szare do czasu, aż się przebarwią na różowo). Dorzucamy masło, posiekaną natkę pietruszki, wlewamy sok z pomarańczy i jeszcze minutę podgrzewamy. Odstawiamy z ognia, wyjmujemy krewetki a pozostały sos doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku rozkładamy rukolę, filety z pomarańczy, plasterki czosnku. Tuż przed serwowaniem dania kładziemy na wierzch krewetki i całość skrapiamy sosem, który pozostał na patelni. Teraz
Tajemnice Smakueksperymentować, dodać coś od siebie, jakiś składnik zastąpić podobnym, dzięki temu poznamy ciekawe połączenia smakowe. Składniki 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 l wody 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu ryżowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 5 ziaren pieprzu 1 liść limonki kafir 2 – 3 plastry korzenia imbiru Wykonanie Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy(...)niej sól. Kiedy przestygnie do temperatury około 30°C dodajemy miód, sos sojowy, ocet ryżowe i kurkumę, mieszamy , aż się miód rozpuści. Rzodkiewki myjemy, obcinamy liście i układamy w słoiku lub w glinianym naczyniu. Dodajemy ziarna pieprzu, listki limonki kafir i plastry imbiru. Zalewamy przygotowanym roztworem do przykrycia rzodkiewek i obciążmy np. wyparzonym kamieniem. Słój zakręcamy. Pamiętajmy, aby codziennie otworzyć
Tajemnice Smakuminut pod przykryciem. Owoc granatu przekrawamy na pół w poprzek, z jednej połowy wyłuskujemy pestki granatu, z drugiej wyciskamy sok, np. w małej ręcznej wyciskarce do cytrusów. Przygotowujemy sos, w misce mieszamy sok z granatu, sok z limony, oliwę, posiekaną pietruszkę i miętę oraz kmin rzymski, kolendrę i chili. Próbujemy, doprawiamy solą według uznania. Do sosu dodajemy przestudzoną kaszę kuskus
Tajemnice SmakuSkładniki 1 pęczek zielonych szparagów boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów 4 ząbki czosnku kawałek imbiru (4 cm) kawałek świeżej papryczki chili (3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki 1 – 2 łyżki oliwy do smażenia Wykonanie Obrany czosnek , imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Rozkładamy na zimnej nieprzywierającej patelni, dodajmy łyżkę oliwy(...)szparag owijamy plasterkiem boczku. Tak przygotowane szparagi smażymy na patelni, aż boczek się przyrumieni, jeżeli boczek ma mało tłuszczu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Szparagi rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem teriyaki, posypujemy kawałkami chili oraz chipsami z czosnku i imbiru. Smacznego
Tajemnice Smakuprzygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym makaronem, a mianowicie z makaronem ryżowym. Aby nadać makaronom charakteru wymieszałam je z sosem przygotowanym na bazie bazyliowego pesto i podałam z pomidorkami i grillowanym serem halloumi. Składniki 1 cukinia (około 250 g) opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 3 łyżki oliwy z oliwek(...)mieszamy z pesto, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzony i ostudzony mieszamy razem z makaronem z cukinii i z sosem z pesto. Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oliwie z obu stron
Tajemnice SmakuPlacuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub na przekąskę dla niespodziewanych gości. Lubię te placki, ponieważ składniki zawsze mam w domu pod ręką. W zamrażarce zielony groszek, w lodówce zapakowany wędzony łosoś. Jogurt i chrzan też jest pozycją obowiązkową w mojej(...)posiekany szczypior. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta, mniej więcej łyżkę na jeden placuszek. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki podajemy od razu, z sosem jogurtowo chrzanowym i kawałkiem łososia. Smacznego
Tajemnice Smakugodziny w temperaturze 170°C – 175°C. Możemy również gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia około 1,5 godziny, aż większość bulionu wyparuje. Podajemy dolmy na ciepło z sosem pozostałym w naczyniu lub na zimno z sosem jogurtowo – czosnkowym i pestkami granatu. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki “ Kaukasis ” – Olia Hercules
Tajemnice Smakudokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Część ryby warto zapakować próżniowo, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia. Rybę kroimy w cieniutkie plasterki, pod lekkim kątem. Łososia możemy podawać na kanapki, z sosem jogurtowym lub z sosem sojowym i wasabi. Smacznego! Zgrzewarki próżniowe FoodSaver ® zostały wynalezione w 1987 roku przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristen. Kristen stworzył urządzenia, które skutecznie eliminują powietrze, zapewniając
Tajemnice Smakubakłażan odgrywał główną rolę...wiedziałam, że niebawem znajdzie się to i na moim talerzu. Mocno skarmelizowany bakłażan rozpływa sie w ustach w towarzystwie całej ferajny bardzo aromatycznych przypraw, pomidorowego sosu i kwaskowatego jogurtu zamiast kokosowego mleczka. Całość świetnie współgra, a kalafiorowy ryż z kurkumą to naprawdę niecodzienny i ciekawy dodatek, chociaż osobiście muszę jeszcze popracować nad jego idealną konsystencją ;) Jeżeli(...)Zalej całość pomidorami i gotuj do momentu, aż całość trochę zgęstnieje (ok.15 min.) 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem - wymieszaj i zdejmij z ognia. 5. Do sosu wmieszaj jogurt. Kalafiorowy ryż: 1. Kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w robocie kuchennym. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj na nim posiekany czosnek i kurkumę przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGołąbki bez zawijania czyli mięso mielone z kapustą i cebulą w pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków. Składniki: 1 kg kapusty białej, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, szklanka ryżu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 4 jajka, 2 łyżki kaszy manny, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, kilka ziaren ziela angielskiego(...)Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Wyjmujemy mięso, zaprawiamy przecierem pomidorowym, dodajemy cukier, zagęszczamy mąką (do kubka wlewamy trochę wody, dodajemy mąkę, rozrabiamy i wlewamy przez sitko do sosu), gotujemy przez 2-3 minuty, wkładamy gołąbki i gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu
Lena Gotujedanie główne lub przekąskę pomiędzy posiłkami. Są smaczne na gorąco i po przestygnięciu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g schabu wieprzowego 0,5szkl. suchego ryżu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ryż przesypałam do garnka, zalałam go ok. 1 szklanką(...)lekko osoliłam i ugotowałam. Odstawiłam go do wystygnięcia. Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam, a następnie zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam wystudzony ryż, majonez, musztardę i sos sojowy. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem i wymieszałam dokładnie, żeby wszystkie składniki równo się rozmieściły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ręką odrywałam małe porcje masy mięsno - ryżowej i formowałam kulki
Waniliowe ImprowizacjeChiang Mai Mięso z polędwiczki z chińskimi zupkami. Bardzo aromatyczne danie, apetyczne, wszystko na jednej patelni WOK. Składniki na marynatę: · 3 łyżki sosu sojowego · ½ łyżeczki czosnku · 1 łyżka oleju · 1 łyżka cukru(...)obieramy marchew ścieramy na tarce o dużych oczach. 7. Papryki kroimy w paseczki. 8. Warzywa łączymy z mięsem. 9. Dodajemy kiełki fasoli, ewentualnie jak jest mało sosu dolewamy wody. 10. Na koniec wkładamy makaron i wsypujemy przyprawy, które się znajdują w środku opakowania z zupą
Kulinarna Chwilasmak i ekspresowe wykonanie. Zawsze ratuje mnie w sytuacji gdy nie mam nic na obiad, a jeść się chce tu i teraz. Dla mnie podstawa to pyszny jajeczno-śmietankowy sos, a reszta to czasem co się nawinie. Może być wege z cukinią lub jak w tym przypadku podwójnie mięsa – z boczkiem i kurczakiem. Każda odsłona carbonary jest zawsze i niezmiennie(...)smażymy cały czas mieszając, przez minutę. Na patelnię dodajemy makaron oraz wylewamy jajeczno-śmietanową mieszankę. Wyłączamy ogień pod patelnią i wszystko dokładnie mieszamy, aby cały makaron pokrył się sosem. Gotowe danie od razu podajemy, możemy dodatkowo posypać je startym parmezanem. Powrót na górę
Smaczna Stronaszpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami. POTRZEBUJEMY Ciasto francuskie 4 do 6 jajek w zależności od wielkości 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g) Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów Kilka pomidorów suszonych w oliwie Pieprz, sól i bazylia Szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE Jeśli kupiliśmy(...)móc bezpiecznie wlać do niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak nie miał sosu śmietanowego). Przyprawiamy. Kroimy ser sałatowy/fetę na kawałki. Wylewamy zawartość miski do formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory. Wstawiamy na 25 minut do piekarnika
Fleksitarianizm.pl