sosy - 72234 przepisów (strona:1838/4816)

Sałatka ziemniaczana do grilla 109

liście laurowe 1 łyżeczka masła 100 g kurek 5 kiszonych ogórków 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Natkę i szczypior z dymką siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Przygotowujemy dressing. Śmietanę, majonez, sos sojowy i łyżeczkę miodu mieszamy. Dodajemy ziemniaków i dokładnie łączymy ze składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej 93

smacznie. Składniki:  500 g kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 1 mała puszka kukurydzy 50 g kiełków rzodkiewki 3 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu lipowego sól, pieprz Przygotowanie:  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy. Marchew ścieramy na najmniejszych oczkach. Natkę siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Śmietanę łączymy z majonezem, sosem, miodem. Wszystkie składniki (w tym kiełki) łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy

R'n'G Kitchen
Łopatka w sosie Normandzkim 124

się od sadów jabłkowych, gdzie produkuje się między innymi cydr. Normandia słynie również ze swoich produktów nabiałowych ,to właśnie tam wyrabia się mnie więcej … Czytaj dalej Łopatka w sosie Normandzkim Artykuł Łopatka w sosie Normandzkim pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
Gołąbki z mięsem i papryką 135

kostki jeśli ktoś używa) przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż gołąbki będą miękkie. Do garnka dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego, mieszamy. Zagotowujemy. Doprawiamy sos do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gołąbki dusimy jeszcze kilka minut. Z reszty kapusty zrobiłam Młodą kapustę z pieczarkami . Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką i zagęścić mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowa sałatka ziemniaczana 208

sokiem z cytryny (straci gryzący smak). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek(...)Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy dodatkowy kiszony ogórek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepsza jest jednak na drugi dzień, dlatego spokojnie możemy przygotować ją dzień przed podaniem. Wierzch warto wtedy ozdobić koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Post Grillowa sałatka ziemniaczana pochodzi

Poezja smaku
Zapiekanka z cukinią 173

pieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki cukru 4-5 łyżek pikantnego keczupu 1 łyżka sosu sojowego 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 zielona cukinia pieprz ziołowy ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella   Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć(...)Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, nadal smażyć. Na koniec dodać pomidory, przyprawy, zioła, cukier, keczup, sos sojowy i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu.    Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wyłożyć mięso

Simply Food
Hreczniaczki- kotlety z kaszy gryczanej i twarogu 126

kuchni polskiej bezmięsne i zaskakująco smaczne kotlety z kaszy gryczanej (gryka = hreczka) połączonej z twarogiem (polecam typu włoskiego, który ma fajny, maślany smak). Jako dodatek może być klasyczny sos pomidorowy albo aromatyczny sos grzybowy? Teraz pojawiły się kurki ☺️ około 8 szt.: * kasza gryczana sucha- 100 g * twaróg np.typu włoskiego- 200 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1/2 bardzo małej * bułka tarta

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti al pesto trapanese 148

swojego soku. 2. Do misy blendera wkładamy migdały, pokrojony w plasterki czosnek, listki bazylii oraz oliwę i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli chcemy żeby nasz sos był jedwabiście gładki musimy dłużej miksować, jeśli wolimy bardziej charakterny, chrupiące to miksujemy krócej.  3. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser pecorino lub paimigiano reggiano i pokrojone w kosteczkę(...)pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą. 4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły. 5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego

kruche babeczki
Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami 166

plamki). 5. Tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę (inaczej placki będą się kruszyły). 6. Przygotowujemy warzywa: sałatę rwiemy na kawałki, ogórka, rzodkiewki, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. 7. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z sokiem z cytryny, jogurtem, szczyptą soli i pieprzu. 8. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, curry, papryce słodkiej(...)ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 9. Tortillę podgrzewamy. 10. Tortillę podajemy z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka ryżowa na ciepło 95

składniki: 2 cebule 1 papryka 1 szklanka ugotowanego bobu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 szklanki ugotowanego ryżu 100 g półtwardego sera, u mnie Sirtakis z chilli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Sałatka ryżowa na ciepło - przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy na nią pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Całość(...)dusimy z odrobiną soli, żeby warzywa zmiękły. Kolejno dodajemy na patelnię ugotowany i obrany bób, który podgrzewamy z pozostałymi warzywami. Po warzywach czas na ryż. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy do momentu aż ryż zrobi się ciepły. W międzyczasie ser Sirtakis kroimy w kostkę i na dużym ogniu podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy

