sosy - 72234 przepisów (strona:1807/4816)

Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą 108

ielony makaron z algami ćwierć kostki masła 8 filecików anchois i łyżka oleju ze słoika anchois natka pietruszki do dekoracji Nasiona konopii: ćwierć szklanki octu jabłkowego ćwierć szklanki sosu sojowego ćwierć szklanki wody ćwierć szklanki nasion konopii ząbek czosnku listek laurowy łyżeczka cukru Przepis na makaron z anchois i nasionami konopii Zaczynamy od “kawioru” z konopii, bo jego przygotowanie trwa(...)makaron z masłem i anchois. To jeden z tych przepisów, który wszyscy kochają. Bo można mieć super obiad z rzeczy ze spiżarni, gdy nie mamy nic świeżego i bo sos robi się szybciej niż trwa ugotowanie makaronu. Jak go zrobić? Wstawiamy makaron. Kiedy się gotuje na patelni mieszamy masło z anchois aż rybki się rozpadną. Dodajemy makaron i odrobinę wody

Ugotowane pozamiatane
Curry z krewetkami i makaronem sojowym, czyli trochę tajskich smaków na rozgrzanie tej jesieni 92

cytrynową lub liście kaffiru i wlej mleko kokosowe oraz 1 szklankę wody. Dodaj również krewetki wraz z marynatą i zmniejsz ogień. Zabierz się za dodawanie przypraw Wlej 2 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki sojowego. Wsyp do dania 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki(...)makaronu sojowego lub ryżowego 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 żółtka papryka 1 marchew 2 cebule dymki 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sojowego sok z 2 limonek 1 łyżka drobno startego imbiru – kup kawałek około 5 cm 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 pęd trawy cytrynowej

Eat me! Fit me!
Świąteczne udka 6455

Sól ·        Olej do smażenia ·        Papryka czerwona ·        1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1.   Z udek wyjmujemy kości i doprawiamy solą oraz pomysłem na soczystego kurczaka, pozostawiamy na 20 minut. 2.   W tym czasie obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy(...)rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4.   Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką. 5.   Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 6.   Tak przygotowanym farszem nadziewamy udka. 7.   Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 8.   Danie gotowe

Kulinarna Chwila
Przepis dnia: Ryż yangchow z polędwiczką i krewetkami 146

Składniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj szklankę wody, ryż przepłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, zmniejsz ogień(...)paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z patelni. Krok 4 Wytrzyj patelnię, rozgrzej 2 łyżki oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się

Niedzielny kucharz
Śledzie w jogurcie z bakaliami – pyszne 131

święta Bożego Narodzenia. Od dziś, codziennie zapraszam na nowy, świąteczny przepis. Jak co roku będą to dania mięsne i wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie w sosie śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki(...)półplasterki – można użyć surowej cebuli, można przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Finalnie w dużym słoiku układamy warstwowo cebulę, bakalie, śledzie, sos jogurtowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.   Artykuł Śledzie w jogurcie z bakaliami

Dorota Smakuje
Sałatka gyros 194

czosnek łączymy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W kosteczkę kroimy także ogórki oraz paprykę konserwową, a kukurydzę odcedzamy. Układamy warstwami: Kurczak- cebula- połowa sosu majonezowego- połowa ketchupu- kukurydza- papryka-ogórek-pozostały sos majonezowy- pozostały ketchup- posiekana kapusta pekińska. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Normal 0 21 false

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczny wegański pasztet z burakami 105

obranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub własnego.  Marchewki(...)się zeszkli. Dodajemy marchewki i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Często mieszamy. Dodajemy buraki i smażymy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i majerankiem. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i dodajemy masło orzechowe. Od czasu do czasu mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Do usmażonych warzyw dodajemy kaszę jaglaną i zmielone migdały. Mieszamy, a następnie

My Chcemy Jeść
PIECZONA SZAKSZUKA Z KIELBASĄ I PAPRYKĄ 94

Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory i dusić aż rozpadną się a sos zgęstnieje.  Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dusić przez 1 minutę. Piekarnik podgrzać do 150 st C. W sosie zrobić wgłębienia. Wbić jajka. Piec przez ok 8 minut

Kuchnia w oparach
Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką 109

stopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej mięso, pieczemy przez 25 minut, następnie przekładamy kurczaka na drugą stronę, pomiędzy kawałkami mięska rozkładamy warzywa (całość polewamy sosem, w którym marynował się kurczak), pieczemy przez 40 minut (jeśli kurczak i warzywa zaczną za bardzo się przypiekać zmniejszmy temp. pieczenia do 200 stopni). Możemy upiec kurczaka w temp(...)stopni, pamiętając jednocześnie o wydłużeniu czasu pieczenia. W trakcie pieczenia mięsa, polewamy je 2-3 razy sosem który wytrącił się na blaszce.   Artykuł Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Kotlety z kurczaka w panierce 107

domową przyprawą do kurczaka i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej. Składniki na 3-4 kotlety: 1 filet z kurczaka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej bułka tarta do panierowania olej rzepakowy(...)Filet kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry drobiowe wkładamy do woreczka foliowego i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka: do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy sos lub majonez, śmietanę oraz sporo pikantnej przyprawy i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie mieszamy aby nie było grudek. Mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy aby całe mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 137

kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów.  Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać go do rondelka i zagotować. Dodać 50 ml śmietany 30%, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gotować(...)małej mocy palnika, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu.  Kotlety podawać na ciepło z ulubioną surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie smakują również po wystudzeniu na kanapce. Zobacz również: kotlety mielone z karkówki

Kuchcik gotuje
Ryba (dorsz) zapiekana w sosie keczupowym i serze 120

Przedstawiam przepis na zapiekaną rybę z piekarnika. Z sosem pomidorowym i serem jest soczysta i smaczna.  500g polędwicy z dorsza  200g dobrej jakości keczupu  150g tartej mozzarelli sól, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany 1. Polędwiczki obficie obsypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym.  2. Keczup mieszamy z solą i przyprawami. Tak powstałym sosem smarujemy kawałki ryby

Szefowa kuchni
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 88

makaronu ryżowego nitki 6 pieczarek 1 l bulionu warzywnego 1 filet z kurczaka ((200 g)) 1 papryka czerwona 1 limonka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania) Do garnka włóż przeciśnięty czosnek i podsmaż go chwilę na łyżce oleju. Kurczaka pokrój w drobne kawałki i dodaj do czosnku. Smaż(...)momentu, gdy kurczak zmieni kolor na jasny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a pieczarki w małe kawałki. Do kurczaka dodaj paprykę, pieczarki oraz łyżeczkę imbiru, curry oraz łyżkę sosu sojowego. Po 5 minutach dodaj litr bulionu warzywnego i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszaj. Gotuj zupę 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty sok z limonki i ponownie dokładnie wymieszaj. Makaron przygotuj

Przepisy na widelcu
Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną 126

robić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody). Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając(...)czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos. Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami. Czas przygotowania: 25’ Trudność: łatwe Ilość porcji

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania