sosy - 72234 przepisów (strona:1855/4816)

Si, pero no. 113

pierogi ruskie. 2. Jedzenie gleby . 3. Pan de Coca . Gracjan 1. Kuchnia gruzińska to dla mnie numero uno , ze względu na doskonałe przyprawy, dużą ilość ziół, orzechów i kozackie sosy, jak np. tkemali (sos z mirabelek), który świetnie pasuje do szaszłyków mcvadi z karkówki wieprzowej. 2. Najdziwniejszy trend o jakim słyszałem to gotowanie w azocie . 3. Zapach Walencji dla mnie

Gotuj po hiszpańsku
Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym 107

zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.  3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy starym żółtym serem

Szefowa kuchni
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, oliwkami i suszonymi pomidorami 127

szpinak 2 garście, czosnek 3 ząbki, cebula 1 szt, śmietana 18 % 500 ml, oliwki czarne 1 mały słoik, suszone pomidory 1 mały słoik, zioła prowansalskie do smaku, sos sojowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron świderki 500 g, płatki drożdżowe lub starty parmezan do posypania makaronu, Sposób przygotowania: Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki(...)przez praskę czosnek oraz śmietanę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodatkowo makaron posypujemy płatkami drożdżowymi lub startym parmezanem

kulinarne odsłony pati
Klasyczna sałatka jarzynowa w nieco innym wydaniu 131

Sałatka ta nie miała być początkowe sałatką, ale wyszło smacznie więc nie mam jej tego za złe ;p  W zamyśle miała wyjść potrawka z ziemniakami, marchewką, ciecierzycą z sosem pomidorowym… Ale kiedy miałam już obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę i przyszło do zalania ich passatą pomidorową, okazało się, że pamięć mnie zawiodła i passaty na stanie brak(...)skoro warzywa już przygotowane to trzeba było coś wymyślić. Dodałam więc kilka pasujących składników, które miałam pod ręką, do tego lekki jogurtowy sos, zioła. I wyszło coś na kształt popularnej sałatki jarzynowej. Tylko nieco innej :D O wyrazistym smaku dzięki suszonym pomidorom i dodatkowi serka koziego.  Polecam jako powiew świeżości w klasycznych zestawieniach :) SAŁATKA JARZYNOWA Ziemniak Marchewka 3 suszone

HealthyCreations
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 149

się przypalić. Kiedy mięso będzie już miękkie, wtedy dodać odsączone kapary i dusić razem jeszcze przez 1 minutę. Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Ugotowane w posolonej do smaku wodzie ziemniaki, należy dokładnie odcedzić. Garnek postawić na niewielkim ogniu i odparować je jeszcze(...)boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie . Do tych roladek wspaniale pasuje puree z pietruszki z rozmarynem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone mielone z pasternakiem 126

burakiem z sosem koperkowym Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie wymaga ode mnie grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia. 4 porcje: 2 większe pasternaki (ok. 200 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 1 mniejszy burak(...)mięsa drobiowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub cząbru 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 1 pęczek koperku 400 g naturalnego gęstego jogurtu (może być grecki) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam masala opcjonalnie: mały ząbek czosnku Warzywa obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso mielimy lub siekamy drobno. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz warzywa, dokładnie mieszamy

Kucharzyca
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym, cukinią i kukurydzą 136

pysznie, przy okazji zużyłam resztki makaronów, kawałek cukinii i otwartą kukurydzę. Takie małe sprzątanie :-) Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Składniki: makaron u mnie razowe penne 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy około 6-8 ogórków kiszonych kawałek cukinii (ja miałam pół) natka pietruszki starta mozzarella 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy(...)tuńczyka. Wszystko posypujemy natką pietruszki (troszkę zostawiamy) i startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pozostałą natką pietruszki. Do zapiekanki możemy przygotować sos czosnkowy, podać z chrzanem wymieszanym z majonezem. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z kabanosem 140

jajko jest niemalże podstawą w sałatkach z majonezem, bardzo dobrze się komponuje. Jajko i majonez to według mnie najprostsze i najlepsze rozwiązanie. Lepszego nie znajdziecie. Ewentualnie jajko z sosem tatarskim według mnie jest takim super punktem Wielkanocy, który trzeba przygotować, jeżeli nie macie czasu na wymyślne nadzienia do jajek. Sałatka z kabanosem przepis: 300 g kabanosów, u mnie Kabanosy Pieczone(...)Ogórki kroję w kosteczkę i nie odciskam z soku. Sałatka z ogórków smakuje o niebo lepiej właśnie z tym sokiem, który miesza się z majonezem i tworzy bardzo pyszny sos. Rzeżuchę siekamy i dodajemy do kabanosów, jajek i ogórków. Dodajemy również majonez, chrzan, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Ja sałatkę podałam w bułce z dużą ilością rzeżuchy, którą uwielbiam

