sosy - 72234 przepisów (strona:1853/4816)

Bitki z szynki. 133

Bitki z szynki, to pyszny obiad, na co dzień i od święta. Kruche i delikatne mięso, duszone w sosie. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub wszelkiego rodzaju kluskami. Podaję tradycyjny przepis. Lubię kombinować z przyprawami i warzywami, ale tym razem zrobiłam bez udziwnień :) Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 750 ml wody(...)dusić 1,5 godziny. Do miękkości mięsa. W trakcie duszenia można jeszcze delikatnie, podlać mięso wodą. Kiedy mięso będzie miękkie, odkryć pokrywkę i podgotować jeszcze 5-10 minut, żeby sos się zredukował

Agusiowe smakołyki
Wytrawne racuchy ziemniaczane 128

świeżych drożdży (użyłam 15 g) ok. 250 g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 1 jajko 1 łyżka wody 1 łyżka octu 2 łyżki oleju tłuszcz do głębokiego smażenia sos czosnkowy Do ziemniaków przeciśniętych przez praskę dodać drożdże rozmieszane w łyżce wody. Do ziemniaków dodać mąkę, ocet, olej i rozbełtane jajko. Wymieszać łyżką, a potem wyrobić szybko gładkie ciasto. Ciasto(...)głębokiej patelni lub w żeliwnym garnku rozgrzać olej. Powinien stanowić przynajmniej 5 cm wysokości. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem lub sosem czosnkowym . Przyznaję, że część racuchów została zjedzona z powidłami wiśniowymi i też świetnie smakowała

Weekendy w domu i ogrodzie
SAŁATKA Z OWOCAMI 95

Sałatka z makaronem Arc Pol pełnoziarnistym, owocami i dodatkiem ostrej papryczki. Wszystko uwieńczone sosem vinegret.   Składniki: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 1 garść rukoli 8 truskawek  1 pomarańcza 1 mała papryczka chilli 2 łyżki pestek z dyni i słonecznika Makaron ugotować al dente. Papryczkę chilli pokroić.. Truskawki pokroić w na 4 części. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Na talerz(...)układamy makaron, rukolę, owoce (pomarańcze, truskawki) oraz ostrą papryczkę i pestki słonecznika z dynią.Podajemy z sosem vinegret

Kuchnia w oparach
Sałatka z grillowanym ananasem, serem halloumi i truskawkami 148

łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki miodu np. pomarańczowego 2 łyżeczki francuskiej musztardy sól oraz pieprz Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy! Można także użyć octu winnego, jabłkowego czy soku z cytryny i pominąć musztardę francuską. Natomiast dodatek chrupiącej gorczycy na pewno wzbogaca smak tej sałatki. Sos wylewamy równomiernie na sałatkę

Cooking Monster
Tortilla z karkówką 111

łososiem Tortilla przepis 2 tortille kukurydziane 1 plaster karkówki z grilla 1 jajko ugotowane na twardo 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki szczypiorek 4 plastry sera żółtego ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy

MamaOskarka
Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą 183

Indyk z warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą to jedna z moich propozycji na szybki, pyszny, zdrowy obiad z jednej patelni! Tak lubię 😉 Do przygotowania użyłam warzyw, którymi dysponowałam w domu. Część miałam mrożone, ale z powodzeniem sprawdzą się też takie z puszki,… Artykuł Indyk(...)warzywami w sosie pomidorowym pod mozzarellą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim 131

czosnkiem niedźwiedzim: 500g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki suchej kaszy manny sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 100g koncentratu pomidorowego sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze(...)desce. Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w 1-1,5 szkl wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, zagotowujemy. Zmniejszamy grzanie. Do sosu wrzucamy delikatnie klopsiki jeden obok drugiego dookoła. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy na wolnym ogniu by gotowały się 15-20 min. Klopsiki podałam z ryżem basmati i ogórkiem kiszonym. Artykuł Klopsiki

