Niecodzienny obiadek i niecodzienne roladki. Młoda marchewka, chrupiąca i aromatyczna w roli nadzienia świetnie się sprawdziła. Mięsko delikatne i mięciutkie, wprost rozpływało
To co kochamprażonym słonecznikiem i właśnie kapustą pekińską w roli głównej. Tym bardziej ją polecam, bo naprawdę zaskoczyła mnie jej kompozycja, prostota i możliwość skomponowania tej sałatki z innymi daniami, szczególnie mięsnymi. Równie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 150g słonecznika 150ml gęstej śmietany 3 łyżki majonezu sok wyciśnięty z połowy cytryny sól pieprz Sposób przygotowania(...)uprażeniu ziarna pozostawiamy do ostygnięcia i schłodzone dodajemy do pokrojonej kapusty. Następnie dodajemy kukurydzę. W małej miseczce mieszamy śmietanę, majonez, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, sól i pieprz. Przygotowany sos przelewamy do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyoraz witaminy z grupy B. Wykorzystałam też twaróg, który można wykorzystać na wiele sposobów i tworzyć zarówno słodkie, jak i słone potrawy. Stanowi on źródło białka, ważnego w budowie mięśni i utrzymaniu zdrowych kości. Mleczne naleśniki w kolorowym wydaniu - "Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego" Naleśniki buraczkowe: 1 mały burak 8 łyżek mąki 2 jajka 350 ml mleka(...)zblendować na gładkie puree. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tak, aby nie było grudek. Smażyć na odrobinie oliwy. Nadzienie: 3/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 puszka tuńczyka z w sosie własnym Princes 100 g twarogu półtłustego 1 cebula 2 średnie marchewki, starte na grubych oczkach 4 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie pęczek szczypiorku Soczewicę gotować ok. 8 minut, odcedzić
FitKotSzaszłyki można robić na wiele sposobów - w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a stanowią smaczną alternatywę dla
Smaki EwySKŁADNIKI: Udka z kurczaka papryka mielona wyciśnięte ząbki czosnku sól cząber kurkuma pieprz buraki por Udka dokładnie posolić i obsypać przyprawami, odstawić na
harrisapieprzem. Dusimy całość do czasu aż marchew będzie miękka i wszystkie składniki się połączą. W tym czasie gotujemy makaron. Kroimy mozarellę w plastry. Układamy na talerzu makaron, sos, mozarellę, przyozdabiamy listkami bazylii. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Bon appetit! Ze swojej strony proponuję również do tego dania dodatek w postaci piersi z kurczaka. Pierś należy umyć(...)Delikatna pierś doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami a mięso w połączeniu z nimi jest soczyste i miękkie. W jednym przepisie mamy zatem danie zarówno jarskie jak i mięsne. Polecam oba, a wybór pozostawiam Wam. Włosi to ludzie bardzo sympatyczni, ciepli i rodzinni, zatem ja również pozwoliłam sobie w tym poście dodać akcent rodzinny. Na zdjęciu poniżej
Garniec Magaliemielonego pomidory krojone 1 pomidor 2 kulki mozzarella cebula,sól, pieprz, czosnek, przyprawa włoska, oliwa Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, posolić i odstawić do wypocenia. W tym czasie przygotować sos boloński. Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na tłuszczu, dodać sprasowany czosnek a następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili(...)blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą. Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok 10 min. Wyjąć blachę i na zrumienione bakłażany ułożyć mięsny farsz i pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piec ok 15-20 min. Podawać delikatnie ostygnięte ze świeżymi listkami bazylii. Smacznego
MarciochaKucharzyZamiast makaronu chow main danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów
IMPRESJA SMAKUTo chyba najprostsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek zrobilam. Wlasciwie to ten kurczak robi sie sam. Ja ograniczylam sie tylko do przygotowania go do pieczenia. Kurczaka
Przysmaki Karolkiwięc brzuchy nasze nie dałyby rady nawet połowie. Zamówiliśmy więc najpopularniejszą potrawę bieszczadzkiej kuchni, czyli PLACKI PO BIESZCZADZKU. PLACKI PO BIESZCZADZKU to po prostu placki ziemniaczane podane z mięsnym gulaszem i kwaśną śmietaną oraz czerwoną kapustą. Do wyboru były gulasze: wieprzowy, z sarny bądź z dzika. Wybrałam więc dzika, aby jeszcze bardziej poczuć się jak bieszczadzki juhas wracający(...)wyglądały smakowicie, pachniały rewelacyjnie, a do tego były w idealnej temperaturze - bardzo ciepłe, ale nie parzące. Gulasz z dzika był dobrze doprawiony, mięso z dzika miało intensywny smak, a sos nie tłumił go. Placki dobrze usmażone, a surówki świeże i aromatyczne. Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jedyne co, panuje w lokalu samoobsługa. Zamawiając danie, dostajemy numerek w postaci małego druczku
W kuchni Karmel-itkikurczaku, z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi. inspiracja(...)mała cebula, obrana i przekrojona na cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz
Stare Garykieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot). W tak powstałe kieszenie wkładamy dwie trzecie naszych namoczonych śliwek, starając się równomiernie rozłożyć je w mięsnej kieszeni. Teraz wykałaczką lub nicią "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa). Na patelni (z przykrywką) rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając(...)dusimy na niewielkim ogniu, przez 12-15 minut. Następnie odkrywamy patelnię, dokładamy pozostałe śliwki, doprawiamy solą oraz pieprzem, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, pozwalając by nasz sos się zagęścił. Gotowe polędwiczki rozkładamy na talerze, polewając śmietanowym sosem i podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzpodsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety włożyć(...)połowy wysokości kotletów. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym / pieczarkowym /grzybowym lub pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi. Można użyć
Gospodyni MiejskaSekret dobrze upieczonej polędwiczki tkwi w czasie który przebywa ona w piekarniku. Przetrzymana w piekarniku będzie za sucha i nie smaczna. Znalazłam idealny złoty moment, w
Z Majeczką w kuchniKrzepiący obiad dla krzepkiego Pana Męża :) Ulubiony patent na obiad wg. Pana Męża: ma być treściwie, syto i zostać na zapas! Wtedy Pan Mąż szczęśliwie obżarty
Grunt to przepis!Zapraszam na bardzo fajne jedzonko , super się sprawdza na spotkania ze znajomymi , na ciepło , ale i na zimno bardzo fajnie smakuje , zapraszam
Mój SmakDziś zapraszam na rozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 400 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki kaparów 8 moreli suszonych 1
Symfonia smakowaTłusty, niezdrowy i mocno kaloryczny - taki zazwyczaj jest kebab, którego jemy na mieście. W moim mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne
Szefowa kuchniKrajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew. To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was
kulinarnyJa