sosy - 72234 przepisów (strona:1820/4816)

Penne z pieczarkami 121

patelnie z oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy do momentu aż pieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos pieczarkowy i mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy. Całość wrzucamy do naczynia

Związek na patelni
6 błędów żywieniowych, które rujnują twoją dietę oraz sprawiają, że jest nieskuteczna 111

bezpieczniej jest tracić na stopniowo, by nie obawiać się efektu jojo. 4) Jesz tylko zdrowe fast-foody – zdrowe sałatki w restauracji nie zawsze są niskokaloryczne. Sałatka z majonezowym sosem, kurczakiem, grzankami mogą mieć nawet 800 kalorii, czyli tyle co kebab. Jeśli chcesz coś wybrać to najlepiej sałatkę bez sosów i dressingów. A najbezpieczniej jest gotować w domu, gdyż wtedy

To Musisz Wiedzieć
Sałatka z dynią, kaszą quinoa i żurawiną 104

szklanki pokrojonej w kostkę dyni np piżmowa albo hokkaido 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sol, pieprz do smaku Instructions Dynię rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą, posolić lekko(...)być miękka ale nie powinna się rozpadać). Kaszę zalać 1 i ½ szklanki wody i ugotować na wolnym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę spulchnić widelcem. Składniki sosu wymieszać, zalać ciepłą kaszę i zmieszać, odstawić. Cebulę drobno posiekać. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu Do kaszy dodać żurawinę, natkę i cebulę, wymieszać, na koniec dodać dynię i delikatnie zmieszać

Cooking for Emily
Lekka sałatka z fetą 129

gotowaniepatki ❤❤❤❤ https://m.facebook.com/gotowaniepatki / Składniki na 6 porcji : 4 garście Mix sałat 1/2 opakowania sera feta 3 pomidory 4 ogórki kiszone 1 cebula 3 łyżki drobno posiekanego koperku Sos: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżka wody 1 łyżka oleju lnianego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mix sałat rozkładamy w misce. Następnie pokrojone w kostkę warzywa(...)feta. Posypujemy koprem  Składniki sosu łączymy ze sobą.  Polewamy sałatkę.  Smacznego

Gotowanie Patki
Sałatka z ryżem kukurydzą i kalafiorem 159

woreczek ryżu długiego z dzikim 2 kolby kukurydzy ugotowanej 1/3 kalafiora natka pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam  solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty(...)gotuję, odcedzam i przelewam zimną wodą. Do przestudzonego ryżu dodaję kalafior, łososia kawałki, kukurydzę którą obkrawam nożem, pokrojoną natkę pietruszki, dynię. Doprawiam solą, pieprzem, sosem. Sałatkę podaję z kawałkami cytryny

wesoła kuchnia
Gulasz z żołądków 136

piórka. Umyte i oczyszczone żołądki kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przykrywamy pokrywką, dusimy w tzw. sosie własnym aż płyn odparuje. Następnie całość posypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość, wlewamy ok. 300 ml wrzącej wody i dusimy do miękkości żołądków, ok. 45 minut(...)sos zgęstnieje. Podajemy gulasz z żołądków np. z makaronem. Smacznego! The post Gulasz z żołądków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co zrobić z pieczonej dyni 216

Dyniowe batoniki owsiane Gofry dyniowe (orkiszowo-jaglane) Owsiane ciastka bananowo – dyniowe Sernik z dynią Pasta kanapkowa z dyni i twarożku Pasta kanapkowa ze szprotkami w pomidorach, dynią i kukurydzą Sos do pizzy z dyni Pasztet z kaszy jaglanej i dyni Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym Pizza z sosem dyniowym i mozzarellą Calzone z mięsem i dynią Chlebek do odrywania

Dorota Smakuje
Drożdżówki z serem i śliwkami 155

twarożku żółtko 3 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy łyżka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, ja nie dodałam) 2-3 łyżki sosu powstałego ze smażenia śliwek dodatkowo: 8-10 śliwek łyżka masła klarowanego 2 łyżki miodu spora szczypta cynamonu Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz(...)pienić dodajemy je na patelnię. Przyprawiamy cynamonem i podsmażamy, aż zejdzie z nich skórka. Odkładamy do miseczki. Twarożek miksujemy na gładko z żółtkiem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz sosem powstałym po smażeniu śliwek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki. Odstawiamy

Mienta blog
Sałatka z kurczakiem gyros 249

kurczak będzie gotowy. Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek

Lena Gotuje
POMIDOR! 90

Składniki: 1/2 szkl makaronu łezki Arc Pol 3 pomidory 1 op kabanosów 1 garść zielonych oliwek 1 małe opakowanie kukurydzy 6 rzodkiewek 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka koperku SOS: 4łyżki oleju z pestek winogron só pieprz Makaron łezki Arc Pol ugotować al dente. Przygotować sos: olej wymieszać z solą i pieprzem. Przygotowujemy sałatkę: Odcinamy 1/3 góry pomidora. Wydrążyć środek

Kuchnia w oparach
TAGIATELLE Z POLĘDWICZKAMI W SOSIE GRZYBOWYM + FILMIK 106

Makaron z sosem grzybowym i polędwiczkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na szybki obiad. SKŁADNIKI :  2 spore polędwiczki wieprzowe 250 g makaronu tagliatelle  300-400 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku  olej do podpieczenia 1 łyżka mąki  330 ml śmietany 30 %  natka pietruszki(...)szklanki wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje. Do grzybów, ponownie wlewamy wodę, wsypujemy odrobinę jarzynki i wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Ciągle mieszając dodajemy polędwiczki, kiedy sos zgęstnieje zakręcamy gaz i posypujemy natkę pietruszki. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybpcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Ekspresowy deser ryżowy 148

ryż basmati (polecam Karoon ) – u mnie 5 czubatych łyżek mleko zagęszczone niesłodzone ziarenka z wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego syrop z agawy lub płynny miód gęsty sos czekoladowy opcjonalnie świeża mięta do dekoracji Przygotowanie: Wcześniej ugotowany ryż przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ziarenka wanilii, dolewamy niewielką ilość mleka (u mnie 2-3 łyżki) i syrop(...)agawy do smaku. Krótko miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak deseru. Nie miksujemy zbyt długo. Deser ryżowy podajemy z gęstym sosem czekoladowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Pieczone śliwki pod karmelową przykrywką 122

usuń pestki. Wymieszaj śliwki z cukrem i wanilią i ułóż na dnie foremki. Rozpuść masło w rondelku. Do rozpuszczonego masła wsyp cukier i wlej śmietankę oraz golden syrop. Gotuj sos na małym ogniu i mieszaj do rozpuszczenia cukru. Odmierz suche składniki czyli, owsiane płatki, pszenną mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do karmelowego sosu i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź mieszankę

codojedzenia
Rydze z patelni z białym winem 115

potem tylko cały dzień oczekiwania żeby móc je przyrządzić i zjeść. Tym razem podlałam je jeszcze białym wytrawnym winem. Szczerze mówiąc to był bardzo dobry ruch, powstał przepyszny sos.   Rydze z patelni z białym winem 0.5 kg rydzów 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 2 łyżki oleju rzepakowego szklanka białego wina wytrawnego 2 łyżeczki soli ( ale tu weź tyle(...)wtedy na patelnię wparowała połowa umytych rydzów. I spokojnie na patelni się smażyły. Oj, pysznie to już pachniało, po chwili posoliłam je i dodałam białe wino. Zrobił się pyszny sos, rydze się dodusiły w nim i już gotowe. Można było podawać z bagietką.   A przy okazji wiecie w Polsce jest Święto Rydza w Wysowej ? Mniam !     Rydze

Kuchnia na wzgórzu
GOTOWANY SCHAB W SOSIE MARCHEWKOWYM 114

garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, sól i pieprz. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Następnie sos zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego. Podajemy z ryżem albo z ziemniakami. Ja podałam

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania