trzy sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym z dodatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami
Różowa kuchniamoim domu uwielbiamy makarony pod różną postacią. Tym razem przedstawiam spagetti w sosie pomidorowym z mięsem i czerwona fasolą. Składniki: 1/2 kg łopatki 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz zioła prowansalskie bazylia, oregano 1 liść laurowy 2 ziela angielskie spagetti Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na patelni(...)wody. Gdy całość się zagotuje dodajemy sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie dolewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy ziołami (zioła prowansalskie, bazylia, oregano). Gotujemy jeszcze kilka minut na małym ogniu, aż sos si,ę zredukuje. Spagetti gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na wierzchu sosem. Całość posypujemy startym twardym serem, np. parmigiano reggiano. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comstopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepasmarchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka(...)kostkę cebulę i podsmażyć, ok.10 minut. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać.Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej wody. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ksylitolem (lub cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki.Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy
Smaczne Zdrowealbo gdy zostanie trochę sosu z poprzedniego dnia, to pomysł z bakłażanem jest baaardzo na miejscu :) składniki: dla 2-3 osób 1 średni bakłażan lub 2 małe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka masła(...)jest już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy. Plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą i suszymy na papierowym ręczniku. Na osobnej patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim bakłażana
bistro mamaWystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść ziół i dodać do oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe do podania. Można je nakładać łyżką lub postawić obok wykałaczki. 600-800 g fasolki szparagowej, 3-4 łyżki obranych pistacji, 2 łyżki startego parmezanu, mała doniczka(...)oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko złożyć i upiec. Lasagne kalabryjskiej także nauczyłam się od Nigelli. W niej makaronu się nie obgotowuje, sos przygotowuje się błyskawicznie
Poezja smakuNuggetsy z mojego przepisu są pieczone w piekarniku, a nie smażone, więc są lekkie i odpowiednie dla dzieci. Spaghetti w warzywnym sosie Ten sos do makaronu pozwala przemycić kilka warzyw w ulubionej przez dzieci formie. Spaghetti w sosie pomidorowym to danie raczej lubiane i akceptowane przez dzieci. Dlatego robiąc obiad dla dziecka, które np. tylko lubi takie spaghetti, można dodawać(...)sosu różne warzywa. Przepis jest prosty, a sos naprawdę smaczny Lekkie pulpety z indyka z warzywami Te pulpety możesz również wzbogacić o tarte warzywa, takie jak marchewka, cukinia czy koperek. Możesz użyć warzyw podanych w przepisie, lub wybrać inne. Możesz również eksperymentować z dodatkami: raz podać pulpety z ryżem, innym razem z makaronem. Zapiekanka z ryżem i pomidorami Ta zapiekanka
Wiszniówkasię makaronu, przygotujemy to pyszne danie. Składniki: dwie puszki tuńczyka w oleju garść kaparów około 7 filecików anchois w oleju cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra pasty pomidorowej / lub puszka pomidorów bez skórki świeży tymianek świeże oregano - ja dodałam suszone sól świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka cukru parmezan do posypania łyżka śmietany czarne oliwki do posypania (opcjonalnie(...)starłam. Dodałam wszystko do cebuli. Wszystko razem chwilkę podsmażyłam. Przyprawiłam pieprzem i odrobiną soli. Składniki są słone, więc najlepiej przyprawić po dodaniu wszystkich składników. Dodałam tuńczyka. Wymieszałam. Wlałam sos pomidorowy. Dodałam suszone oregano i świeży tymianek Na koniec łyżka śmietany i cukier. Wymieszałam i gotowe. Ugotowany al dente makaron wsypałam do sosu. Podawałam z posypanym na wierzch parmezanem
potrawyregionalneSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg fasoli Piękny Jaś 500 g passaty pomidorowej 1 duża marchewka 130 g wędzonego boczku 1 i 1/2 szklanki bulionu
Oryginalny smakPodsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty sos przełożyć do formy do pieczenia. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać masło, wszytko zmiksować na gładkie puree, które przekładamy na sos pomidorowy. Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w 200 C. Dekorujemy świeżym koprem. Smacznego
Niezły MłynekDzisiaj w mojej kuchni esencja Włoch na talerzu! Nitki makaronu polane pysznym sosem pomidorowym firmy Jamar, a do tego kuleczki z mięsa mielonego posypane startym parmezanem. Jamar to rodzinna firma.produkująca zdrowe, naturalne przeciery warzywne i owocowe. Do przygotowania dania wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki 500 g makaronu spaghetti pomidorowego 8 łyżek startego parmezanu 500 g mięsa(...)łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet. Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy posypujemy ziołami, gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Gotowe pulpety podajemy z makaronem spaghetti polewamy sosem. Wierzch posypujemy startym serem. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z Jeśli szukasz praktycznego prezentu dla żony, mamy czy babci? Deska
Podróż w kulinariasuchej teflonowej patelni. Składniki na 8 kawałków: 2 placki tortilli ser cheedar lub żółty np: edamski około 200-250 g kilka plastrów szynki około 6 rukola odrobina sosu pomidorowego do przesmarowania placków, może to być passata czy przecier pomidorowy ( doprawcie ziołami wedle uznania) Wszystkie składniki będziemy wykładać tylko na połówkę tortilli. W pierwszej kolejności smarujemy sosem, następnie sypiemy
Rusty Fork250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa Wykonanie(...)ostrą papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy trochę sosu pomidorowego, następnie beszamel. Ponownie układamy makaron i powtarzamy warstwy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który pokrywamy beszamelem i obsypujemy startą mozzarellą. Lasagne zapiekamy w 170 stopniach około
Smak mojej kuchniprzypraw do smaku. Teraz sos: Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę i przesmaż wraz drobno posiekaną cebulą na oliwie. Następnie zmiksuj i przypraw do smaku. Połącz sos pomidorowy z warzywami w garnku. Ugotuj kaszę wedle instrukcji na opakowaniu. Na talerz wyłóż kaszę i zalej sosem z warzywami. Gotowe
Zasmakuj Kuchnipółprodukty, których jak może zauważyliście, coraz więcej gości na moim blogu. :) Oferta jest bardzo szeroka, więc zapewne każdy znajdzie coś dla siebie. Możemy wybierać spośród kilkunastu kategorii: » Sosy Pomidorowe » Pesto » Makarony i ryż » Polenta » Zupy i risotto » Oliwki » Przekąski » Bruschetty i kremy warzywne » Warzywa strączkowe » Przetwory owocowe i miody » Octy i oliwy z oliwek » Kawa i ciastka Wśród nich(...)znajdują się popularne produkty takie jak przetwory pomidorowe, oliwki czy pesto, ale również bardziej wyszukane, takie jak pieczone warzywa w oliwie, kruche warzywa w sosie czy marmolada ze świeżych pomarańczy. Z bogatej oferty sklepu miałam okazję próbować takich specjałów jak: » Krem z oliwek, » Pikantny krem z bakłażana, » Krem balsamiczny pikantny, » Pesto bazyliowe z serem pecorino
Poranek na słodko