sos mięsny - 4565 przepisów (strona:152/305)

Schab sztygarski z kiełbasą w środku 129

kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać papryką, kminkiem i pieprzem. Włożyć(...)mięs, wlać 1 szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać przysmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, zagotować. Podprawić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę podgotować. Przyprawić solą do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku. 198

następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę mięsną i formować malutkie kotleciki. Bulion zagotować, dodać masło, włożyć pulpeciki i gotować na małym ogniu około 15/20 minut aż będą ugotowane, zawsze jeden wyjmuję na próbę.Gdy bulion za szybko(...)cedzakową na talerz.  W jednej szklance wody rozmieszać około 2  łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety, energicznie zamieszać i zagotować. Do sosu można dodać 2 łyżki słodkiej śmietanki ale nie koniecznie. Na samym końcu przyprawić jeszcze do smaku solą lub pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.Jako dodatek podałam patisony firmy

Sama słodycz i szczypta chili
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI 164

Kupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam lasagne mięsną (przepis TU ), warzywną a teraz nadszedł czas na szpinakowo-brokułową. Każda z nich jest inna w smaku, choć łączy je podobne wykonanie no i oczywiście makaron-podstawa lasagne. Składniki: 12 płatów makaronu(...)wielkości naczynia i warstw) polecam Lasagne nr.52 Lubelli 1 kg. świeżego szpinaku kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% brokuły mozzarella oliwa z oliwek pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 1/2 szklanki mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Te piękne zielone liście umyłam i odcięłam z nich łodyżki. Na oliwie podsmażyłam dosłownie chwilę, starte

potrawyregionalne
Ogórki duszone z miętą 113

przygotowane ogórki są wyśmienitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybich. Składniki: 1 kg świeżych ogórków, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 szklanka mleka, 1 pęczek świeżej mięty, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut i odcedzić. Z masła i mąki zrobić zasmażkę(...)zalać mlekiem, zagotować, odstawić, przyprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną. Ugotowane ogórki zalać sosem , posypać drobno posiekaną miętą

Tradycyjna Kuchnia
Duszone żeberka 113

Dzisiaj u mnie żeberko. Bardzo lubię żeberka . Ale chude. Tłuszcz jest nośnikiem smaku ,podobno. Jednak dla mnie smak jest zamknięty w chudziutkim kawałku mięska. Składniki 1

Eli Gotowanie
Żeberka na dziko z cebulą i czosnkiem 196

Danie godne królów, tak tak to jest mega pyszne i godne poleceń. Tak to bywa czasami jak mam kawał dobrego mięska i resztki w lodówce, trochę

Moje Małe Czarowanie
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 141

Łopatka nie jest drogim mięsem, a w przeciwieństwie do innych wieprzowych wariantów, ma odpowiednią ilość tłuszczyku, który świetnie się zapieka. W moim dzisiejszym przepisie nie ma

Kuchenna Kontrrewolucya
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 163

narodzona, włączam jeszcze głośniej Duffa i ruszam do garów! Będzie Puttanesca ale wczoraj było coś jeszcze lepszego... Coś do czego szykowałam się odkąd mam "Kulinarne wyprawy Jamiego" czyli Pyttipanna. Mięsne i warzywne kąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem.  Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej(...)salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz kiszone ogórki (u mnie korniszony) sos: 1  łyżeczka dobrej musztardy 1 łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z kurczaka, z sosem i pesto 90

dzisiejszy obiad to inspiracja dania  z programu "Szczypta Smaku"  KLIK Składniki na roladki: 500 g piersi z kurczaka opakowanie 70 g szynki dojrzewającej 1/2

ClauditteMissCooking
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 170

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety z niespodzianką 145

PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą(...)gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.   Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów. Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki. Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Sałatka ziemniaczana 12780

koperkiem to delikatny powiew wiosennej radości. Trzeba jednak przyznać, że sałatka nie jest wcale tak  lekka, jak te wiosenne. Powiedziałabym raczej, że bardzo sytna. Doskonała do potraw mięsnych :) Podana porcja jest dość mała, wystarczy dla dwóch osób. Składniki: 4 ziemniaki pół ogórka szklarniowego 2 łyżki siekanego koperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka(...)plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.  Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie. Chłodzimy około 1 godzinę przed podaniem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 280

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Pierogi z mięsem 114

mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać odrobinkę bulionu. Tak przygotowany farsz układamy na środku każdego z ciastowych kółek, po czym składamy je na pół i zlepiamy (polecamy zwilżyć brzegi wodą). By dodać efektów dekoracyjnych(...)falbankę lub (jak w Naszym przypadku) odciskamy na brzegach ciasta widelcem drobne paseczki. Tak przygotowane pierożki gotujemy partiami w bulionie aż do wypłynięcia. Podajemy posypane prażoną cebulką oraz z sosem czosnkowym

Wspólne smaki
Burgery (kotlety) z soczewicy 161

miesiącu w akcji Gotowanie za Głosowanie wybraliście burgery. Jak wspomniałam wcześniej możecie je podać na dwa sposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami.  Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki(...)szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo ulubione bułki sałata ogórek ulubiony ser sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej (przecier) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli ½ łyżeczki oregano Sól pieprz

Fabryka pomysłów
Roladki drobiowe 132

Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1    cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać na filet ,rozprowadzić równo i zwinąć podobnie jak krokiety. Smażyć     na rozgrzanej   głębokiej  patelni  z każdej strony  na zloty kolor. Odstawić roladki(...)Dusić warzywa ok 5 minut         Na koniec włożyć roladki i jeszcze  dusić ok   10 minut na wolnym ogniu.    Sos można podprawić śmietana lub jogurtem .  Wersja tu przedstawiona jest bez       podprawiania

Eli Gotowanie
Gołąbki w sosie pomidorowym 300

Gołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować go przez(...)minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio wyłożonym uszkodzo­nymi

Smaczne Potrawy
Marynata do karkówki 343

posiedzieć przy piwku z kolegą, tylko zawsze trafi zawsze na mnie i tak to później wygląda... Ale do mięsa wracając.  Było pyszne, soczyste i kruche. W niektórych sklepach mięsnych rozbijają karczek specjalną maszyną, taką jak tutaj . W domu można zrobić to tłuczkiem, ale wtedy łatwo naruszyć strukturę mięsa, więc mój mąż rozbijał karczek takim małym grzebykiem do czyszczenia nożyczek(...)karczku, pokrojonego na plastry  1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju  2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej papryki Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy

bistro mama
Polski pasztet z królika 132

pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny(...)Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu pasztet złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania