości ok. 1,5 cm. Maki możemy jeść pałeczkami lub rękoma na wiele sposobów: same, maczane w sosie sojowym, z odrobiną wasabi, z młodym imbirem… Wedle uznania. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zupełnie odmienny od większości spożywanych w Polsce dań. Jeśli znudził Wam się schabowy
Proste-przepisy.plm.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 15 dag sera żółtego Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej(...)patelni rozgrzewam olej ,przekładam kiełbasę i boczek oraz cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam do ziemniaków. Ser żółty tre na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam składniki sosu ,dodaję ser. Mieszam. Polewam ziemniaki . Wkładam do piekarnika na ok.35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Gotowanie PatkiDodajemy pokrojone w kostkę tofu i chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę, przykrywamy i dusimy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy al dente. Podajemy z tofu w sosie pomidorowym. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i pokrojoną w plasterki papryczką. Smacznego :) Artykuł Makaron z wędzonym tofu w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogAromatyczne papryki nadziewane farszem, to świetny pomysł na obiad albo kolację. Danie zawiera dużo warzyw, a w towarzystwie sosu czosnkowego tworzy ciekawą propozycję np. na imprezę. Pieczone papryki są miękkie i łączą się na talerzu z farszem, powodując wyjątkowe połączenie smaków. Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym 4 papryki czerwone ((lub zielone albo żółte)) 200 g mięsa mielonego(...)minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem. Podawaj z sosami, np. z czosnkowym. Wartości odżywcze (porcja – 1/2 papryki): Kcal: 143 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 3,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Przepisy na widelcukukurydziano-pszennym cieście podaje zarówno do ziemniaków lub frytek, jak również jako pyszną mięsną przekąskę na przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach. W tym drugim wypadku wystarczy dodatkowo przygotować domowy sos czosnkowy, w którym goście maczają kurczaka. Polecam. Prosto, dość szybko i smacznie. A i maluchy z chęcią sięgają po takie kurczaczki. W końcu przypominają one coś w rodzaju popularnuch nuggetsów Składniki(...)mieszance mąk. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien je przykrywać do około połowy) z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. zestawem surówek i sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiprzykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje a sos zgęstnieje. Rzadko sos zagęszczam mąką i tak w tym przypadku, tego nie robię. Ale jeżeli taki wolimy to na tym etapie, zagęścić według uznania. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Lubicie dania jednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie(...)momentu, aż cebula się zeszkli. 3. Do cebuli wrzucamy pomidory z puszki i smażymy kilka minut. Dodajemy usmażony bakłażan, cukier, oregano, miętę. Dobrze mieszamy i smażymy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem. 4. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym serem feta i orzeszkami piniowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C
kruche babeczkituszka kurczaka do 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 nieduże kwaśne jabłka (reneta, antonówka, bojken) ziemniaki pomidory 2 łyżeczki masła gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku marynata: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 1 -1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich Składniki marynaty wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno(...)Masło roztopić, polać kurczaka. Wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem. Jeśli skrzydełka i nóżki będą za mocno się przypalać, można przykryć je kawałkiem folii. Po upieczeniu odstawić kurczaka na 5 minut, po tym czasie kroić i podawać. Smacznego
