Pulpeciki znowu u nas zagościły. Tym razem w kwaśnym sosie szczawiowym. Do sosu można dodać więcej lub nieco mniej szczawiu niż podałam wszystko zależy od tego jak kwaśny sos lubimy. Moja wersja jest taka pośrednia. składniki: 500 g mielonej łopatki 2 garście szczawiu 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 listki laurowe pół bułki kajzerki namoczonej(...)pieprz 2 łyżki mąki pszennej Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw. Całość gotować ok 10 minut. Następnie
Monia miesza i gotujeKrokiety ziemniaczane z farszem - kuchnia podkarpacka Dzisiejszy przepis na podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z
Trzeci talerzTaki klops, że palce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy
KucharzycaPonieważ bób umiłowałam już jako dziecię wyjadając babci z miski i jadałam go ze skórką nie może być inaczej i potrawy z bobu kocham bardzo. Dziś
Moje Małe CzarowanieMięsny wtorek W związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej dziś wraz z Emilią , Malwiną i Zuzią postanowiłyśmy, w ramach wspólnego gotowania, przygotować kofty. Już kiedyś robiłam kofty jagnięce z miętą , ale ponieważ K. nie przepada za tym rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego . Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu(...)kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus. Składniki : 600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki
Codzienne GotowanieKolejna wersja na urozmaicenie klasycznego schabowego. To danie jest wyraziste, dzięki dużej ilości koncentratu curry, ale nie jest bardzo ostre. Polecam! Składniki: cztery kotlety schabowe 2
Gotowanie i blogowanieniej 1/3 masy mięsnej i wyrównujemy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki, aby jajka mogły do siebie ścisło przylegać i układamy je wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy resztę masy mięsnej i dociskamy. Wierzch klopsa smarujemy odrobiną oleju i układamy na nim liście laurowe. Klops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50-60 minut(...)przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno – sam lub z sosem pieczarkowym. Konkurs trwa do 29.01.2016 r. Post Wielkanocny klops z jajkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. SKŁADNIKI: 2 filety z
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 750 g mięsa z indyka- pokroić na kawałki około 2 cm Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingKrólik to bardzo szlachetne mięso, często robiłam rosół, ale teraz postanowiłam go udusić z cebulką do ziemniaczków. Przyznam że dzieci moje nie przepadają za królikiem, ale
Kuchnia DanusiPyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam
Kuchnia Pełna PasjiNa dzisiejszy obiad postanowiłam zaskoczyć rodzinę i zrobiłam im schab duszony w mleku, który znalazłam tutaj . Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego
Smaczne Zdrowejako środek wykrztuśny . Czym zastąpić kostkę rosołową Sprzymierzeniec każdej zapracowanej i zabieganej pani domu, bowiem przy jej pomocy zupę możemy ugotować w 15 minut. Kostkę rosołową dodajemy również do sosów, mięs, czy makaronów. Czy jednak zupa ugotowana na zlepku wzmacniaczy smaku, soli i chemicznych dodatków naprawdę jest taka smaczna? Ugotowanie prawdziwego, aromatycznego bulionu zajmuje trochę czasu. Nie ma drogi(...)korzenie pietruszki ½ selera białą część pora cebulę kilka ziarenek ziela angielskiego kilka liści laurowych 3 ząbki czosnku lubczyk sól, pieprz tymianek kurkuma ewentualnie suszone grzyby jeśli chcesz bulion mięsny, polecam gotować go na udzie z indyka Por pokrój i podsmaż z czosnkiem. Cebulę obierz, nabij na widelec i przypiecz nad palnikiem tak długo aż zrobi się czarna. Pozostałe warzywa obierz
Pani domowaUdka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Składniki 1 kg udek indyczych bez kości 400 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor
O kuchni z uczuciem