sosy - 72234 przepisów (strona:1877/4816)

Dorsz pieczony z warzywami 313

wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut *** *** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia *** *** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki, które upieczemy w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ *** *** Do ryby możemy także przygotować sos cytrynowy PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
kimchi 201

trochę czasu i zabawy. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 marchewka 1 kubek wody 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżka cukru główka czosnku 2cm imbiru 1/2 cebuli 1/4 kubka sosu rybnego 1 kubek płatków chili Z wody, mąki i cukru zagotować krochmal, przestudzić. Czosnek, cebulę i imbir zblendować na pastę. Marchew pokroić w zapałki. Kapustę podzielić na czworo, nacinając(...)czasie, pod bieżącą wodą, kapustę dokładnie opłukać z soli. Pokroić w sporą kostkę – tak jest później wygodniej uzywać – włozyć do sporej miski. Do przestudzonego krochmalu dodać sos rybny, chili, pastę z czosnku, imbiru i cebuli, dokładnie wymieszać. Dodać paste do kapusty i dokłądnie wymieszać. Przełozyć do pojemnika, ugnieść i zostawić na dobę (choć jeść można od razu

stajnia gołębie od kuchni
Pieczona pierś z indyka (do kanapek) 132

trzcinowego – 4 goździki – 5 ziarenek ziela angielskiego – 10 ziarnek pieprzu czarnego – 4 listki laurowe Marynata do pieczenia – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka kurkumy – 4 ząbki czosnku Rozpuścić sól i cukier w ciepłej wodzie, dodać liście laurowe, ziele(...)godzin. Ja trzymam w marynacie przez całą noc. Następnie wyjąć mięso z marynaty i dokładnie osuszyć. Przygotować kolejną marynatę. W miseczce połączyć czosnek przeciśnięty przez praskę, z olejem, sosem sojowym, miodem, musztardą i kurkumą i wszystko dokładnie wymieszać. Osuszone mięso posmarować marynatą z każdej strony ( zostawić 2 łyżki marynaty do kolejnego posmarowania mięsa przed końcem pieczenia). Mięso włożyć do dość

Smaki Armine
Burger z serem halloumi 112

koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju. Smażyłem burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Bułki przekroiłem, posmarowałem sosem, na to położyłem sałatę, burgera, plaster pomidora i ogórka, polałem sosem, kolejny liść sałaty, przykryłem drugą połówką bułki. A więc standardowo, jak każdego hamburgera robimy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną 220

Moje pierwsze pieczone gołąbki 🙂 Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów. Można je podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ale dobrze smakują też same, zapieczone w sosie z moczenia grzybów

Bullio
Sałatka z mandarynek 104

Sałatka z mandarynek i cebuli, z dodatkiem kolendry – warto spróbować. 4 – 5 mandarynek, 1/2 – 1 szalotka, natka kolendry, sos : łyżeczka musztardy francuskiej, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, szczypta cukru pudru, Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Każdą cząstkę przekroić na pół. Szalotkę pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać musztardę z cytryną i cukrem. Wymieszać z oliwą. Ułożyć mandarynki na półmisku, posypać(...)pokrojoną szalotką. Polać mandarynki sosem. Posypać natką kolendry

królestwo garów
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem 185

ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki: pół opakowania ciasta francuskiego – ok. 150 g 60 g łososia wędzonego 3 czubate łyżeczki koziego serka kilka gałązek(...)pieczenia. Piec roladki z ciasta francuskiego w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15-20 minut (aż ciasto przestanie być surowe i się zarumieni). Podawać np. z sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Roladki z ciasta francuskiego z łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schab pieczony na ryżu 132

ilość oleju i wrzucamy paprykę. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cebulę i smażymy razem. Następnie wlewamy passatę pomidorową – smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Na końcu sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso(...)lekkiego zrumienienia). Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wsypujemy suchy ryż. Zalewamy go około dwoma szklankami gorącego bulionu. Dodajemy sos pomidorowo-paprykowy. Lekko mieszamy. Na wierzchu rozkładamy kotlety, zachowując pomiędzy nimi pewne odstępy. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ryż będzie miękki, a mięso upieczone (przez około

