płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli (użyłam z kartonika) 200g kukurydzy z puszki sos chilli np. Tabasco (do smaku) sok z połowy limonki lub więcej do smaku sól, pieprz słodka śmietanka do przybrania świeża kolendra do przybrania olej i masło do smażenia Przygotowanie(...)gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka. Do zupy dodać odcedzoną i opłukaną czarną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco i sokiem z limonki. Nakładać do miseczek przybrane słodką śmietanką i posiekaną kolendrą. Smacznego
Codzienne Gotowanietwardo? ). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą i delikatnie potłuc skorupki, a następnie obrać. Po obraniu pokroić w kosteczkę. Majonez wymieszać wraz ze śmietaną i musztardą. Powinien powstać jednolity sos. Wszystkie składniki na śledzie po królewsku wrzucić do jednej miseczki, dodać sos, a następnie całość doprawić do smaku solą (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekany koperek
Kulinarne Przebojepewno. Rolada okazała się strzałem w dziesiątkę na obiad w tygodniu, powtórzę drobiowy wypiek w innej konfiguracji smakowej. Można podać ją (pokrojoną w plastry oczywiście) i skropioną dodatkowo sosem np. z ziemniakami – z wody, pieczonymi, smażonymi, puree, kopytkami odsmażanymi i wszelakimi surówkami. Polecam! SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 800 g kilka plastrów szynki dojrzewającej, u mnie delikatnie porwane kawałki(...)wędliny. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu (na środkowej półce piekarnika). Podlewam 4 łyżkami wody. Piekę roladę 40 minut 2 razy przez ten czas polewając mięso powstałym sosem
Zasmakuj Kuchninatchnieniem czosnkowych supełków z knajpki stworzyłam ich moją domową wersję. Najsmaczniejsze są jeszcze cieplutkie aromatyczne zaraz po upieczeniu, najlepiej podane z jakimś dobrym dipem (polecam przepis na słodki sos chili lub dip czosnkowy ) . Mniam! ? ? To pyszna sycąca przekąska – idealna do piwa, na imprezę, na piknik lub nawet jako dodatek do barszczyku. Polecam!? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska(...)Polecam Wam również inne dania : – Tarta z cukinią – Pasta do pieczywa jajko-makrela – Serowe kulki – Krakersy z pastą z tuńczyka – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką
Kulinarne S.O.S.delikatne. Wspaniałe danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsze kotlety pożarskie z ziemniakami oraz surówką z marchewki i jabłka lub buraczkami na ciepło. Można je podać z sosem chilli lub keczupem. Polecam! Jak zrobić kotlety pożarskie - wypróbowany prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z przepisu na kotlety pożarskie i ulepszajcie go :) Polecam. Oto składniki(...)rumiany kolor, następnie dosmażamy na niewielkim ogniu po 5 minut z jednej i drugiej strony. Kotleciki podajemy z ziemniakami i sezonową sałatką lub z kalafiorem albo zielonym groszkiem i sosem grzybowym. Z czym podać kotlety pożarskie. Oto kilka pomysłów na obiad : kotlety pożarskie, tłuczone ziemniaki z koperkiem i surówka z marchewki i jabłka <<< kotlety pożarskie, ziemniaki
Moja Książka Kucharskamakaronem. Pomidorowa Jest Najlepsza Pomidorowa to w naszej rodzinie instytucja, danie pomnikowe, dlatego jest też częstym gościem u nas w domu. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego, z którego można na szybko zrobić pomidorową. Pomidorową jadamy w formie zupy-kremu, gęstego, zawiesistego, który robimy z czterech składników: pulpy pomidorowej (im lepszej jakości tym lepiej), cebuli, czosnku(...)gotowaniu na małym ogniu. Garnek jest odkryty, żeby woda mogła swobodnie ulatywać z parą, zostawiając w naczyniu gęstniejącą, skoncentrowaną dobroć. Podczas długotrwałego procesu podgrzewania, cukry w pulpie karmelizują się, sos staje się wspaniale słodki i nie wymaga żadnych ulepszaczy w postaci miodu, czy cukru. Niezwykle ważnym składnikiem jest masło, gdyż nadaje ono kremowi jedwabistej gładkości, połyskując złotem na powierzchni zupy
Niedzielny kucharzprostu zniewoliła. Składniki 1 szalotka 1 garść czarnych oliwek 150 g pomidorków 500 g krewetek w pancerzu 2 łyżki kaparów 160 g miksu sałat 1 jajko 1 mango Sos: 50 ml oleju z pestek winogrona 1 łyżka musztardy angielskiej 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka przyprawy do sałatek od Prymat 3 wiórki soli wędzonej Przygotowanie Szalotkę kroimy w piórka. Oliwki(...)połówki i ćwiartki. Jajko gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Mango kroimy w kostkę. Kapary odcedzamy. Krewetki smażymy w pancerzu na rozgrzanym oleju, obieramy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Sos: Olej, musztardę, miód, przyprawę, sól wędzoną, mieszamy do połączenia składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, schładzamy
