sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:224/794)

Pieczony kalafior z pomidorami, czosnkiem i mozzarellą 104

Pora na kalafiora. Pieczony kalafior w zgranym trio z pomidorem i mozzarellą. Niewiele do szczęścia potrzeba, uwierzcie mi! Z tak upieczonego kalafiora, na dnie pozostaje sos pomidorowy z oliwą i ziołami, który spokojnie można wyjadać tak jak robią to Włosi-zamaczając pieczywo w aromatycznym sosie.  Kalafior piekłam, aż był miękki, czyli 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka penne z salsiccia i wódką 119

wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto . Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka to praktyczne danie na obiad. Oczywiście wystarczy ugotować sos i wymieszać z makaronem ale dla smakoszy sera polecam zapiec makaron

codojedzenia
WSP SPOŁEM KIELCE- PRODUKTY Z TRADYCJĄ 191

równa się z innymi.  Zapraszam do odwiedzenia również strony internetowej www.wspspolem.com.pl   gdzie możecie się dowiedzieć więcej o produktach Społem Kielce.   PRODUKTY : KETCHUP KIELECKI SPOŁEM Gęste sosy pomidorowe z dodatkiem aromatycznych,  przypraw to kolejna z pysznych propozycji w ofercie WSP „Społem”. Podobnie jak majonezy, musztardy i sosy, również  ketchupy wykonane są najwyższej jakości produktów. Niepowtarzalny

Gotowanie Patki
Roladki z indyka ze szpinakiem + pomidorowa kasza jęczmienna i warzywa 134

ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.  Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów. Na koniec dodać sos pomidorowy do kaszy. Całość wymieszać.  Do pojemnika przełożyć pomidorową kaszę, warzywa oraz roladkę. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Gołąbki wegańskie 134

minuty) W zmiękczone liście nakładać farsz i zawijać gołbki Zwinięte układać ciasno w garnku, podlać wodą Gotować pod przykryciem 20-40 minut (czas gotowania dostosuj do oczekiwanej miękkości)  Sos pomidorowy z cytrynowym aromatem: wywar z gotowania gołąbków 200 g koncentratu pomidorowego tymianek, sól, pieprz, kurkuma sok z 1/4 cytryny zioła prowansalskie Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli

pyszne zdrowości
Nadziewana papryka 130

upieczeniu papryki ostrożnie wyjmujemy a do pozostałej wody dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki i doprawiamy do smaku sola pieprzem i papryką. I tak mamy nadziewane papryki z sosem pomidorowym. Mówię wam – nadziewana papryka jest pycha ! The post Nadziewana papryka appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Gołąbki bez zawijania 234

masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać z sosem pomidorowym.**Można też usmażone gołąbki zalać sokiem pomidorowym (750 ml), doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gotować przez 40 minut. Pod koniec należy zdjąć pokrywkę, by sos się zagęścił.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 163

pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :)  Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :))  Makaron z ... makaronem?!  No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji... Składniki: op ravioli (u mnie  z mięsem(...)opakowaniu. Odcedzić. Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem

Walijskie Pichcenie
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 185

Niedawno prezentowałam pulpety w sosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła(...)jajka 1 sucha kajzerka mąka do panierowania 1/2 słoika lub opakowania suszonych pomidorów, raczej twardszych 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 2/3 opakowania kuleczek mozzarelli ok. 4 łyżki zielonego pesto (z bazylią) Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej

Czerwień i błękit
5 obiadów za 14 zł i mniej 94

trickowi. Sosu zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba: z 500 g mielonego indyka. Połowa znalazła się w spaghetti, a drugą połowę zachowaliśmy na dzień następny. We wtorek była Dynia makaronowa zapiekana z sosem al ragu Sos był już gotowy, wystarczyło tylko upiec dynię: rzecz prosta jak grzywka Donalda Trumpa. Czas: 40 minut. Potem 20 minut zapiekania z sosem. Sos al ragu(...)Szpinak 6 zł Natka pietruszki 2 zł Kasze 1/2 opakowania spaghetti 3 zł 1/2 szklanki pęczaku 1 zł 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 zł Dodatki 0,75 ml sosu pomidorowego 6 zł 1 szklanka wina 10 zł Nabiał 250 ml śmietanki 1,7 zł Parmezan 14 zł Ser pleśniowy 4 zł Przyprawy Ocet winny Sos sojowy Olej Masło Miód Suszony

Niedzielny kucharz
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 136

ostatnich dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też  zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki  10 litrów leśnych grzybów(...)ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy  koncentrat pomidorowy, pokruszone liście laurowe, cukier, ocet,  sól, pieprz oraz ostrą paprykę.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy

Miód i pieprz
samo zdrowie--marchewka z papryką 127

Składniki 1 kg marchwi 2 papryki czerwone,lub pomarańczowe,lub mieszane sos pomidorowy tutaj , lub słoiczek przecieru 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku olej 2 cebule odrobina miodu,lub cukru do smaku woda Wykonanie Umyta obrana marchew zetrzeć na tarce w plasterki. Obrana cebule pokroić w kosteczkę .   Papryke umyta pokroić w paseczki,lub kosteczkę Cebulę

w mojej kuchni
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym 189

Pyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii.   Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu,  zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka z kaszą gryczaną 458

Zawsze jadłam kaszę gryczaną, w sypkiej postaci, jako dodatek do mięs i sosów. Tutaj w troszkę innej odsłonie, ale według mnie równie pysznej. Zapiekanki to dla mnie świetny obiad- szczególnie jak trzeba coś zrobić na szybko. Polecam!:) Składniki: 100g kaszy gryczanej w torebkach 250 ml przecieru pomidorowego 200g pieczarek cebula połówka piersi z kurczaka 120g mozzarelli natka pietruszki pieprz, sól(...)odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko surowa w środku- dopiecze się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm. Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 142

wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki* woda- 1 i 1/2 szklanki* przyprawy: listek laurowy, ziele angielski

Kraina Miodem Płynąca