Smaki Na Talerzu
KOPYTKA 140

Można pominąć dodanie jaj, dosypać wtedy mąki ziemniaczanej (1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej). Wyrabia się, kształtuje rulony, odcina nożem skośne lub proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko z twarogiem lub zasmażką z bułki, na wytrawnie, z leczo lub gulaszem. Dzieci je uwielbiają(...)przyklejały się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego! * Ilość dodawania mąki pszennej może się różnić. Można nieco podsypywać kopytka, sami wyczujecie, że będzie taka potrzeba – wszystko zależy od rodzaju i wilgotności użytych do kopytek ziemniaków

Zasmakuj Kuchni
Trendy kulinarne w terenie czyli polowanie na grzyby 154

potrafi coś podrobi, ja też spróbowałem przygotować podrobioną wersję bezmięsną, ale też wartościową. Takie jedzenie w sam raz na wyprawę. Składniki: - suche kotlety sojowe - 3 łyżki sosu sojowego - łyżka wędzonej słodkiej papryki - 2 łyżki ketchupu Wykonanie: Kotlety gotujemy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, papryki i ketchupu, w której przetrzymujemy kotlety przez całą

Kryzysowa Książka Kucharska
Szwedzkie klopsiki. 197

sobie ten obiad wymyślił. Mnie pozostało sprostać wyzwaniu. Taki kulinarny challenge ;) Na pewno będziemy wielokrotnie wracać do tego dania, bo jest równie dobre jak Maćka  klopsiki w sosie pieczarkowym.  Z podanych proporcji wyszło mi 50 klopsików wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 300 g mięsa mielonego wołowego 100 g boczku wędzonego(...)tłuszczu dodać 3 łyżki mąki i smażyć przez chwilę, mieszając cały czas. Do zasmażki wlać bulion wołowy, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje. Następnie dodać pastę paprykową i śmietankę. Do sosu przełożyć wszystkie klopsy, delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ziemniaczanym puree czy ryżem. Tak jak lubicie

zadanie-gotowanie
Kotlety z cukinii 133

kotleciki dość mocno je ściskając jak byś wyciskał z nich nadmiar płynu, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kotlety podawaj same lub z ulubionym sosem, idealny jest sos tzatzyki lub gęsty jogurt grecki z skórką cytryny i miętą. Smacznego! Artykuł Kotlety z cukinii pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZE ŚMIETANĄ: przepis, do obiadu 214

kapusty - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Kapustę cienko poszatkować. Marchew i jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Cebulkę obrać i drobno pokroić Krok 2. W miseczce przygotować sos słodko-kwaśny ze śmietany, soku z cytryny, cukru, soli i pieprzu. Krok 3. W salaterce wymieszać kapustę, marchew, jabłka i cebulę. Przed podaniem polać surówkę z białej kapusty sosem śmietanowym

Moja Książka Kucharska
Sałatka ekstraparty 132

Sałatka bez wątpienia na uroczyste okazje. Połączenie słodkiego ananasa z marynowanymi szparagami daje zaskakujący efekt. Do tego sos pachnący wyrazistymi przyprawami i delikatny gotowany kurczak. Wszystko to razem daje świetną kompozycje smakową. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 kg piersi kurczaka -6 plastrów ananasa z puszki -mała puszka groszku -mały słoiczek pieczarek marynowanych -słoiczek szparagów w zalewie na sos: -mały jogurt naturalny -4 łyżki majonezu -4 łyżki soku z ananasa -po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, curry, estragonu, pieprzu -2 ząbki czosnku -2 łyżki soku z cytryny   -1 łyżeczka cukru

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania