sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:228/794)

Czwartek: Peperonata, czyli leczo po włosku 136

potrawy polega na długim, powolnym duszeniu, tak żeby papryki uwolniły całą słodycz i aromat. My zrobiliśmy peperonatę w nieco inny sposób: papryki najpierw upiekliśmy, a potem udusiliśmy z passatą pomidorową. Naszym zdaniem pieczenie wydobywa z papryk jeszcze więcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy(...)smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj 3 posiekane ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj papryki i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 2 Wlej do papryk sos pomidorowy i dodaj bazylię, oregano, lub tymianek (całe gałązki;), gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodaj 2 łyżki oliwy, posól i popierz. Dopraw do smaku octem balsamicznym lub winem

Niedzielny kucharz
Czwartek: Peperonata, czyli leczo po włosku 199

potrawy polega na długim, powolnym duszeniu, tak żeby papryki uwolniły całą słodycz i aromat. My zrobiliśmy peperonatę w nieco inny sposób: papryki najpierw upiekliśmy, a potem udusiliśmy z passatą pomidorową. Naszym zdaniem pieczenie wydobywa z papryk jeszcze więcej słodyczy i aromatu. Poza tym pieczenie to jeden z naszych głównych patentów na gotowanie obiadów na cały tydzień. Kiedy w niedzielę przygotowujemy(...)smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj 3 posiekane ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj papryki i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut. Krok 2 Wlej do papryk sos pomidorowy i dodaj bazylię, oregano, lub tymianek (całe gałązki;), gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodaj 2 łyżki oliwy, posól i popierz. Dopraw do smaku octem balsamicznym lub winem

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowy makaron na każdy dzień tygodnia 143

środę Czartek: Pizza pasta Danie jednogarnkowe i zapiekanka w jednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Element dekoracyjny, ale też ważny składnik wiążący zapiekankę, stanowi mozzarella, która upodabnia makaron do pizzy. Przepis już w czwartek Piątek: Strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim Super szybki wegetariański

Niedzielny kucharz
Tagliatelle z ragu bolońskim 154

lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu zostawiamy, resztę odcedzamy. Do gorącego makaronu

MamaOskarka
Małe kalmary faszerowane fetą 213

doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach

Stare Gary
Cappelletti z pieczarkami, jarmużem i oregano 176

obejrzeniu programu " Po prostu po Włosku ", nie mogłam się oprzeć żeby nie zrobić swoich pierożków.  Tradycyjne włoskie tortellini podaje się z sosem pomidorowym zaś  cappelletti podawane jest do bulionu i zup, a co najważniejsze ma inny kształt, moja wersja pysznego makaronu z Modeny. Pod naszym dachem pierożki zasmakowały z barszczem i maślanym sosem z oregano. Ciasto

Apetyczna babeczka
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 260

bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto  rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze

Amatorka kuchenna
Pizza orkiszowa 320

mieszamy z ziołami oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Paprykę oraz oliwki kroimy na małe kawałki. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy i rozwałkowujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym. Układamy wszystkie dodatki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy pizze roszponką.  Smacznego

Fit-amina
PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ 129

lubczyk, ostra papryka 2 ząbki czosnku rozgniecione płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka kulek mozzarelli szklanka tartego żółtego sera 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 3 plastry salami kilka listków świeżej bazylii lub rukoli, oliwa czosnkowa do podania świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił(...)wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową

Zasmakuj Kuchni
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 225

Deser:   koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka

Powiedz dietom nie
Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie 165

chętnie korzystam z takich opcji w restauracjach, które tak właśnie komponują swoją kartę. Zamawiamy: sycący zestaw dla 2 osób, w którego skład wchodzą: panir makhani (ser indyjski w kremowym sosie pomidorowym),  pakora (panierowane w mące z ciecierzycy smażone warzywa) i alu parahta (placek indyjski nadziewany ziemniakami) (49 zł) pożywny zestaw dla 1 osoby, w którego skład wchodzi kofta (pulpeciki

Kulinarne przygody Gatity
PULLED PORK W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ 153

sumie 1380g) 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka czarnej fasoli woda do wypłukania butelek dodatki tj kukurydza, ser żółty, kolendra do [...] Artykuł PULLED PORK W SOSIE POMIDOROWYM Z FASOLĄ pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Pizza bianca ze szparagami 179

Kochani sezon na szparagi jeszcze trwa, wiec szkoda byłoby z niego nie skorzystać! Oto przepis na trochę inną pizzę niż zazwyczaj. Zamiast sosu pomidorowego, jej bazą jest beszamel . Powiem Wam szczerze, ta wersja skradła moje serce! Pizza bianca ze szparagami 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos beszamel z TEGO PRZEPISU

PatiGotuje
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM 132

Ostatnio w moim domu często gości makaron 😊 Bardzo lubię dania z makaronem bo nie dość, że są smaczne, to jeszcze szybkie w wykonaniu. Dziś jest to spaghetti z tuńczykiem. Sos pomidorowy z dodatkiem tuńczyka. Przepis jak na spaghetti bolognese, tylko mięso mielone wymieniłam na tuńczyka 😉 Danie dla amatorów ryb... Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju ( po 180 g) 2 cebule(...)Dodajemy tuńczyka z puszki. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem, odrobiną soli, papryką słodką oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu około 10 min. Makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Makaron nakładamy na talerz, następnie wykładamy sos i posypujemy parmezanem

Kuchnia MagdaLeny
Cannelloni ze szpinakiem 158

bardzo czasochłonne danie opłacało się. Wyszło bardzo smacznie ;-) Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek.   I jestem pewna, że będzie smakować każdemu. Wielbiciele mięsa mogą przygotować wersję z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Zapraszam!!!   Składniki na ok. 20 rurek : Farsz: 0,5 kg szpinaku ( mrożonego ), 3 ząbki czosnku, garść żółtego sera startego na grubych oczkach, sól, pieprz

Passion of Cooking
Kurczak po myśliwsku 177

jest aż tak kolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :)   Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka(...)skóry i kości 3 małe cebule 1 ząbek czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli  pieprz do smaku Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy

Cooking Monster