MamaOskarka
Genialna fasolka szparagowa z mięsem mielonym. PRZEPIS 449

Nasze najnowsze odkrycie – fasolka szparagowa w sosie z pomidorami i mięsem mielonym. Po prostu pyszna! Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym Składniki: pół kilograma żółtej fasolki szparagowej, pół kilograma mielonej wieprzowiny, duża cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie, łyżka słodkiej papryki w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa. Zrób tak: fasolkę umyj, odetnij końcówki, następnie gotuj(...)razem z mięsem, które w trackie należy rozdrobnić szpatułką. Gdy wszystko lekko się zarumieni, dopraw solą, pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory i gotuj około 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty i przywiera, podlej odrobiną wody. Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, ponownie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki

Kulinarna Polska
grillowane udka kurczaka ... 113

żeberek z miodem Prymat 1 opakowanie, czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, udka kurczaka 3 sztuki duże, ogórki gruntowe 6 sztuk średnie, jogurt naturalny 330 ml, sos sałatkowy czosnkowy Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka Przyprawę do kurczaka całe opakowanie wsypać do miski, wlać(...)porcje kurczaka, zrumienić z każdej strony, potem pod pokrywką grillować na średnim ogniu do miękkości mięsa,potem na dużym ogniu bez pokrywki grillować z 3 minuty z każdej strony. Sos sałatkowy czosnkowy, cukier, ocet, pieprz mielony wymieszać z jogurtem, wsypać starte na grubszych oczkach tarki obrane ogórki - patelnia grillowa idealny zamiennik ogrodowego grilla, mamy w domu kiedy tylko chcemy potrawy

W Mojej Kuchni Lubię
Sklep internetowy Bee.pl- szeroki asortyment i najlepsza jakość produktów 173

rozwiązania. Wykorzystać możemy go również jako dodatek do koktajli, ciastek czekoladowych, domowych batonów z orzechami , a także zupy kremowej na słodko . Produkt ten świetnie sprawdzi się jako podstawa do sosu orzechowego . Masło orzechowe doskonale komponuje się zarówno z deserami jak i wykwintnymi potrawami. Krem orzechowy Targroch doskonale nadaje się do wykorzystania dla osób stosujących dietę wegańską bądź wegetariańską. Wartość odżywcza(...)Żurawina - Żurawina ma wiele zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć ją w swojej kuchni. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa , często dodaje się ją także do sosów i wywarów umieszczanych na pieczeniach. Może być również wykorzystywana do przygotowywania słodkości i wypieków . Z jej udziałem przygotujemy domową czekoladę, czy też skomponujemy zdrowe i pożywne musli. Każdorazowo przed spożyciem żurawiny

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pomidorami + film 169

posiłku, czy jako dodatek, czy jako samodzielne danie.     składniki na 3 porcje 1 kalafior 5 ugotowanych na twardo jajek 20 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych mały pęczek koperku sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy majonez i śmietanę, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Umyty kalafior(...)jajka kroimy w ćwiartki. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Opłukany koperek drobno siekamy. Na płaskich talerzach układamy różyczki kalafiora, ćwiartki jajka oraz połówki pomidorków. Całość polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki.   Artykuł Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pomidorami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami 149

nawet lepsze . Dodatkowo wiele podrobów jest bogatym źródłem witamin i minerałów dlatego warto wyzbyć się uprzedzeń i spróbować . Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami ma delikatny smak i kremowy sos , po prostu pycha składniki na 2-3 osoby w zależności od apetytu ;): 1 kg nerek wieprzowych ( bardzo się kurczą podczas gotowania i jest sporo odpadu po wycięciu żył(...)razem z cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami . Kiedy wszystko się zrumieni i przysmaży zalewamy śmietaną , dodajemy musztardę . Dusimy pod przykryciem , co jakiś czas mieszając do czasu aż sos się zagęści . Tuż przed podaniem doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Serwujemy na gorąco z pieczywem czosnkowym lub innym dodatkiem . Smacznego ! Artykuł Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania