sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:222/794)

Zapiekane faszerowane naleśniczki 148

szynki w plasterkach 1 mała cukinia 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 serek camembert kilka listków bazylii olej do smażenia 5dkg żółtego sera pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego 2 łyżki posiekanej pietruszki     *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju – po minucie z każdej strony *** *** Paprykę myjemy, osuszamy(...)oraz kilka listków bazylii *** *** Na wierzch układamy kilka plasterków podsmażonej wcześniej cukinii *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w żaroodpornym naczyniu *** *** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym *** *** Całość posypujemy resztą startego żółtego sera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane posiekaną pietruszką *** *** Do naleśników polecam podać

Blog z Apetytem
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 212

olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g* czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza – 150 g* czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula(...)minut.Dodajemy pokrojone w kostkę papryki – czerwoną i żółtą  , a po kilku minutach odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę Borlotti.Dokładnie mieszamy , a następnie dodajemy czerwoną fasolę wraz z sosem , w którym ona się znajdowała.Mieszamy , tak by sos dokładnie obtoczył mięso.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili.Podgrzewamy przez ok. 5 minut. CAŁOŚĆ:Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki

Ostra na Słodko
Bigos z młodej kapusty 148

już miękka to należy wmieszać koncentrat pomidorowy, majeranek oraz posiekany koperek. Bigos doprawić niewielką ilością miodu oraz pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.     Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Musaka 173

Musaka to danie mięsne na kształt zapiekanki pochodzące z kuchni greckiej. Musaka Podstawowym składnikiem musaki jest bakłażan, sos pomidorowy i mięso mielone. Wybór dodatkowych warzyw, które możemy ale nie musimy do niej dodać należy do nas. Po górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw

mecooks
Kremowe spaghetti porowo – orzechowe (wegańskie) 232

Jeśli makaron, to tylko z pysznym sosem! Znudził już Ci się sos pomidorowy? A może kupiłeś pora i myślisz w jaki sposób wykorzystać go na obiad? Świetnie trafiłeś – mam dla Ciebie propozycję na spaghetti z sosem porowo – orzechowym. Nie jesteś pewien tego połączenia? Gwarantuję Ci, że będziesz pozytywnie zaskoczony Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g pora

Via Gusto
PULPETY GRYCZANE W SOSIE PIECZARKOWYM 160

Pulpety najczęściej kojarzą nam się z mięsnymi kulkami przyrządzanymi z mięsa mielonego, przeważnie w sosie pomidorowym lub koperkowym. Ale pulpety nie muszą być tylko mięsne 😉 Oto przepis na pulpety wegetariańskie z kaszy gryczanej z dodatkiem pieczarek i w sosie pieczarkowym. Są pyszne i delikatne w smaku. Jest to świetna alternatywa dla pulpetów mięsnych i super pomysł na przemycenie kaszy gryczanej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto na pizzę 192

podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków). Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek. Smacznego Ciasto

PatiGotuje
Żeberka duszone w pomidorach 136

Mięso rozpływa się w ustach, jest soczyste i pełne aromatów. Smaki wspaniale się uzupełniają, żadne się nie "gryzą". Sos pomidorowy na żeberkach również wyszedł przepyszny.    Składniki 1 kg żeberek ( w miarę chudych ) 3 ząbki czosnku 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 l bulionu wołowego(...)bulionem. Do całości dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, kozieradkę, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem 60 min. Po tym czasie możemy lekko zwiększyć płomień i bez przykrycia zredukować sos do żądanej konsystencji. (Jeśli lubimy gęste sosy, można to zrobić trochę wcześniej, pamiętając o tym by mieszać

R'n'G Kitchen
Superszybka sałatka z ciecierzycy 417

takie, które zrobi się w 5 minut, jeśli trzyma się w szafce produkty "na czarną godzinę". Składniki : puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta rybna z twarogiem 173

Pasta rybna z twarogiem Składniki: - szproty w sosie pomidorowym - 125g twarogu półtłustego - sól himalajska dodatki: - pomidorki koktajlowe - pieczywo z dodatkiem amarantusa Granex (więcej o produkcie na Uwaga, zrzucam ) Przygotowanie: Rybę w sosie i twaróg miksuję razem na gładką masę, doprawiam solą. Pasta jest dobra na śniadanie na kanapki. Ja podaję z chrupkim pieczywem i koktajlowymi pomidorkami. [ opinia: pieczywo z dodatkiem

Kuchnia co dnia
Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa 247

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku. 300 g wędzonego boczku 2 cebule 1 duży batat 100 g koncentratu pomidorowego 100 g ciecierzycy Piątnica (kupicie tutaj) 200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka bulionu Sól Pieprz

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka "zielony dobieraniec" 270

Dzisiaj zapraszam na sałatkę, która nazywam "zielony dobieraniec". To jest moja ulubiona sałatka. Nie wymaga zbyt wiele pracy. Jest bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM - kurczak 147

wino w połączeniu z kawałkami cytryny nadają potrawie niezwykłego smaku oraz aromatu, delikatną wytrawność potrawy przełamuje lekka słodycz ananasa- świetna potrawa na kolację dla dwojga :) Kawałki kurczaka opływają winno-pomidorowym sosem, a świeże zioła, w tym szałwia, dodatkowo bardzo orzeźwiają całe danie.  Polecam przepis! -------------------------------------------- Czas przygotowania : 50 minut Liczba porcji : 4 -------------------------------------------- SKŁADNIKI : 750g filetów z kurczaka 1 łyżka przyprawy(...)składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Krok 4. Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji. Krok 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej

Moja Książka Kucharska
Żywność liofilizowana - penne bolognese :) 177

penne bolognese przedstawia się następująco:  makaron penne (semolina z  pszenicy  durum) 40%, mięso mielone wołowo-wieprzowe 16%, pomidory pelati 16%, marchew 6%, cebula 6%, koncentrat pomidorowy 2%,  seler naciowy  2%,  mąka pszenna , olej rzepakowy, czosnek, oregano, bazylia, szałwia, cukier, sól, pieprz Danie to dostępne jest w dwóch wersjach uwzględniających wielkość: mała porcja(...)bardziej z mięsem wołowo-wieprzowym. Jednak tym razem danie mi bardzo zasmakowało i zjadałam je z apetytem :D Pyszny makaron z pszenicy durum, o idealnym stopniu twardości, bardzo smaczny sos pomidorowy. Jedynie mięsko zamieniłabym na drobiowe :) Całość świetnie się komponowała a dodatek przypraw wzbogacił danie w jeszcze lepszy smak :)  Konsystencja: Bez zastrzeżeń. Sprężysty makaron z delikatnie gęstym sosem

Zdrowie na języku :P