Obiad gotowyFIORI Campo de Fiori już dawno przestał być placem tylko z kwiatami, znajdziesz tu owoce i warzywa, ale także mnóstwo straganów z produktami dla turystów takimi jak makarony, sosy czy dodatki. To miejsce w dalszym ciągu jest dla mnie magiczne, może za sprawą tylu pięknych stoisk z pysznościami, a może dlatego że plac otaczają super kafejki i restauracje, do których(...)każdy ze smaków ma coś w sobie! Będąc we Włoszech lody musisz zjeść codziennie! ZJEŚĆ MAKARON CACCIO DI PEPE To najbardziej tradycyjny makaron tego rejonu, z pysznym i prostym sosem serowym i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Sekretem tego makaronu jest ser Peccorino. Nie warto go niczym zastępować ani mieszać z serem parmezan, to nie będzie ten smak
nietylkopasta.plKotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki – to pyszne kotlety, dzięki którym łatwo można przemycić do obiadu porcję warzyw :) Nam bardzo zasmakowały i często goszczą na naszym stole. Taki obiad to również super pomysł na danie dla osób na diecie The post Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedobrego zdjęcia. muszle makaronowe conchiglioni około 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 duże pory 6-8 suszonych śliwek około 2/3 szkl. słodkiej śmietanki 30% curry sól, pieprz Sos: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30% 1 op. mozzarelli w zalewie (125g) około 50-70 g mozzarelli tartej curry sól, pieprz W dużym garnku grzejemy wodę. Solimy ją oraz wlewamy(...)Doprawiamy curry, solą oraz pieprzem. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej kawałki mozzarelli z zalewy, mieszamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Rozkładamy obok siebie faszerowane muszle. Polewamy przygotowanym sosem serowo-śmietanowym. Wierzch dodatkowo posypujemy tartą mozzarellą. Zapiekamy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na Talerzuktórej smażyły się żeberka dodaję cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Chwilę duszę. Dodaję miód i ketchup. Gdy cebula się zeszkli i połączy z miodem i ketchupem, wykładam sos z patelni na żeberka. Mieszam tak by żeberka obtoczyły się sosem. Przykrywam naczynie żaroodporne folią aluminiową (można żeberka włożyć także do rękawa do pieczenia). Piekę w piekarniku nagrzanym
MojaQchnia.pltylko ma stracić kolor surowizny. Następnie wlać wodę i dodać przecier pomidorowy. Gotować 5 minut. Wymieszać. Tym nadzieniem faszerować wcześniej podgotowane muszelki. Rozłożyć muszelki na dnie żaroodpornego naczynia. Przygotowanie sosu – na tej samej patelni obsmażyć cebulkę, dodać pomidory z puszki, posiekany ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, zioła. Smażyć aż cebulka zmięknie i pomidorki trochę rozgotują. Mieszać cały czas. Gotować jeszcze(...)chwilkę. Wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Dodać potarty ser i gotować chwilkę. Cały sos wylać pomiędzy muszelki. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. naczynie musi być przykryte. Smacznego
Kuchnia Pokoleńjego menu .. Sześćdziesiąt kilo , żywej , wagi musi się czymś posilać , żeby nie łyknąć przypadkiem domowników .. dlatego najczęściej poświęcamy kurierów .. Generalnie pychota , zróbcie i ocenicie sami Ja polecam , szczególnie z sosem grzybowym bo mamy w tym roku już nie wysyp a plagę grzybową … za co ja serdecznie dziękuję bo je uwielbiam składniki : ciasto : 4 szklanki gotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków(...)formując zgrabne placki . Każdy obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco po odsączeniu na papierowym ręczniku . Najlepsze z sosem grzybowym Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży100g oliwek czarnych w całości 150 g sera feta pokrojonego w kostkę uprażone na suchej patelni: 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek z dyni 1 łyżka babki płesznik sos, mieszamy: 3 łyżki oliwy z oliwek + łyżka wody + łyżka soku z cytryny + 1/3 płaskiej łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, bazylii, tymianku i papryki słodkiej i odrobinka cukru lub miodu Robimy! Wszystkie(...)składniki oprócz pestek i fety mieszamy ze sobą, dając sos. Na końcu delikatnie mieszamy z fetą i połową pestek. Resztę pestek posypujemy przed podaniem na talerzu. Smacznego! ps. Mieszankę dobrze podduście w odrobinie wody, na koniec możecie dodać trochę oleju do smaku. Ma być miękka. Można zamiast mieszanki dać małe krewetki koktajlowe. Share 0 Tweet 0 Save 0 0 Shares
Latosiowydom