malutka (oderwałam mały kawałek). Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy niewielką ilością oleju. Nasze wyrośnięte ciasto układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Każdą pizze smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem – u mnie ketchup z charakterem gargamel (polecam!) Następnie nakładamy warstwę startego sera i dodatki. U mnie na jednej pizzy jedynie kawałki szyki (na małej(...)obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dodatków i ustawionej temperatury (u mnie dziś 8 minut w 250 stopniach z termoobiegiem). Pizze podajemy z domowym sosem czosnkowym i ketchupem z charakterem gargamel (polecam!) Smacznego
Słodkie okruszkikońcówkę kostki folią aluminiową. Piecz w pozycji pionowej w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Maczugi tym razem zjedliśmy z zapiekanką ziemniaczaną i z sałatą lodową z sosem jogurtowym. Oba przepisy poniżej: Niewiarygodnie pyszna zapiekanka ziemniaczana. Znika ze stołu jako pierwsza! PRZEPIS Sałata lodowa z sosem jogurtowym. Ekspresowa surówka obiadowa. PRZEPIS Artykuł Maczugi z kurczaka. Bierzesz do ręki
Kulinarna Polskamoje żeberka z jednego garnka. 👥 – 4 ⏰ – 140 minut 🥩 – 👍 Składniki 600 g żeberek wędzonych 12 ziemniaków 1 cebula 2 papryki chili Sałata Pak Choi 6 łyżek sosu sojowego 6 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki cukru brązowego 30 g masła 8 łyżek oliwy z oliwek Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Przygotowanie Żeberka podziel na mniejsze kawałki. Rozgrzej nieprzywierającą(...)posiekaj drobno. Połóż na dnie naczynia żaroodpornego, umyte liście Pak Choi, posyp chili, połóż kawałki cebuli i obrane umyte ziemniaki. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą, sos sojowy, cukier i przecier. Przełóż żeberka do naczynia i nałóż marynatę na mięso. Zamknij naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 100-120 minut. Jednogarnkowy obiad
RafalCookGłosów:1 Średnia:5/5] składniki: 1 placek tortilli sos pomidorowy (np. passata lub koncentrat pomidorowy wymieszany z oregano i odrobiną oleju) kawałek papryki, kawałek ulubionej wędliny kawałek ulubionego sera żółtego 1-2 pieczarki oregano opcjonalnie: kawałek liścia jarmużu wykonanie: Pieczarki i wędlinę kroimy w pasterki. Ser ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w kostkę. Na tortilli rozsmarowujemy sos pomidorowy
Domowy Smak Jedzeniatylko wodę, warto doprawić danie szczyptą soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj śmietankę oraz pomidorki. Wszystko zamieszaj i gotuj chwilę na małym ogniu aby powstał pyszny i aromatyczny sos. Już prawie gotowe – wystarczy dodać ugotowany makaron i opcjonalnie posypać danie przed podaniem parmezanem. Palce lizać! Jeśli szukasz innych potraw z makaronem, wypróbuj także: makaron z cukinią i kurczakiem(...)sosie curry, z brokułem, marchewką i sezamem , spaghetti z fasolką szparagową. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Spaghetti z porem, marchewką i szynką pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka Pietruszkisoli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 2. Sałatę rwiemy na kawałki. 3. Ogórka kroimy w półplasterki. 4. Pomidorki przekrawamy na pół. 5. Z melona wydrążamy kulki. 6. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą, malinami i resztą miodu. 7. Na sałacie układamy kurczaka, ogórka, pomidorki i melona. 8 . Sałatkę polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachporcje) 2 puszki krojonych pomidorów (800 g.) 6 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka listków tymianku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej 2 szkl. słonego wywaru warzywnego sól, pieprz Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, wrzuć pokrojoną w dużą(...)patelnię aby zebrać z niej całą wędzoną paprykę, wlej ją do garnka. Wsyp kaszę jaglaną, zamieszaj i gotuj 15 minut. Do garnka wlej pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zupę dokładnie zblenduj, podawaj
Delicious PlaceCzasami w poratowaniu Ż tzw. gotowce, przydają się. Uwielbiamy pieczone skrzydełka, więc z braku czasu, pokusiliśmy się na takie połączenie. Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 220 ml sosu mango curry Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy. Mieszamy z sosem mango curry i marynujemy przez noc. Ponownie mieszamy w marynacie, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 40 min w 180°C i 5 minut z termoobiegiem
