sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:239/794)

Kurczak duszony w sosie z papryką 97

przygotowany kurczak jest naprawdę doskonały w smaku. Mięso jest bardzo miękkie, niezwykle aromatyczne oraz idealnie komponuje się z paprykowo-pomidorowym sosem, który stanowi kropkę nad "i" całej potrawy. Koniecznie spróbujcie tego połączenia, a zapewniam, że też je polubicie - tak samo jak moja rodzina. Polecam! 2 ćwiartki z kurczaka (można użyć innych części) 1/2 łyżeczki papryki wędzonej papryka ostra w proszku(...)smaku) sól (do smaku) Dodatkowo: 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego (płaskie)  2 listki laurowe 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego (1 szklanka = 250 ml) Ponadto: olej do smażenia Umytego oraz osuszonego kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami, a następnie obsmażyć z każdej strony na odrobinie rozgrzanego oleju. Rumiane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego

Di gotuje
Pašticada z Chorwacji 56

jednoznacznej odpowiedzi, kto wymyślił to danie.  Choć wiele wskazuje, na aż trzy podobieństwa do różnych dań. Pochodzenie Pašticady Grecja Pastitsada z Grecji, danie z makaronu i cielęciny w sosie pomidorowym jest bardzo popularne na Korfu. Włochy Wenecka Pastissada de caval to starożytny gulasz z koniny pochodzący ze średniowiecza, który obecnie można zjeść teraz z wołowiny, czyli, Pastissada de manzo(...)dodaj resztę warzy, śliwki, wina, oczywiście pomniejszone o duży łyk, przecier pomidorowy, liście, posiekaną pietruszkę i dopraw cukrem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 120-180 minut, aż mięso będzie miękkie.  Po piątek miękkie mięso przełóż na deskę, by chwilę odpoczęło, powstały sos w rondlu, przelej oczywiście ostrożnie do blendera lub użyj ręcznego blendera

RafalCook
SZPINAKOWE GNOCCHI Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORÓW 140

sypkich ziemniaków użyjecie, tym mniej mąki będziecie musieli dosypać Gnocchi będą bardzo dobre do odsmażania w kolejnych dniach. Można je też przełożyć do żaroodpornej formy, wysmarowanej masłem, polać sosem pomidorowym i zapiec w piekarniku. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 1 kg mączystych ziemniaków 200 g świeżego szpinaku 200 g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 roztrzepane jajko

cool and minty
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 104

Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest(...)pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty.  Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć do miski

Zrób to smacznie
Klasyczna lasagne 134

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane

Szalona Kuchnia Eweliny
Lasagne bolognese (bezglutenowa) 145

kukurydziany   Sos boloński: ok. 500 g mięsa mielonego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów (ja zawsze wybieram całe, z których łatwiej usunąć niedoskonałości) 500 ml sosu pomidorowego (np. 1 kartonik z Lidla) ser grana padano do starcia 1 łyżka stołowa masła sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czerwona papryka słodka, odrobina cukru oliwa z wytłoczyn do smażenia

Kawa z mlekiem
Zupa pomidorowa z makaronem i serem 98

temat? To macie ;) Z produktów dostępnych pod ręką, powstają niesamowite, aromatyczne kompozycje. Składniki 150 g makaronu penne 100 g mini marchewek 2 łodygi selera naciowego 1 słoik sosu pomidorowego z oliwkami od Barilla 150 g sera bałkańskiego sera koziego natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na kawałki

R'n'G Kitchen
Pizza z boczniakami, papryką i cebulą 158

przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż boczniaki lekko zmniejszą swą objętość. Ciasto rozwałkować na obsypanym mąką blacie. Przełożyć na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód posmarować sosem pomidorowym. Następnie ułożyć boczniaki, paprykę i talarki czerwonej cebuli. Wierzch pizzy posypać startym, żółtym serem. Przygotowaną pizzę zapiekać ok. 15 minut w 195ºC (ciasto powinno lekko zarumienić się od spodu

Ugotować
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 190

gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki siekanej natki pietruszki 50 - 80 g tartego parmezanu Sos  pomidorowy: puszka pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonego oregano kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego czarny pieprz Wszystkie