Dorota Smakuje
Przepiórcze jaja fioletowe w sałatce z łososiem 156

jajek przepiórczych 4 pomidorki koktajlowe 10 oliwek zielonych 100 łososia wędzonego 50 g tofu 1 łyżka majonezu 1 kawałek zielonego ogórka 100 ml zakwasu buraczanego 50 ml octu jabłkowego sos koperkowy 1 łyżeczka parmezanu startego Jajka gotuję na twardo około 3 minuty. Obieram ze skorupek. Przekładam do słoika, wlewam zakwas buraczany i ocet winny. Odstawiam do lodówki(...)układam na talerzu, dodaję kiełki, jajka odsączam z zalewy i kroję na pół. Dodaję kawałki łososia, tofu pokrojone, plastry ogórka, oliwki zielone, pomidorki pokrojone. Jajka dekoruję majonezem. Sałatkę polewam sosem i posypuję parmezanem

wesoła kuchnia
Sałatka z wędzonym łososiem 123

przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka gyros –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka cezar z kurczakiem –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sos do sałatki –  sałatka z gruszką i gorgonzolą –  sałatka ze szparagami i jakiem –  sałatka kebab –  sałatka brokułowa –  kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze(...)świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Przygotuj sałatkę z ulubionego mixu sałat. Na sałacie połóż kawałki wędzonego łososia, kawałki pomidora i pestki granata. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim sałatkę i posyp świeżo mielonym pieprzem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
CARPACCIO Z TUŃCZYKA 192

albacory, wymyśliliśmy sobie to oto danie :) Składniki: garść rukoli cienkie plastry awokado cieniutkie zrobione obieraczką plastry ogórka plastry świeżego tuńczyka posiekany por kolendra pieprz świeżo mielony sok z limonki sos tamari sos sriracha (jeśli ma być pikantne - u nas było) oliwa z oliwek/olej sezamowy

Cytryna&Co.
Sałatka z kurczakiem, kalarepą i ogórkiem 130

odkładamy na 15 minut. 3. To samo robimy z kalarepą: obieramy warzywo, ścieramy na tarce, zasypujemy lekko solą i odstawiamy na 15 minut. 4. W tym czasie przygotowujemy sos: w kubeczku mieszamy jogurt naturalny, majonez, łyżkę drobno posiekanego koperku, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Ostudzonego kurczaka rozrywamy palcami na małe kawałki(...)Kalarepę i ogórka odciskamy z soku, który puściły pod wpływem soli. 7. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki: poszarpanego kurczaka, kalarepę, ogórka i dwie łyżki posiekanego koperku. Łączymy z sosem, mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzła. Idealna na lekką kolację, dodatek do dań z grilla, na spotkania z przyjaciółmi :) Smacznego

W kuchni Katie
Szakszuka, czyli jajka w pomidorach 153

puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. 3. Następnie wrzucamy na patelnię odrobinę liści szpinaku (opcjonalnie), rozbijamy jajka na sos pomidorowy ( tak jak na sadzone ), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie ( aby przyspieszyć ten proces można przykryć patelnię pokrywką ). Szakszukę najlepiej przygotowywać(...)małych patelenkach - wtedy każdy je bezpośrednio z patelni. Jeśli nie macie takich małych patelni to po prostu z dużej patelni delikatnie przekładamy jajka z sosem pomidorowym na talerz. Do tego kromka świeżego pieczywa z masłem i… i nic więcej nie trzeba ;) Udanego dnia

W kuchni Katie
szybkowar-gulasz z żołądków kurczaka... 155

cebulę z cukrem, dodać żołądki, kostkę rosołową, wlać wywar i gotować z 10 minut, przyprawić, pieprzem, maggi. Śmietanę wymieszać z mąką, wywarem i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekaną natkę pietruszki, podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem - dla smakoszy i amatorów podrobów drobiowych gulasz z żołądków jest bardzo smacznym, sycącym daniem obiadowym, gotowane w szybkowarze są bardzo(...)szybko miękkie i gotowe do sosu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Forszmak z pieczarkami 359

ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody (do zagęszczenia sosu) 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pieczarki myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy(...)liście laurowe, ziele, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem jakieś 30 minut. Mąkę wsypujemy do kubka z wodą, mieszamy. Wlewamy do tego trochę gorącego sosu z gotowania, mieszamy. Zawartość kubka wlewamy do forszmaka (najlepiej przez sitko) i znowu mieszamy. Zagotowujemy. Potrawa najlepiej smakuje na drugi dzień

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania