kiełbaski ukryte w drożdżowym cieście z nutą prażonej cebulki, zapieczone w formie szaszłyków będą smaczną przekąską imprezowego stołu. Odrywane kąski z gorącą kiełbaską, oblane warstwą ketchupu lub z dodatkiem sosu czosnkowego są świetną alternatywą klasycznego hot-doga i z pewnością polubią je również najmłodsi. Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka 50g masła extra 40g prażonej(...)odstawić na około 30 minut. 4. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut. 5. Szaszłyki podawać z różnego rodzaju sosami. Z Kiełbasami Morlińskimi nie ma w kuchni rzeczy niemożliwych! Sprawdźcie na https://morliny.pl Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych
Szalona Kuchnia Ewelinyjeden mały słoiczek widoczny na zdjęciach. To mój faworyt: sól z dodatkiem suszonych grzybów, dużej ilości rozmarynu i czosnku. Świetnie nadaje się do wołowiny, wieprzowiny, gulaszu czy sosów. Sól z suszonymi grzybami, rozmarynem i czosnkiem Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 25 g suszonych grzybów 5 gałązek rozmarynu 2 ząbki czosnku Suszone grzyby, obrane ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu zmiksować(...)preferowanej grubości soli. Ostatnia propozycja jest najmniej czasochłonna ze wszystkich - wystarczy ze sobą wymieszać sól i suszone zioła. Jest też najbardziej uniwersalna. Nadaje się do dań z pomidorów, zup, sosów ryb czy makaronu. Sól z oregano i bazylią Składniki: 100 g soli gruboziarnistej 5 g suszonej bazylii 5 suszonego oregano 2 g granulowanego czosnku Sól wymieszać z suszonymi ziołami
My simple kitchenczyli domowego kurczaka w własnej produkcji winie Moje chłopaki uwielbiają tą potrawę, chleb stanowił świetny dodatek. Można było odłamywać kawałki i moczyć w pysznym sosie. Dodatek ziół w Fougasse dodatkowo podkręca smaki Proste pieczywo, które w Prowansji było pierwotnie testerem nagrzania pieca. Piekło się je przed włożeniem właściwych bochenków. Trochę historii, dużo tradycji i mnóstwo smaku, to właśnie Fougrasse. Składniki(...)nagrzanym do 220 C bez termoobiegu, grzałki góra i dół. Jak wierzch się zrumieni, chlebki są gotowe. Super smakują z „Coq au vin” lub innym mięsem w sosie Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Fougasse, prowansalski chleb pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżybabka ziemniaczana w moim regionie nazywana blacharzem. Wyśmienita w smaku zarówno świeżo po upieczeniu jak i odsmażona na patelni. Smak dzieciństwa, sprawdzony przepis mojego taty. Polecam do wypróbowania z sosem czosnkowym :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 kg ziemniaków 0.5 kg surowego boczku 0,4 kg kiełbasy cienkiej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki śmietany 18% 6 łyżek(...)mąki pszennej 2 płaskie łyżki soli 2 średnie cebule 3 jajka kilka plastrów słoniny sos czosnkowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ziemniaki obieramy i wraz z cebulą mielimy w maszynce lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach, Boczek kroimy w dość drobną kostkę, podsmażamy a następnie dusimy do miękkości, kiełbasę kroimy w kostkę, do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
Blog kulinarny S9.PLorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron, wdzięczny w obróbce. Smakuje z każdym sosem. Na dodatek szybki w przygotowaniu. Składniki: 250 g makaronu penne 100 g fileta z kaczki 1 łyżka smalcu z kaczki 1 łyżka majonezu 1 cebula 100 ml mleka 2 łyżki(...)szklimy. Mleko mieszamy z majonezem, śmietaną i serem. Wlewamy do cebuli. Mieszając podgrzewamy do ulubionej konsystencji. Dodajemy mięso, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Makaron łączymy z sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G Kitchenbułki tartej 4 jajka sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% olej do smażenia Surówka 1/2 sałaty lodowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek szczypiorku 100 ml sosu pomidorowego Przygotowanie: Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy. Posiekaną cebulę i stare pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu. Ser ścieramy na tarce(...)mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i przyprawami oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na surówce z sałaty lodowej. Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenroku lasy wyjątkowo obficie obdarowały nas grzybami:). Warto wyjąć zamrożone zapasy by przygotować taki pyszny sos! Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 1/2 kg podgrzybków/prawdziwków 2 cebule 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki do dekoracji 1. Przygotowujemy