R'n'G Kitchenspędzić razem czas. Na stolach ląduje mnóstwo dań, a Marokańczycy często jedzą z jednego talerza. Z tego jednego talerza za pomocą PIECZYWA zabierają jedzenie lub nasączają to pieczywo sosem. Często pewnie widzieliście marokańskie czy tez arabskie stoły – zwykle jest na nich nieziemsko nakruszone. I nie wynika to w większości z niechlujstwa, ale właśnie z tradycji jedzenia. JAKICH PRZYPRAW NAJCZĘŚCIEJ(...)dolnego naczynia unosi się, przez co kuskus gotuje się na parze zyskując fantastyczny smak i zapach. COUSCOUS podaje się często z ugotowaną ciecierzycą i tradycyjnymi przyprawami. Bulion służy jako sos. Marokanki bardzo często z couscousu potrafią ulepić w dłoniach kulki i tak jeść – nie jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN. HARIRA Kolejna
Ostra na SłodkoPesto to sos pochodzący z Genui w regionie Ligurii w północnych Włoszech. Słowo pesto „pestare” oznacza walenie lub miażdżenie. Pesto było pierwotnie przygotowane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem. Składniki tłuczono lub miażdżono kolistym ruchem tłuczka w moździerzu. Ponieważ termin „pesto” to ogólne słowo określające wszystko, co powstaje w wyniku(...)walenia lub tłuczenia, pozostawia oryginalną recepturę sosu z pesto otwartą na elastyczne i różne sposoby przygotowania. Zapraszam na pieczone ostre ziemniaki z orzechowym pesto. 👥 – ❌ ⏰ – 70 minut 🥩 – ❌ Składniki 8 ziemniaków średniej wielkości 1 chili drobno pokrojone Świeży rozmaryn Sól Pieprz świeżo zmielony Płatki chili 200 ml oliwy z oliwek 100 g prażonych orzechów włoskich 40 g parmezanu Ząbek
RafalCookprzygotuj następujące składniki: 400 g filetów śledziowych jabłko cebula gęsty majonez kwaśna śmietana sok z cytryny natka pietruszki sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie dania możesz zacząć od sosu. Jednym z sekretów tej potrawy, jest odpowiedni dobór majonezu, który powinien być gęsty i puszysty. Takie warunki spełnia na przykład Majonez Dekoracyjny WINIARY, z którego możesz skorzystać, przygotowując śledzie. Dwie(...)cytryny. Cebulę pokrój w półplasterki i sparz wrzątkiem, aby jej wyrazisty smak nie dominował nad pozostałymi składnikami dania. Teraz rozłóż wszystkie składniki na śledzia, wraz z przygotowanym wcześniej sosem ze śmietany i majonezu. Przed podaniem, kompozycję warto posypać natką pietruszki, która pełni tutaj nie tylko funkcję dekoracyjną. Pyszne śledzie pod pierzynką z buraczkami Śledzie pod pierzynką z buraczkami, są dobrze
Okiem Blondynki by McBlondiszczególnie tym, którzy kochają mięso drobiowe. W tej wersji wyszło bardzo soczyste, przede wszystkim aromatyczne. Składniki: 2 udka kurczaka 250 ml jasnego piwa 1 łyżka miodu 50 ml sosu ponzu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Piwo mieszamy z miodem, sosem ponzu, mieloną papryką i gałązkami rozmarynu. Udka marynujemy minimum godzinę. Przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego. Całość pieczemy 45 minut w 180°C, co jakiś czas polewając marynatą
R'n'G Kitchenteż jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie. Składniki: Kotlety: 500 g cielęciny 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2 szklanki mleka sól Sos: 2duże cebule 1 główka czosnku 600 ml wrzątku 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka skrobi kukurydzianej 100 ml zimnej wody Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions(...)bułce. Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru. Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy. Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy. Wrzucamy kotlety, zagotowujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami
R'n'G Kitchenpaski 1 papryka żółtka pokrojona w paski 2 cebule posiekane puszka kukurydzy 1 słoik marynowanych pieczarek pokrojonych w grubsze plasterki 150-200 g serka topionego śmietankowego 7-10 łyżek sosu Chili azjatycki 2 opakowania zupy cebulowej 5-6 ogórków konserwowych pieprz ,sól 1,5 l wody gorącej olej do smażenia smażona cebulka do dekoracji Mięso pokroić w paseczki, wymieszać dokładnie(...)śmietaną wstawić pod przykryciem na 1 h do lodówki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i razem dusić około 5 minut. Przełożyć do garnka , zalać gorącą wodą. Dodać sos, serek topiony oraz zupy gotować około 15 minut. Następnie wsypać kukurydzę, pieczarki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut. Na koniec dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem według
gotuj ze mnąMiędzy pomidorem kawałki kurczaka. · Następnie obranego i pokrojonego ogórka oraz pokrojony ser feta. · Pozostał nam do zrobienia sos, do naczynia wlewamy jogurt. · Dodajmy pokrojony drobno czosnek lub przeciśnięty przez praskę. · Następnie majonez oraz oregano i zioła(...)prowansalskie i dokładnie mieszamy. · Łyżką sos nakładamy na wierch sałatki robiąc duże kleksy. · Sałatka gotowa. · Smacznego
Kulinarna Chwila