ielony makaron z algami ćwierć kostki masła 8 filecików anchois i łyżka oleju ze słoika anchois natka pietruszki do dekoracji Nasiona konopii: ćwierć szklanki octu jabłkowego ćwierć szklanki sosu sojowego ćwierć szklanki wody ćwierć szklanki nasion konopii ząbek czosnku listek laurowy łyżeczka cukru Przepis na makaron z anchois i nasionami konopii Zaczynamy od “kawioru” z konopii, bo jego przygotowanie trwa(...)makaron z masłem i anchois. To jeden z tych przepisów, który wszyscy kochają. Bo można mieć super obiad z rzeczy ze spiżarni, gdy nie mamy nic świeżego i bo sos robi się szybciej niż trwa ugotowanie makaronu. Jak go zrobić? Wstawiamy makaron. Kiedy się gotuje na patelni mieszamy masło z anchois aż rybki się rozpadną. Dodajemy makaron i odrobinę wody
Ugotowane pozamiatanecytrynową lub liście kaffiru i wlej mleko kokosowe oraz 1 szklankę wody. Dodaj również krewetki wraz z marynatą i zmniejsz ogień. Zabierz się za dodawanie przypraw Wlej 2 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki sojowego. Wsyp do dania 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki(...)makaronu sojowego lub ryżowego 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 żółtka papryka 1 marchew 2 cebule dymki 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sojowego sok z 2 limonek 1 łyżka drobno startego imbiru – kup kawałek około 5 cm 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1 pęd trawy cytrynowej
Eat me! Fit me!Sól · Olej do smażenia · Papryka czerwona · 1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania: 1. Z udek wyjmujemy kości i doprawiamy solą oraz pomysłem na soczystego kurczaka, pozostawiamy na 20 minut. 2. W tym czasie obieramy cebulę drobno kroimy i prużymy(...)rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Następnie łączymy z pokrojoną w paseczki papryką. 5. Wlewamy sos sojowy oraz dodajemy kapustę, prużymy 10 minut. 6. Tak przygotowanym farszem nadziewamy udka. 7. Układamy w rękawie do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 8. Danie gotowe
Kulinarna ChwilaSkładniki: Około 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 200-300 g krewetek najlepiej surowych 2 jajka 1 mała cebula ½ szklanki ryżu 1 szklanka mrożonego groszku 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu rybnego Mały pęczek kolendry lub pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj szklankę wody, ryż przepłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, zmniejsz ogień(...)paski. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz paski polędwiczki. Smaż na intensywnym ogniu aż mięso zacznie brązowieć. W tym momencie wlej na patelnię łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę octu rybnego. Zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejm z patelni. Krok 4 Wytrzyj patelnię, rozgrzej 2 łyżki oleju, wysyp na niego ryż, smaż mieszając, tak, żeby się
Niedzielny kucharzświęta Bożego Narodzenia. Od dziś, codziennie zapraszam na nowy, świąteczny przepis. Jak co roku będą to dania mięsne i wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie w sosie śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki(...)półplasterki – można użyć surowej cebuli, można przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Finalnie w dużym słoiku układamy warstwowo cebulę, bakalie, śledzie, sos jogurtowy i tak do wykończenia składników. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się. Artykuł Śledzie w jogurcie z bakaliami
Dorota Smakujeczosnek łączymy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W kosteczkę kroimy także ogórki oraz paprykę konserwową, a kukurydzę odcedzamy. Układamy warstwami: Kurczak- cebula- połowa sosu majonezowego- połowa ketchupu- kukurydza- papryka-ogórek-pozostały sos majonezowy- pozostały ketchup- posiekana kapusta pekińska. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladzieobranych buraków 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka zmielonych migdałów 2 marchewki 1 duża cebula 1 pietruszka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego ciemnego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku sól świeżo mielony czarny pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu lub własnego. Marchewki(...)się zeszkli. Dodajemy marchewki i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa będą miękkie. Często mieszamy. Dodajemy buraki i smażymy, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i majerankiem. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i dodajemy masło orzechowe. Od czasu do czasu mieszamy. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Do usmażonych warzyw dodajemy kaszę jaglaną i zmielone migdały. Mieszamy, a następnie
My Chcemy JeśćPaprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory i dusić aż rozpadną się a sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Dusić przez 1 minutę. Piekarnik podgrzać do 150 st C. W sosie zrobić wgłębienia. Wbić jajka. Piec przez ok 8 minut
Kuchnia w oparachstopni. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej mięso, pieczemy przez 25 minut, następnie przekładamy kurczaka na drugą stronę, pomiędzy kawałkami mięska rozkładamy warzywa (całość polewamy sosem, w którym marynował się kurczak), pieczemy przez 40 minut (jeśli kurczak i warzywa zaczną za bardzo się przypiekać zmniejszmy temp. pieczenia do 200 stopni). Możemy upiec kurczaka w temp(...)stopni, pamiętając jednocześnie o wydłużeniu czasu pieczenia. W trakcie pieczenia mięsa, polewamy je 2-3 razy sosem który wytrącił się na blaszce. Artykuł Chrupiący kurczak pieczony z ziemniakami, cebulą i papryką pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje
KulinarneImpresje.pldomową przyprawą do kurczaka i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej. Składniki na 3-4 kotlety: 1 filet z kurczaka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej bułka tarta do panierowania olej rzepakowy(...)Filet kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry drobiowe wkładamy do woreczka foliowego i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka: do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy sos lub majonez, śmietanę oraz sporo pikantnej przyprawy i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie mieszamy aby nie było grudek. Mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy aby całe mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać go do rondelka i zagotować. Dodać 50 ml śmietany 30%, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gotować(...)małej mocy palnika, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu. Kotlety podawać na ciepło z ulubioną surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie smakują również po wystudzeniu na kanapce. Zobacz również: kotlety mielone z karkówki
Kuchcik gotujePrzedstawiam przepis na zapiekaną rybę z piekarnika. Z sosem pomidorowym i serem jest soczysta i smaczna. 500g polędwicy z dorsza 200g dobrej jakości keczupu 150g tartej mozzarelli sól, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany 1. Polędwiczki obficie obsypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Keczup mieszamy z solą i przyprawami. Tak powstałym sosem smarujemy kawałki ryby
Szefowa kuchnimakaronu ryżowego nitki 6 pieczarek 1 l bulionu warzywnego 1 filet z kurczaka ((200 g)) 1 papryka czerwona 1 limonka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania) Do garnka włóż przeciśnięty czosnek i podsmaż go chwilę na łyżce oleju. Kurczaka pokrój w drobne kawałki i dodaj do czosnku. Smaż(...)momentu, gdy kurczak zmieni kolor na jasny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a pieczarki w małe kawałki. Do kurczaka dodaj paprykę, pieczarki oraz łyżeczkę imbiru, curry oraz łyżkę sosu sojowego. Po 5 minutach dodaj litr bulionu warzywnego i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszaj. Gotuj zupę 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty sok z limonki i ponownie dokładnie wymieszaj. Makaron przygotuj
Przepisy na widelcurobić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody). Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając(...)czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos. Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami. Czas przygotowania: 25’ Trudność: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gaz