Szefowa kuchnipomidorów – kilka gałązek świeżej mięty – skórka starta z 1 cytryny – sok wyciśnięty z ½ cytryny – szczypta soli i szczypta pieprzu – łyżka oleju rzepakowego dodatkowo do sosu -3 łyżki olej po suszonych pomidorach -½ soku z cytryny -1 gałązka świeżej – szczypta soli i szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Bakłażan kroimy(...)ilością farszu. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 20 minut w temperaturze ok. 210°C. W połowie pieczenia nakrywamy paprykę folią aluminiową aby uniknąć spalenia z wierzchu. Przygotowujemy sos do polania naszych papryk. Drobno siekaną miętę łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu.Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy nasze papryki przed podaniem. Artykuł Faszerowana papryka kaszą jęczmienną pochodzi
I LOVE LIFEmnie obcymi. A jednak ta świąteczna magia zadziałała w 100%. Na zaproszenie znanej Wam już z mojego bloga marki KASIA , poprowadziłam słodkie, świąteczne warsztaty dla dzieci ze Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Podczas tych kilku godzin piekliśmy wspólnie i dekorowaliśmy przepyszne pierniczki przygotowane wg. tradycyjnej, znanej od lat receptury Kasi. Jednak nie tylko o te pyszne pierniczki nam chodziło! Marka Kasia(...)dobrego na Święta! Ty też możesz dołączyć! Wystarczy, że upieczecie pierniczki, opublikujecie w swoich social mediach z hashtagiem #UpieczDzieciomRadosc, a Kasia od każdego opublikowanego zdjęcia przekaże 1 zł na SOS Wioski Dziecięce. Ja dołączam do akcji już dziś! Dołącz i Ty! SZCZEGÓŁY SKŁADNIKI: * Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 op * mąka pszenna – 3 szkl * miód prawdziwy
Ostra na Słodkomargaryny 1/2 łyżeczki soli bigos/kapusta: 500 g kapusty kiszonej 1 cebula 1 marchew 30 g suszonych grzybów 1 szkl. bulionu 1/2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki sosu sojowego 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: tartaletki: Z mąki, żółtek,margaryny i soli zagniatamy ciasto. Ciasto(...)zeszkloną wcześniej na patelni cebulę pokrojoną w pióra, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i namoczone wcześniej grzyby suszone. Dodajemy też startą na tarce marchewkę. Całość zalewamy bulionem wymieszanym z sosem sojowym i miodem. Grzyby w bulionie gotujemy przez ok.15 minut. Po tym czasie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż kapusta
Bon appetit mon amiePróbowaliście już placuszków z dodatkiem mleka w proszku? Jeśli nie, koniecznie musicie to zmienić. Placuszki wychodzą wspaniałe! Pyszne, nie za słodkie, naprawdę pulchniutkie. Podałam je polane sosem toffi, który osłodził całość. Moje dziecko wprost nie mogło się ich nachwalić Dziękuję za ten przepis Joannie , na pewno będziemy do niego wracać z przyjemnością 1 szkl. mąki pszennej 5 czubatych łyżek mleka(...)łyżka=1 placuszek) na średnio rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z innymi ulubionymi słodkimi dodatkami: miodem, sosem toffi czy powidłami. Źródło
Smaki Na Talerzuszklanki ,suszonej papryki, Gochugaru ( dostępne na alle…drogo ) 2 łyżki soli himalajskiej lub kamiennej , byle grubej 3 łyżki brązowego cukru 1/2 mąki ryżowej , drobno mielonej 1/2 szklanki , sosu rybnego 3 szklanki wody W garnku mieszamy mąkę ryżową z wodą i doprowadzamy do wrzenia , ciągle mieszając . Do czasu , aż utworzy się gęsty kleik . Rzodkiew , marchew ścieramy , po obraniu na tarce(...)najmniejszych oczkach . Szczypior i dymkę , po prostu siekamy . Kapustę pekińską kroimy na ćwiartki , a następnie na kawałki o długości około 4 cm . Mieszamy wszystkie warzywa razem , dodajemy sos rybny ,utartą rzepę gohugaru , sól , oraz ugotowany wcześniej kleik z mąki ryżowej . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugniatamy , przykrywamy i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej na 7 dni . Po tym czasie przekładamy
Ogrodnik w podróżyPierś z kurczaka z pieczarkami w sosie pomidorowym. Bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Pierś z kurczaka w formie kotletów już nam się trochę ujadła, jeśli już kupuję ten rodzaj mięsa staram się urozmaicić jego podanie. Tym razem po powrocie z pracy zrobiłam kurczaka w lekkim sosie pomidorowym. Dodatkiem do tego był ryż w formie risotto
Pieprzyć z FantazjąSzybkie przekąski Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim
Dorota Smakujebrokuła, którego możemy jeszcze poprzecinać na mniejsze cząstki, na to układamy pomidory, lekko solimy i jeżeli lubimy pikantne to również dodajemy szczyptę pieprzu. Następna warstwa to ser feta, połowa sosu, usmażona pierś z kurczaka, ryż, odcedzona kukurydza, papryka, a na sam koniec pozostały sos, który posypujemy ziarnami słonecznika oraz dyni
Gotuj z Agnes