Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :) 4 udka z kurczaka 300 g suszonej fasoli
https:KKuchniaMniamWyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć 3 równe koła,ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. Każde koło posmarować dowolnym sosem pomidorowym. Ja użyłam do tego celu domowej roboty pasty z cukinii i pomidorów. Na posmarowane placki położyć usmażone mięso i kawałki papryki. Na koniec posypać kawałkami
Kolorowa kuchnia Elkipodałam z makaronem, ale również smakują z ziemniakami czy kaszą. Do tego surówka i już obiad gotowy. Na blogu znajdziecie również pulpety w sosie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym . Ja lubię wszystkie i chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej
O kuchni z uczuciemDziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu
karmelowyGulasz po węgiersku to opcja gulaszu z mięsa wieprzowego w połączeniu z pomidorowym sosem, pieczarkami i papryką. Podaję go zazwyczaj z plackami po węgiersku, które znać możecie także jako placki po zbójnicku, placki po cygańsku lub placki drwala. Dziś pokażę Wam co zrobić by mięso na gulasz było niezwykle miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gulasz po węgiersku(...)średnie cebule -liść laurowy (3 sztuki) -4 ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew (w plasterki) pokroić. Do garnka (w moim przypadku garnek próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju
Arbuziakiskładniki: 2 arkusze ciasta francuskiego ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu oregano, suszone 1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą wykonanie: Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce
Domowy Smak Jedzeniapatelnię), dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego i dusić przez czas około 10 - 15 minut. Na drugiej patelni do 50 g pomidorów dodać 3 - 4 łyżeczki przecieru, sól i dużo bazylii oraz oregano. Wlać 100 ml wody i dokładnie wymieszać. Do patelni z mięsem wrzucić opłukaną fasolę i dusić jeszcze 5 minut. Sos i farsz przestudzić. Nakładać farsz równomiernie(...)kształcie prostokąta pośrodku tak, aby łatwiej było zawijać enchilady w paczuszki. Nasmarować dokładnie naczynie żaroodporne oliwą z oliwek. Układać enchilady zgięciami do dołu naczynia. Posmarować wierzch przygotowanym sosem pomidorowym, a następnie posypać serem żółtym startym na dużych oczkach. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na koniec udekorowałam świeżym oregano
Karola gotujekuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku(...)Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli. Gotujemy jeszcze parę minut. Jeśli końcowe danie ma według Was zbyt rzadką konsystencję, można ewentualnie zagęścić je dodając ok. 1-2 łyżki mąki (najpierw należy rozrobić ją z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolać trochę sosu z fasoli, a następnie wlać do reszty
MyCookBook.plDzisiaj polecam przygotować klopsy z mięsa indyczego polane sosem ze świeżych pomidorów. Tak podane klopsy nie są tłuste, a sos pomidorowy smakuje wyśmienicie. Poniższe danie jest idealne na wyjazd lub delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka przyprawa
Ugotowaćbyć szybką alternatywą. Mam jedno wybrane purée w proszku, chyba niezbyt znanej firmy, które polecił mi pewien pożeracz puree i tej firmy się trzymam. Kopytka kopytkami, ale ten prosty sos pomidorowy bardzo Wam polecam - nawet ze zwykłym makaronem jest po prostu rewelacyjny. Dla mięsożerców można dodać do niego podsmażoną kiełbasę lub boczek. Ja preferuję go w wersji "wege
Kraina Tysiąca Smakówpoprosił o przygotowanie zdjęć i wpisu. I pomimo delikatnych zmian nie zapomniał również podać źródła, z którego korzystał, strony Jest Pysznie. Tak więc jest - makaron z kiełbaską i sosem pomidorowym :) Składniki: 250 g dowolnego makaronu puszka pomidorów 300-350 g dobrej kiełbasy (u nas swojska, domowa) 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek, oregano sól, pieprz, cukier olej żółty
Kocham..lubię..gotuję..solą i cukrem więc doprawiłam tylko niewielką ilością oregano. Doprawiony przecier wlać do naczynia żaroodpornego. Paprykę dokładnie umyć. Wyciąć ogonek i wydrążyć pestki. Wypełnić przygotowanym farszem. Ułożyć bokiem w sosie pomidorowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 C, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Zapiekać aż papryka będzie miękka, ok 40-45 minut. Po 20 minutach pieczenia paprykę przekręcić na drugi
Monia miesza i gotujewpisie pokażę Wam jak robię szakszukę ( shakshukę ), chyba najbardziej znaną tunezyjską potrawę. Szczególnie, że mój Mąż stwierdził, że jest genialna :) Shakshuka (lub shakshouka ) to jajka gotowane w aromatycznym, pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu. Szakszuka to potrawa pożywna i zdrowa. Poleca(...)Dodaj paprykę, pastę harissa (lub koncentrat pomidorowy z przyprawami), kumin i czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie (ok. 8 minut). 2. Dodaj pomidory z puszki (lub pokrojone w kostkę świeże pomidory). Ja wolę pomidory w całości, bo są lepszej jakości i rozgniatam je na patelni łyżką lub widelcem. Sos dopraw solą i pieprzem. Niektórzy dodają
Chilli Czosnek i Oliwamożna zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika
Codzienna kuchnia niecodziennaBłyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą
VioletoweKucharzenie