sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:229/794)

Butter Chicken 140

Maślany kurczak (butter chicken) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw, następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. Wielowymiarowość smaku danie zawdzięcza dużej ilości przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Bardzo często stosuje się tam mieszankę przypraw o egzotycznie brzmiącej nazwie garam masala. Jest to bardzo wyrazista mieszanka kilku suchych(...)kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało. Sos: 40 g masła ghee lub klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietanki kremówki Dodatki: ryż chlebki naan  (przepis) natka pietruszki Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti bolognese z mascarpone 133

proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć.  Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować

Nie tylko w kuchni
Cykoria z bakłażanem na ostro 100

Być może niektórzy wzbogacają bakłażanami swój ogród na wiosnę, a ja wzbogacam nim nasze domowe menu Bardzo lubimy połączenie bakłażana z goryczkowatą w smaku cykorią w ostrym pomidorowym sosie. Najchętniej spożywamy je z ryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej(...)usmażone wcześniej bakłażany oraz odcedzoną kukurydzę i zalewamy przecierem pomidorowym dokładnie wymieszanym z wodą, kminem i curry. Całość zagotowujemy przez kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. W wersji “na wynos” do pojemników przekładamy ryż i zalewamy tak przygotowanym sosem i pyszny lunch do pracy gotowy. Zdecydowanie polecam podgrzanie tego

Lamarida.pl
Papryka faszerowana 119

ugotować i wystudzić ryż, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, dodać do ryżu i cebulki, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.  Gotowy i dosmakowany farsz nałożyć do wydrążonych papryk. Na wierzch każdej papryki nałożyć gruby plaster żółtego sera - na porcji dla naszego alergika nie kładłam sera.  Do naczynia żaroodpornego(...)godziny (lub dłużej - w zależności od piekarnika, ja mam gazowy więc pieczenie trwało prawie 1,5 godziny) w 200 stopniach. Skórka papryki musi być miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. * jeśli zostanie nam farsz można zrobić z niego pyszne kotleciki albo całość zapiec jako pieczeń.  Tak apetycznie wyglądają po upieczniu Papryka bez sera - dla starszego dziecka Propozycja podania

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szybki pomysł na weekendową przekąskę 369

wcale ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Wtedy sprawdzają się przepisy błyskawiczne i nie wymagające zbyt wiele zaangażowania. I chociaż nie lubię gotowców i nie uznaję np. sosów ze słoika czy z papierka, a na co dzień staram się wszystko robić sama, to czasami korzystam z gotowych produktów lub półproduktów. Robienie w domu np. ciasta francuskiego może być super pomysłem(...)prostokątów. Koncentrat pomidorowy mieszamy z solą, pieprzem, cukrem i posiekaną natką pietruszki. Paprykę kroimy w niewielką kostkę, a oliwki i kurczaka w plasterki. Każdy kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym (zostawiając wolny brzeg), posypujemy serem i obkładamy dodatkami. Zapiekamy w 180 stopniach ok. 18-20 min. (do lekkiego zrumienienia). Podajemy na ciepłą kolację lub jako zimną przystawkę. Miłej niedzieli

Ratunku obiad
Zapiekane faszerowane naleśniczki 113

szynki w plasterkach 1 mała cukinia 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 serek camembert kilka listków bazylii olej do smażenia 5dkg żółtego sera pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej pietruszki     *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju – po minucie z każdej strony *** *** Paprykę myjemy, osuszamy(...)oraz kilka listków bazylii *** *** Na wierzch układamy kilka plasterków podsmażonej wcześniej cukinii *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu *** *** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym *** *** Całość posypujemy resztą startego żółtego sera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką *** *** Do naleśników polecam podać

Blog z Apetytem
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 171

olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g* czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula(...)minut.Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą  , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti.Dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy czerwoną fasolę wraz z sosem , w którym ona się znajdowała.Mieszamy , tak by sos dokładnie obtoczył mięso.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.Podgrzewamy przez ok. 5 minut. CAŁOŚĆ:Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki

Ostra na Słodko
Bigos z młodej kapusty 111

już miękka to należy wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek oraz posiekany koperek. Bigos doprawić niewielką ilością miodu oraz pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.     Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Musaka 123

Musaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw

mecooks
Kremowe spaghetti porowo – orzechowe (wegańskie) 185

Jeśli makaron, to tylko z pysznym sosem! Znudził już Ci się sos pomidorowy? A może kupiłeś pora i myślisz w jaki sposób wykorzystać go na obiad? Świetnie trafiłeś – mam dla Ciebie propozycję na spaghetti z sosem porowo – orzechowym. Nie jesteś pewien tego połączenia? Gwarantuję Ci, że będziesz pozytywnie zaskoczony Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g pora

Via Gusto
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 128

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto na pizzę 151

podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków). Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek. Smacznego Ciasto

PatiGotuje
Żeberka duszone w pomidorach 105

Mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny.    Składniki 1 kg żeberek ( w miarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego(...)bulionem. Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min. Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać

R'n'G Kitchen
Superszybka sałatka z ciecierzycy 385

takie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta rybna z twarogiem 141

Pasta rybna z twarogiem Składniki: - szproty w sosie pomidorowym - 125g twarogu półtłustego - sól himalajska dodatki: - pomidorki koktajlowe - pieczywo z dodatkiem amarantusa Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam ) Przygotowanie: Rybę w sosie i twaróg miksuję razem na gładką masę, doprawiam solą. Pasta jest dobra na śniadanie na kanapki. Ja podaję z chrupkim pieczywem i koktajlowymi pomidorkami. [ opinia: pieczywo z dodatkiem

Kuchnia co dnia
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa 200

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 237

Dzisiaj zapraszam na sałatkę, która nazywam "zielony dobieraniec". To jest moja ulubiona sałatka. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Jest bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa

Codzienna kuchnia niecodzienna