Kuchnia Prezydentowej
Pasta alla bolognese dla dorosłych 264

wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją.  Porcja dla 4 osób. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 680 g p asty pomidorowej  - Passata Rustica firmy CIRIO 50 ml koniaku 200 ml piwa pszenicznego(...)patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.   Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie

Niezły Młynek
MAKARONOWE WSTĄŻKI Z SOSEM I KIEŁBASKAMI Z SZYNKI 156

Makaron w sosie pomidorowym to najprostsza klasyka jaka znam. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego dania :)  Można je wzbogacić o mielone mięso, warzywa, boczek, żółty ser i wiele innych  składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską.  Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat(...)kiełbaski oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość chwilę smażymy i dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość koncentratu zależy od jego gatunku - im lepszy tym mniej musimy go dodać), ziele angielskie, liść laurowy i bulion. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut po czym doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, i papryką.Sos  zaciągamy łyżką mąki rozrobioną w odrobinie wody, dodajemy śmietanę i posypujemy

Walijskie Pichcenie
Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 214

smaku  solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki

głodny alergik
Pasta paprykowa 245

Kolejną moją propozycją, która nadaje się do zamknięcia w słoiki jest pasta paprykowa. Po sosie pomidorowym na zimę to kolejny bardzo smaczny dodatek do pieczonych czy gotowanych mięs, świetny dodatek do kanapek, czy do pizzy. Papryka na pastę była pieczona w całości w piekarniku podobnie jak do przygotowania ajwaru, czy sosu lutenica . Pasta paprykowa jest lekko pikantna za sprawą papryczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 156

Można to mięso upiec w piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5

Kuchnia Pokoleń
Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS 95

Fasolka w sosie pomidorowym jest pyszna, często gotujemy ją w różnych wariantach – po bretońsku z kiełbasą albo wegetariańską z dużą ilością wędzonej papryki. Ostatnio jednak nasze serca skradł przepis z zupełnie innej kulinarnej bajki. Koniecznie spróbujcie fasolki w białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę

Kulinarna Polska
Pieczone kotleciki z indyka z ciecierzycą w pomidorach 61

papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 o C, piec 20 min. W czasie gdy będą piekły się kotleciki przygotować ciecierzycę w sosie pomidorowym. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i całość

Kocham..lubię..gotuję..
Klasyczna sałatka jarzynowa w nieco innym wydaniu 106

Sałatka ta nie miała być początkowe sałatką, ale wyszło smacznie więc nie mam jej tego za złe ;p  W zamyśle miała wyjść potrawka z ziemniakami, marchewką, ciecierzycą z sosem pomidorowym… Ale kiedy miałam już obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę i przyszło do zalania ich passatą pomidorową, okazało się, że pamięć mnie zawiodła i passaty na stanie brak

HealthyCreations
Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie 120

Bardzo lubię wszelkie dania makaronowe. Makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (makaron po bolońsku) to u nas podstawa. Kiedy jednak brak w domu pomidorów, można również przygotować pyszne danie z dodatkiem słodkiej śmietanki (ta wysokoprocentowa sprawdza się moim zdaniem najlepiej, a dodatkowo daje gwarancję, że żaden sos z jej udziałem się nie zwarzy). Słodka śmietanka, mięso, makaron, boczek

Smaki Na Talerzu
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 116

mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć(...)rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną

Bullio
Chili con carne z chorizo 197

mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko

Smaki Na Talerzu
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 106

łyżeczka oregano, szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze

Jeść, by żyć w zdrowiu
domowa pizza ze szpinakiem i fetą 158

ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozciągamy równomiernie na natłuszczonych foremkach. składniki na wierzch: sos pomidorowy 2 garście świeżych liści szpinaku ok. 70 g sera feta ok. 70 g sera mozzarella 5 szt. czarnych oliwek suszone oregano oliwa z oliwek do podania wykonanie: Szpinak blanszujemy

Domowy Smak Jedzenia
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 165

mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć(...)rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną

Bullio
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 555

mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć(...)rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać dokładnie z wodą i dodać do przecieru. Gotować do zgęstnienia. Do śmietany w szklance dodawać po łyżeczce gorącego sosu i mieszać. Napełnić w ten sposób około 3/4 szklanki i przelać tak wymieszaną

Bullio