MamaOskarka
Kurczak kukurydziany w marynacie kąpany pomarańczami nadziany 124

auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -Kurczak kukurydziany - u mnie 1,5 kg Marynata: -2 łyżki miodu     -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka sosu sojowego -2 ząbki czosnku -mieszanka ziół:majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek,oregano, kminek -sól, pieprz Do nadziania dwie pomarańcze. Jeżeli chodzi o zioła to w moim przypadku była(...)podlewamy odrobiną gorącej wody ( ok. 1 szklanka ). Piekarnik rozgrzewamy do 180° i pieczemy kurczaka przez 1,5 do 2  godzin, w zależności od wielkości. Często polewamy wytworzonym sosem lub dorabiamy marynatę, tylko zamiast soku z cytryny dajemy sok z pomarańczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Kulinarne przemyslenia
Musztardowo - miodowe kurczaki 172

skórką do góry do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą glazurą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę. Od czasu do czasu polewamy ich wierzch sosem, który powstanie podczas pieczenia. Podajemy z gotowanymi ziemniakami (można je polać powstałym podczas pieczenia sosem) oraz surówką

Qchnia po prostu
Piątek: Wrapy z pieczonymi paprykami i awokado 116

temperatury. Można je też przykryć folią aluminiową lub włożyć do dużego, zamykanego pojemnika. Krok 5 Obierz papryki ze skórki i posiekaj w paski a potem w kostkę. Zachowaj sos jaki wydobywa się z papryk. Przełóż kozi ser do miseczki i dodaj do niego sosu z papryk, żeby go rozrzedzić – nie za bardzo, powinien zachować kremową konsystencję. Przekrój awokado na połowy

Niedzielny kucharz
Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą 110

przygotowaniu są naprawdę smaczne.  Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce. Takie placuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam! Ps. Zerknijcie też na moje "kaszowe" placki z marchewką i groszkiem - klik oraz paprykowe(...)pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) W przepisie użyłam soli ziołowej oraz kaszy manny orkiszowej ze sklepu Radix

Di gotuje
Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu 132

warzywno ziemniaczane z kawałkami soczystego schabu , to bardzo uniwersalny przepis. Jego wykonanie nie wymaga zbyt wiele czasu , a prostota nie sprawia problemów technicznych Doskonale smakują solo lub zaserwowane z sosem pieczarkowym jak w naszym wypadku , czy jakimkolwiek innym . Polecam , szybkie, tanie , a przede wszystkim smaczne Składniki na około 4 osoby : 4 grube plastry schabu 4 ziemniaki 1 mała cebula kawałek(...)rozgrzanym oleju , na złoty kolor z obu stron . Warto pomóc sobie foremką , będą równe porcje .Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i serwujemy na gorąco . Doskonale smakują z sosem pieczarkowym Smacznego ! Artykuł Placki warzywno ziemniaczane z kawałkami schabu pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Restaurant Week - Stare Kino 132

sztuka przygotować ją tak, by nie była wysuszona na wiór. Wszystkie składniki świetnie mi się tu komponowały, bo jestem fanką klasycznych połączeń. Drób, skrobia, zielone dodatki i aromatyczny sos - mniam! Jedyne co nieco mnie uwierało to dodatek foie gras, którego fanką nie jestem - i ze względu na metodę pozyskiwania wątróbek, i ze względu na sam smak, gdyż nie przepadam(...)kwestii smaku przyczepić się nie mogę, bo to już kwestia gustu. Jedni coś lubią, a drudzy nie. 😉 👉 Placuszki z cukinii, groszku i sera Halloumi serwowane z tabbouleh i sosem ramesco To danie, mimo, że bez dodatku mięsa, trafiło z żołądka wprost do mojego serduszka! Świeże, lekkie, aromatyczne i niebanalne. Myślę, że przekonał mnie zwłaszcza dodatek Halloumi, którym ostatnio objadam

Cooking Monster
Przepis na gofry z białą kiełbasą w środku, podane z musem chrzanowym, rzodkiewką i kiełkami buraka 136

pokrój w plasterki. Chrzan zetrzyj i 2 łyżki wymieszaj z 50 ml jogurtu greckiego. Drugą połowę jogurtu wymieszaj z tartymi buraczkami i dwiema łyżkami chrzanu. W ten sposób otrzymasz sosy chrzanowe w dwóch kolorach Na talerzach rozsyp rukolę, rzodkiewkę, udekoruj wszystko sosami. Wyłóż gofry i posyp kiełkami. Składniki DODATKI pęczek rzodkiewki 50 g kiełków z buraka lub z rzodkiewki

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania