Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy, ugotowany dymka kiełki kolendra papryczka chili limonka sos sojowy Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy
Smakowity Blog Kulinarnyjest niezbędny w wielu reakcjach biochemicznych, wspomaga działanie enzymów, mięśni oraz nerwów. Zapewnia zdrowe zęby i kości. Reguluje rytm serca. Potas - jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, skurczów mięśni, kurczliwości serca i wydzielania insuliny. Potas bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Rukola dzięki obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli(...)rukolę, podaną z gotowym daniem. Ostatnio rukolę podałam do ziemniaczków i kotletów jedynie wymieszaną w dresingu. Przepis: Składniki: 100 g rukoli 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 9 g Wykonanie: 1. Rukolę myjemy na sicie 2. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i wodą i odstawiamy na 10 min. 3. Do rukoli wlewamy
Mój pomysł namówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede wszystkim robiony własnoręcznie. A już najlepsze jest samo jedzenie(...)czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńtytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku. Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie(...)sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności. Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy. Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów : soczewica fasola
Di gotujenaszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki(...)cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę
Kolizje Smakówdużym garnku zagotować wodę, gdy zacznie się gotować przełożyć do niej jarzyny oraz mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pozostawiony sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i gotować do czasu, aż potrawka zgęstnieje. Kaszę gryczaną wypłukać i przełożyć do garnka, posolić i ugotować. Zasada jest taka(...)niej woda- nie odcedzamy. 4 cebule kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy. Podsmażoną kaszę podajemy z ciepłą potrawką mięsną. Smacznego
Krakowskie smaki AniDobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie. Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania(...)czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st
Walijskie PichcenieEtli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to, co akurat mamy w lodówce. Mój farsz nie jest do końca turecki, ponieważ dodałam do niego bekonu (dla walorów smakowych)...z drugiej strony znam Turków, którzy za bekonem przepadają, więc może nie do końca(...)sprofanowałam ten turecki specjał :). Przeglądałam różne przepisy na Etli Pide (głównie inspirowałam się przepisem Gaitri Pagrach-Chandra) i nie pojawia się w nich sos (zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką
Przepisy Aleksandrywarzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę(...)obiadu podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego :) Rada: Po usunięciu foli w formie znajdowało się sporo wody z tłuszczem. Zlałam to, zebrałam tłuszcz, a na tej wodzie zrobiłam sos do pieczeni. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , jogurt naturalny , seler , szynka , wieprzowina
https:KKuchniaMniamTego dania chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których
Słodko-Słony Świat Ilonykapusta włoska – około 1 kg, 1 kg wędzonych żeberek*, 2 liście laurowe, cebula, ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól Żeberka podzielić na porcje, włożyć
królestwo garówFilet z indyka przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche
W kuchennym oknie EwySkładniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingsię kleiło dosypujemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószoną mąką. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce(...)spiekać. Przekładamy je na blaszkę i jeszcze pieczemy w piekarniku do 180 % C, około 15 minut. Udka podajemy ciepłe do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje MarioliJednym z najpopularniejszych działów mojego bloga jest “Mięsny Jeż i lata ‘90” . To zbiór przepisów na dania typu mięsny jeż z wędlin, ciasto kopiec kreta, pleśniak czy mleczny freakshake, które albo są nietypowe, albo kojarzą się nam z latami ‘ 90, kiedy pokochaliśmy półprodukty, warzywa z puszki i szalone sałatki. Wtedy też na salony wkroczyły tzw. zupki chińskie, czyli gotowe dania(...)Natychmiast stały się przebojem wśród osób stosujących dietę studencką. Trafiły też do sałatek. Typowy przepis zakładał połamanie makaronu i dodanie go do sałatki, w której warzywa puszczają dużo sosu np. z pomidorami i ogórkami. Wtedy makaron nasiąkał warzywami i smakował całkiem nieźle. Jeszcze lepsza jest sałatka z już ugotowanym makaronem. Odcedzamy bulion i makaron dodajemy jako jeden ze składników
Ugotowane pozamiataneMięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne(...)przekąska/przystawka. Składniki : 2 ząbki czosnku wycisniete przez praske garsc świeżej kolendry drobno posiekanej 4 łyżki sosu rybnego 1 łyżka lekkiego sosu sojowego 100ml mleka kokosowego 60ml oliwy 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki białego pieprzu 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie : W misce połączyć wszystkie składniki marynaty
Codzienne GotowanieZa podrobami nie przepadam. Jednak ostatnio wzięło mi się na wspominki. Przy okazji uświadomiłam sobie, że od dzieciństwa nie jadłam drobiowych żołądków, które kiedyś proporcjonalnie dzieliliśmy
Weekendy w domu i ogrodzieWystarczy wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej
Ugotujmy CośMięso i grzyby to zgrabne i popularne połączenie. Jeśli dodamy do tego jeszcze świeże zioła, na przykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie
PichceniomaniaPyszne danie, świeże i zdrowe składniki, miękka i delikatna polędwica wieprzowa, czegóż chcieć więcej, chyba tylko dobrego towarzystwa do jedzenia. Danie wyszło wyborne i smakowite. Ja
Moje Małe Czarowanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 500 g mięsa wołowego, mielonego (ja użyłam dobrej jakości mięsa wieprzowego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki czerwonej, mielonej
Domowy Smak JedzeniaOstatnio na blogu królują słodkości! No cóż... muszę przyznać, że kiepska aura za oknem rozbudza chęci na małe co nieco! :) Jednak dzisiejszy wpis będzie zupełny inny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Burgery pod przeróżnymi postaciami możemy zjeść prawie wszędzie, ale musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Z okazji rozpoczęcia roku szkolnego moje Dzieci zażyczyły sobie na obiad swoje ulubione danie - Lasagne Bolognese:) Przyznam szczerze, że chwilka pracy z taką lasagne jest, ale
Słodko-Słony Świat Ilony