R'n'G KitchenPamiętam kiedy po raz pierwszy zamówiłam to ciasto w restauracji. Kiedy kelner przyniósł je do stolinka podane pięknie z lodami i sosem czekoladowym, pomyślałam patrząc na nie, że jest niedopieczone. Brownie czekoladowe Po tym jak zanurzyłam widelec w mięciutkim cieście i po tym jak wylądowało ono u mnie w ustach, zmieniłam zdanie. Od tego momentu zamawiałam brownie kiedy miałam tylko(...)pieczenia, której użyłam miała wymiary 20 na 30 centymetrów. Użyłam produktów bez laktozy. Możecie je oczywiście zastąpić tymi standardowymi z laktozą. Ciasto po upieczeniu podać możecie samo, z sosem czekoladowym, lodami czy bitą śmietaną. Lubisz ciasta z czekoladą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe. The post Brownie czekoladowe appeared first on MeCooks
mecookssprawa. No i odchudzona o makaron. Polecam. Składniki: 3 młode, małe cukinie 400 g mięsa mielonego ( ja miałam z szynki ) Kukurydza w puszce ( mała ) 500 g pieczarek Sól Pieprz Sos pomidorowy ( do spaghetti ) Olej Vegeta ( naturalna ) Ser typu gouda Wykonanie: Cukinie kroimy na plastry ( podłużne ) o grubości ½ cm. Przyprawiamy naturalną vegetą ( samodzielnie zrobioną, przepis na blogu ). Pieczarki kroimy w plasterki(...)Wykładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy mięso mielone, również je przyprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy kolejno plastry cukinii, mięso mielone, pieczarki i kukurydzę. Polewamy sosem pomidorowym ( ja użyłam własnego, do spaghetti, przepis na blogu ). Układamy kolejną warstwę i postępujemy tak samo. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około godziny
Smaki Ewyłyżki smakowego oleju rzepakowego- oregano, cebula, pomidor, 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 duża łyżka sosu sojowo grzybowego, sól himalajska różowa do smaku, pęczek świeżego szczypiorku. Przygotowanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę, selera kroimy w średniej wielkości kostkę, marchew w plasterki (jak jest grubsza to pierwsze na połowę(...)przyprawy do ziemniaków z ziołami NATUR VEGET, paprykę słodką oraz kawałek habanero. Na samym końcu, wyciągamy paprykę (żeby ktoś przez przypadek jej nie zjadł bo jest bardzo ostra !) doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą do smaku. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do gulaszu
Moniki Smakołykipraktycznie gotowy obiad wyciąga się z piekarnika :) Składniki na ok. 4-6 porcji: ok. 1,2 kg żeberek 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki sosu sojowego 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki rękaw do pieczenia Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje. W miseczce wymieszać musztardę, keczup, sos sojowy, obrany
Simply FoodDziś przedstawiam kolejny pomysł na zapiekane ziemniaki, które urozmaicą każde danie główne. Ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, zapieczone w delikatnym sosie śmietanowym z ziołami pod warstwą parmezanu, z pewnością przypadną do gustu każdemu. Uwielbiam je też odgrzane na kolację, z odrobiną ketchupu są znakomite;) Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Ziemniaki zapiekane z serem (4 porcje) Składniki(...)włóż do piekarnika. Gdy masło się rozpuści wyjmij z piekarnika i odstaw. W średnim rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, ser śmietankowy, zioła, czosnek i wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Włóż pokrojone ziemniaki do dużej miski, wlej śmietankę i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż plastry ziemniaków do naczynia do zapiekania i zalej resztą śmietanki. Przykryj
karmelowySKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety pstrąga łososiowego Marynata 200 ml sosu sojowego (1 szklanka) 50 ml octu ryżowego (1/4 szklanki) 1 łyżka cukru trzcinowego 5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 2 mandarynki **** INGREDIENTI (4 porzioni) 4 filetti di trota salmonata Marinata 200 ml di salsa di soia 50 ml di aceto di riso 1 cucchiaio di zucchero di canna(...)mandarini PRZYGOTOWANIE Z dokładnie umytych mandarynek ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Korzeń imbiru obieramy i drobno siekamy z 2 ząbkami czosnku. Do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z mandarynek; dodajemy cukier, skórkę z mandarynek, imbir oraz czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Filety z pstrąga myjemy, osuszamy i układamy w płaskim
La grande e la piccola cuocaPierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj ). Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!