Caponata czyli włoski odpowiednik francuskiego ratatouille …naprawdę? Uwielbiam pieczone warzywa w sosie zwłaszcza z dodatkiem bakłażana. Przyrządzając caponata pierwszy raz oczywiście użyłam bakłażana, który lubię i ja i małżonek. To danie przygotowałam wyłącznie dla nas, bo nasze dzieci nie przepadają za oberżyną. Oczywiście małżonek stwierdził, że to danie nazywa się wabiczka i było często przyrządzane przez jego mamę(...)Iranie. Caponata, ratatouille i wabiczka…Jak widzicie jedno danie ma wiele nazw. Być może różni je sposób podania ale idea dania jest taka sama. Mnóstwo warzyw w gęstym pomidorowym sosie. Do caponata najlepiej użyć świeżych pomidorów kiściowych. Są mięsiste i aromatyczne. Użyłam całe pomidory ale sparzone i obrane ze skórki. Poza tym warto zaopatrzyć się w kapary i żurawinowy
codojedzeniacytryny, żurawinę, cukier i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. 4. Śledzie układać w dużej salaterce naprzemiennie z sosem pomidorowym, wierzch posypać posiekanymi orzechami lub dla leniwych można wszystko wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. #pudliszki Ten smak nie jest kwestią przypadku – uzyskujemy
Szalona Kuchnia Ewelinysię zdarza – pod warunkiem, że mają dobry skład. Te z Pataks są świetne, bo nie zawierają sztucznych dodatków i smakują naprawdę dobrze. Tym razem wykorzystałam pomidorowy sos Tandorii tej firmy w nieco mniej konwencjonalny sposób Read More Artykuł Dorsz z ryżem w sosie tandoori pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoondziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku. Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami w pomidorowym sosie. Dziś kolejna inspiracja na letnie danie. Gołąbki z młodej kapusty faszerowane kaszą jaglaną i boczkiem. Czas przygotowania: 2 h Składniki na ok. 16 szt. Koszt przygotowania
kulinarnyJajuż czas. Można przerabiać pomidory. Do tej pory jakoś ich unikałam, zimą korzystałam z puszek. Rok temu zostałam obdarowana trzema skrzynkami pięknych pomidorów, zrobiłam ljutenicę (pyszna!) i sos pomidorowy. No i wpadłam. W tym roku kupiłam mięsiste pomidory Lima i przerabiam. Przepis jest prosty, pomidorów nie trzeba obierać, wystarczy dobrze je zmiksować. Do gotowania używam bardzo wysokiego garnka
Stare Garywinny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą. Na końcu dodaj sos pomidorowy, przypraw cukrem i innymi przyprawami według uznania. Duś 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj
Zasmakuj Kuchniwinny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą. Na końcu dodaj sos pomidorowy, przypraw cukrem i innymi przyprawami według uznania. Duś 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Oliwki pokrój w talarki, tak by powstały kształtne kółeczka. Dodaj
Zasmakuj Kuchniteż czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu
pieprzny smaczekłyżki oleju rzepakowego - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut
Kuchnia co dniaSkładniki : - filet z indyka - 1 czerwona papryka - ¼ czerwonej cebuli - ½ opakowania sosu pomidorowego passata - około 1 łyżka jogurtu greckiego - przyprawy: pieprz, sól, koperek Przygotowanie : Filet z indyka pokroić w kostkę i ugotować. Pokroić cebulę i paprykę. Cebulę podsmażyć na maśle. Następnie wlać do garnka sos, dodać jogurt, aby sos nie był zbyt kwaśny, wrzucić paprykę i cebulę. Podgotować aż papryka
Kuchenne innowacjetylko przepis przeczytałam u Joasi, zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie doskonałe! Zamieniłam tylko szczypior na miętę, która zaczęła mi trochę
UgotujmyTo.plprzygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego kontrastujący kolor, 500 gram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki, 1 puszki pomidorów, koncentrat pomidorowy, 1 dużej cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, oregano(...)szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie
Wyprawy kulinarneSmaczny i naprawdę zdrowy sos pomidorowy z ziołami. Bardzo bogaty w witaminy A, B1, B2, B6, C, K oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. Ten sos świetnie nadaje się do makaronu, lasagne+6, oraz jako baza do pizzy. Wspaniały przepis na zamknięcie pomidorów w słoiczku i cieszenie
Życie zaczyna się w kuchnigóra dół, wstawiam garnek z wrząca wodą, potem blaszkę. Chlebki piekę z jednej strony około 10 minut, z drugiej około 5 minut Nadzienie: 1 pierś z kurczaka 350 g sosu pomidorowego indyjskiego sól, pieprz, papryka wędzona pomidorki koktajlowe rukola Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, trzy łyżki oleju. Kurczaka smażę na rozgrzanej patelni
wesoła kuchniasuchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie dodatki: puszka tuńczyka 2 duże pieczarki 2 szalotki mozzarella Sos pomidorowy : ½ puszki pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta
Takie tam pichcenieowocami morza : – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku przepis na ośmiornicę Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki
nietylkopasta.plkminku, trochę soli i bulionu (drobiowego lub jarzynowego). Całość przykrywamy i wkładamy na 2 godziny do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach. Krok 5. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem - pomidorowym lub grzybowym, dalej pieczemy, tak około jeszcze przez 1 godzinę. *część gołąbków możecie poddusić w piekarniku, wyjąć, ostudzić i zamrozić. Kiedy potrzeba, wyjmujemy i od razu wkładamy
Moja Książka Kucharskaciasta powinny wyjść 2-3 mniejsze pizze o średnicy około 30 cm, ale to też zależy jak rozwałkowujecie i na jaką wielkość blachy rozwałkowujecie :). Spód rozwałkowanego ciasta smarujemy sosem pomidorowym, ja akurat robię najprostszy: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu odrobina soli, pieprzu, odrobina papryki chili dla pikantniejszego smaku zioła prowansalskie Wszystko mieszam ze sobą w miseczce, jeśli wychodzi
Gotuj z MąkąDelikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki
Tureckie Przepisyroku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;) Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych. Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana. Może skusicie się na mój przepis?:) Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych(...)oleju. Dodajemy resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę, koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce. Śledzie najlepsze są na drugi
Czerwona Porzeczkapatelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią kostkę selera i jedną średnią marchewką starłem na grubych oczkach na tarce. Z kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie(...)miękkości, następnie dodałem przecier pomidorowy (ok. 300 ml), poddusiłem wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje się zarówno do sosu na ciepło jak i do aromatycznego vinegrettu. Oczywiście całość próbujemy, próbujemy i jeszcze raz próbujemy. Jak tylko jesteśmy zadowoleni z naszego
Right Behind The Kitchencienkim to porcję ciasta dzielimy na trzy kawałki. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wałkujemy, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym lub serowym, układamy dodatki, skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego do piekarnika wprost na gorącą blachę. Pieczemy około 12 minut (na grubym cieście około 15). Gotowe
Rozpustne gotowanieNastępnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!). Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić). SOS POMIDOROWY W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie
Ugotowaćprzeciąg. Została ryba w puszce, jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka 3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka kroimy w kosteczkę. Do miski
MamaOskarka