propozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja(...)cebulę i smażymy 1 minutę. Dodajemy paprykę, pieczarki i czosnek. Smażymy kolejne 2 minuty. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dolewamy wodę z gotowania makaronu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy
cool and mintyugotowanego ryżu 1 duża cebul 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz, cukier do smaku 3 liście laurowe 1 puszka pomidorów bez skóry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia około 5 łyżek odrobina wody do podlania Ryż dobrze ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej(...)Dodać paprykę ostrą, słodką i liście laurowe. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodaję na patelnie i chwilę podsmażam mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pomidory z puszki (można trochę zmiksować). Podlać trochę wodą, doprawić solą, pieprzem i cukrem, dusić 15 minut. Makrelę obrać ze skóry i ości. Ugotowany ryż i obraną
talerz przyjemnościdało nam naprawdę fajną przystawkę. Ser kozi zawinięty w bakłażana podany z rukolą i pomidorkami bardzo mnie zaskoczył. To połączenie warte spróbowania. Chętnie wrócę do tej przystawki. Małże w sosie pomidorowym były serwowane równocześnie z ostrymi krewetkami. Przyznam się, że krewetki zdecydowanie zawładnęły moimi kubkami smakowymi. Ośmiornica z sosem maślanym to było coś czego długo nie zapomnę. Już samym wyglądem
Kuchnia BazyliiBiały sos cebulowy na bazie słodkiej śmietanki bardzo dobrze komponuje się ze szparagami. I choć lubię pizzę z klasycznym pomidorowym sosem, to ta wersja skradła moje serce (a raczej podniebienie ;)). Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Spróbujmy wykorzystać ten czas. Myślę, że nie będziecie żałować. Następnym razem wprowadzę jedną modyfikację i pokroję warzywa na mniejsze kawałki. Oczywiście
zadanie-gotowaniesmarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja z mozzarellą
Be Fit Be Strongobiad i chyba będą częstszym gościem ;) Pulpety chyba każdy lubi, każdy robi na swój sposób. Ja ostatnio mając rano w planach dla dzieci na obiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło. Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule
Kuchnia na wzgórzuświecie nie tylko gołąbki). Może wydają się być pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary pieprz Sposób przygotowania
Wielki apetytMyślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru. Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki
Chilli Czosnek i Oliwabędąc nadal w klimatach kuchni arabskiej postanowiłam zrobić jedno ze śniadań popularnych w krajach północnoafrykańskich, ale także bliskowschodnich - shakshoukę. Jest to pyszne jajko zapieczone w pikantnym i aromatycznym sosie pomidorowym. Składniki: 1 duża cebula pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 papryczka chili drobno pokrojona 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 2 puszki(...)smażyć. Dołożyć papryczkę chili i czerwoną paprykę, smażyć mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Wlać pomidory i koncentrat pomidorowy, miód, dodać przyprawy, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez kilka minut. Sos przełożyć do naczyń do zapiekania, w środku wydrążyć zagłębienie i wbić tam jajko. Wstawić do piekarnika ustawionego na 150 stopni
Codzienne GotowaniePatelnia posiada bardzo wysoką krawędź, a także szklaną pokrywę, co czyni ją idealną do duszenia różnego rodzaju mięs, gulaszy i potrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół patelni. W związku z tym, że patelnia posiada nieprzywierającą powłokę
My Culinary ArtBardzo lubię tradycyjne spaghetti bolognese, ale czasem dobrze jest troche urozmaicić stare przepisy. Dzisiaj makaron spaghetti podano na talerzu z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :) Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś(...)Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory razem z sokiem przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem
ChilliJemymięso mielone. Obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ogórkami,dodać meksykańskie warzywa i pomidory z puszki.Gotować przez około 15 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. W tym czasie ugotować makaron al dente. Dodać do sosu. Całość przełożyć do naczyń żaroodpornych, posypać startym żółtym serem. Piec
MarciochaKucharzySpaghetti z sosem pomidorowym i pulpecikami, ale nieco innymi, bo z czerwonej soczewicy. Dobrze doprawione ziołami i chili, podgotowane w aromatycznym sosie, smakują przepysznie. Świeży tymianek na sam koniec i mamy spaghetti w wersji wegetariańskiej. Składniki (na 2 porcje)250g makaronu spaghetti Pulpeciki z soczewicy250g soczewicy czerwonej2 łyzki oliwy1 cebula2 ząbki czosnku2 jajka4 łyżki bułki
Pink EnvelopeKeczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą pomidory. Jednak keczup nie od początku był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był
Pełny talerzpatrzy jak jest ten sam obiad. Dlatego muszę jakoś kombinować hihi. W niedziele kurczak to podstawa, więc dzisiaj na obiad roladki z kurczaka w sosie pomidorowym. Porcja 6 roladekSkładniki:2 duże piersi kurczaka6 suszonych pomidorów130 g sera fetasól, pieprz sos1 puszka pomidorów100 ml śmietany 30 % 0,5 szklanki bulionu3 łyżeczki suszonej bazylii2(...)feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie.Pomidory blendujemy na gładką masę, mieszamy z pozostałymi składnikami doprawiając do smaku. Sosem zalewamy roladki.Pieczemy w 190 C przez 50-60 minut.Smacznego
Niezły Młynek