sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:225/794)

Gołąbki w sosie pomidorowym 176

Dawno nie jadłam gołąbków, a gdy zobaczyłam w sklepie wielką kapustę od razu o nich pomyślałam.  Gołąbki w sosie pomidorowym Składniki: - 1 duża biała kapusta - 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe) - 2 torebki ryżu - 1 duża cebula - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany(...)ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.  Życzę

Kulinarne życie
Dyniowe roladki schabowe w pomidorach 303

Zrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad :) 4 plastry schabu 400g dyni Hokkaido 1 ząbek czosnku parę gałązek tymianku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz czarny oliwa z oliwek SOS: 4 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 30% szczypta cukru sól pieprz czarny Cząstki dyni ugotować

https:KKuchniaMniam
WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWYM 170

Wątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :)  Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli, ale ile razy można robić tak samo?   Tak więc dziś podam ją w trochę inny sposób, wg mnie jeszcze smaczniejszy niż ten standardowy :) Składniki:   1kg w ątróbki drobiowej 1 duża cebula(...)wcześniej usmażoną cebulę i marchewkę. Podlać całość wodą, dorzucić liść laurowy i ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Próżyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania, dodać pokrojonego w paseczki ogórka kiszonego  oraz śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą. Podawać na gorąco z bagietką lub ziemniakami

Walijskie Pichcenie
Marokańska kefta 222

które dodałem do moździerza, uzupełniając je łyżeczką ziaren kminu rzymskiego, łyżeczką papryki ostrej i łyżeczką papryki słodkiej. Tym razem nie dodawałem cynamonu. Całość utarłem na proszek i dodałem do sosu pomidorowego. Dolałem do niego również 300 ml wody. Całość gotowałem na małym ogniu przez około 30 minut, aż do odparowania wody i uzyskania lekko gęstego sosu. Pod koniec przygotowywania sosu

Wyprawy kulinarne
Spaghetti w czerwonym paprykowo-serowym sosie 177

łyżki przecieru pomidorowego* 5 łyżek startego żółtego sera 2 szczypty suszonej bazylii sól i czarny mielony pieprz do smaku *użyłam takich produktów jak w przepisie na kurczaka w paprykowo-pomidorowym sosie Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy przez chwilę na oleju rzepakowy pokrojoną cebulę. Zmniejszamy gaz. Dodajemy ugotowany gorący makaron (u mnie

Słodkie okruszki
Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym z mascarpone 142

każdego fileta na 2 kotlety, czasami 3. Solę, pieprzę, posypuję czerwoną papryką słodką. Rozsmarowuję przyprawy na filecie. Smażę fileta na rozgrzanym oleju. Usmażonego fileta układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam sosem pomidorowym. Układam kilka plastrów pomidora i kilka listków bazylii. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Podaję z ugotowanym makaronem.   Artykuł Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

MojaQchnia.pl
Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów i czosnku 164

jeden z tych szybkich i bez problemowych obiadów, jakim zdarza się gościć na wiewiórczym stole. Makarony kocham niemalże pod każdą postacią, sosy pomidorowe również! Do przygotowania tego pesto zainspirowała mnie Nigella a dokładnie jej książka "Nigellissima". Zamieniłam składniki, zmodyfikowałam proporcje i otrzymałam super pyszny,  tak bardzo MÓJ, wegański sos! Makaron z pesto ze świeżych  pomidorów, migdałów i czosnku

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAPIEKANY TORT TORTILLOWY 179

Ciekawy i prosty pomysł na obiad - oryginalna zapiekanka w formie tortu! Tort z tortilli przełożony sosem pomidorowym z mięsem mielonym, soczewicą i kukurydzą, zapieczony z serem w piekarniku. Autorem pomysłu jest mój mąż, a wykonawcą oczywiście ja 😉 Nie tylko super smakuje, ale też ładnie prezentuje się na talerzu. Szczerze polecam! Składniki: 4 szt. tortilli 2 cebule 500 g mięsa mielonego(...)papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy ok. 3-5 min. Na końcu dodajemy soczewicę w puszce oraz kukurydzę i dusimy jeszcze ok. 5 min. Zestawiamy z ognia, aby sos lekko ostygł, a następne wbijamy do niego jajka. Mieszamy. Tortille podgrzewamy przez 1 min. w piekarniku nagrzanym

Kuchnia MagdaLeny
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 310

Miękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500 g * pulpa pomidorowa- 800 ml * woda- 200 ml (ew. bulion warzywny/rosół) * kasza manna- 5 łyżek * cebula- 2 małe * czosnek- 1 duży ząbek * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * słodka papryka mielona- 1 płaska łyżeczka * suszony(...)oliwek. Kiedy pulpeciki będą lekko rumiane, dodać pokrojoną cebulę, posiekany ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, wlać pulpę pomidorową oraz wodę. Doprawić suszoną włoszczyzną i dusić pod przykryciem około 15 minut. Odkryć, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem, podsmażyć jeszcze jakieś 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać z makaronem i świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka po Bretońsku 186

łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty i kupuję już gotową  w puszcze (5 sztuk) w sosie pomidorowym jest super,i nie pochłania tyle czasu nasze danie całkowity czas około godziny Sposób: Kiełbasę kroimy na pół wzdłuż i pozniej na mniejsze kawałki, Boczek w kostkę,cebulę

Viola cooks with passion
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 242

ciasta. "Rozkręcamy" ciasto do wielkości blachy, w razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy

Lubię to gotuję
śledź w sosie pomidorowym... 197

cebuli wlać sok pomidorowy, wodę i gotować na średnim ogniu z 5 minut, dodać do smaku ocet, pieprz, na koniec wsypać koperek z czosnkiem, wymieszać na usmażone śledzie wlać sos pomidorowy, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły - śledzie w pomidorach są o niebo lepsze od kupnych puszek..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 208

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym.  Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę.  Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić.  Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów

Ugotować
Antica Pasta i sos Bolognese 210

gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki butelkę passaty pomidorowej (sos z pieczonych pomidorów) 2 łyżki dobrego koncentratu parmezan – jeśli wasz kawałek ma skórkę, odetnijcie i nie wyrzucajcie, przyda się sól, pieprz szczypta cukru i cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli

ladykitchen
Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu 222

soczewicy 100 g suchego ryżu 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 litra bulionu warzywnego 500g przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Ryż i soczewicę ugotuj w osobnych garnkach zgodnie(...)liśćmi kapusty. Na wierzchu ułóż przygotowane gołąbki łączeniem do dołu. Całość zalej wcześniej zagotowanym bulionem i gotuj ok 50 minut do momentu, aż kapusta będzie miękka. Aby przygotować sos pomidorowy przelej wodę, w której gotowały się gołąbki, dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Całość gotuj ok. 10 min, dodaj sól i pieprz według uznania. Smacznego

wegujemy