sos mięsny - 4565 przepisów (strona:151/305)

Żeberka w sosie cebulowym. 247

Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam

Kuchnia z widokiem na ogród
Kąski kurczaka z sezamem 193

To jedna z tych imprezowych przekąsek na ciepło, którą możemy przygotować długo przed imprezą a później tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się daniem na ciepło

Szefowa kuchni
Gulasz z jagnięciny w sosie pomidorowym 165

Z dzieciństwa pamiętam, że nigdy nie przepadałam za gulaszem i wołowiną. Dopiero gdy podrosłam i sama zaczełam przygotowywać wołowinę swoim dzieciom zaczęłam doceniać jej walory smakowe

Magiczny Garnek
Programy kulinarne: Pyszne grillowanie 243

Program kulinarny Pyszne grillowanie Anny Starmach (źródło: tvnstyle.pl) „Pyszne grillowanie” to specjalne wydanie programu kulinarnego „Pyszne” Anny Starmach dotyczące grillowania. Jak zwykle

WojnaNaSmaki.pl
Pho 144

Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami  oraz anyżkowo-korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza dużej ilości mięsa oraz długiemu czasowi gotowania. Opalona nad ogniem lub grillem cebula dodaje zupie dymnego aromatu. Taką cebulę dodaję nie tylko(...)wołowiny z kością (pręga,ogon) 2 cebule, obrane i opalone 10 cm imbiru 4 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren pieprzu 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka soli 1 łyżka cukru Dodatki: wołowina z wywaru makaron ryżowy, ugotowany dymka kiełki kolendra papryczka chili limonka sos sojowy Przygotowanie: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy

Smakowity Blog Kulinarny
Rokietta siewna - Rukola 166

jest niezbędny w wielu reakcjach biochemicznych, wspomaga działanie enzymów, mięśni oraz nerwów. Zapewnia zdrowe zęby i kości. Reguluje rytm serca.  Potas - jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, skurczów mięśni, kurczliwości serca i wydzielania insuliny. Potas bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie.  Rukola dzięki obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli(...)rukolę, podaną z gotowym daniem.  Ostatnio rukolę podałam do ziemniaczków i kotletów jedynie wymieszaną w dresingu.  Przepis: Składniki: 100 g rukoli 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 9 g Wykonanie: 1. Rukolę myjemy na sicie 2. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i wodą i odstawiamy na 10 min. 3. Do rukoli wlewamy

Mój pomysł na
100% domowy fit burger 206

mówię tu o obciekających tłuszczem bułach z dobrze nam znanych sieciówek, ale o prawdziwych burgerach - z dobrą, chrupką bułką, wysmażonym mięsem, całą gamą kolorowych warzyw i zwieńczającym wszystko aromatycznym sosem. Otwieranych jest coraz więcej lokali tego typu, ponieważ z jednej strony to nadal fast food, ale jednak całkiem zdrowy i przede wszystkim robiony własnoręcznie. A już najlepsze jest samo jedzenie(...)czasem wyjść na obiad na miasto, to dziś polecam Ci zostać w domu i samemu przygotować burgery w bardzo łatwy sposób. Są przepyszne, sycące, a kombinacji jest bez końca... mięsne, wegańskie, co kto woli! Mniam! Składniki (3 porcje): bułeczki hamburgerowe 0,5kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku mała garść świeżych ziół (u mnie zielona pietruszka, mięta) łyżka ziół suszonych

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Strączki - recenzja książki Marysi Banach 142

tytułowymi roślinami. Można z nich wyczarować na prawdę wiele - nie tylko grochówkę, czy znaną nam fasolkę po bretońsku.  Rośliny strączkowe z powodzeniem można zastosować w zupach, sałatkach, sosach, daniach głównych oraz deserach. Co powiecie na lody z czerwonej soczewicy, brownie z fasoli, sajgonki z fasoli, czy hummus z mango i kokosem? Łączenie smaków daje nieograniczone możliwości i Marysia właśnie(...)sajgonek z bobem, czekoladowego ciasta z fasoli, czy orientalnego gulaszu z grochu - nikomu nie powinno sprawić jakiejkolwiek trudności.  Każda potrawa została przypisana do poszczególnej kategorii: deser, danie wegetariańskie, mięsne, czy rybne. Pod krótkim opisem każdego przepisu znajduje się również informacja o ilości porcji, czasie przygotowania i stopniu trudności danej potrawy. Przepisy zostały uporządkowane według poszczególnych rozdziałów :  soczewica fasola

Di gotuje
Burgery z buraka 224

naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki(...)cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę

Kolizje Smaków
Potrawka drobiowo- warzywna ze smażoną na cebulce paloną kaszą gryczaną 175

dużym garnku zagotować wodę, gdy zacznie się gotować przełożyć do niej jarzyny oraz mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pozostawiony sos pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i gotować do czasu, aż potrawka zgęstnieje. Kaszę gryczaną wypłukać i przełożyć do garnka, posolić i ugotować. Zasada jest taka(...)niej woda- nie odcedzamy. 4 cebule kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy. Podsmażoną kaszę podajemy z ciepłą potrawką mięsną. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 208

Dobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.  Składniki: 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 kajzerki 2 czubate łyżki posiekanego koperku 4 całe jaja sól, pieprz majeranek szklanka bulionu warzywnego olej do posmarowania(...)czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st

Walijskie Pichcenie
ETLI PIDE, CZYLI TURECKA PIZZA 184

Etli Pide jest turecką pizzą, która wygląda, jak łódka wypełniona mięsnym farszem. Rodzaj nadzienia jest sprawą indywidualną i w zasadzie może znaleźć się w nim to, co akurat mamy w lodówce. Mój farsz nie jest do końca turecki, ponieważ dodałam do niego bekonu (dla walorów smakowych)...z drugiej strony znam Turków, którzy za bekonem przepadają, więc może nie do końca(...)sprofanowałam ten turecki specjał :). Przeglądałam różne przepisy na Etli Pide (głównie inspirowałam się przepisem Gaitri Pagrach-Chandra) i nie pojawia się w nich sos (zastępuje go roztarty pomidor zmieszany z mięsem mielonym). W moim przepisie sos musiał być, więc jest to mały włoski akcent. Czyżbym niechcący przygotowała danie kuchni fusion? Jeżeli interesuje Was, jak smakuje połączenie kuchni włoskiej z turecką

Przepisy Aleksandry
Pieczeń z selerem korzeniowym otulona boczkiem 311

warzywami, jajkiem, bułką tartą, rozgniecionymi ząbkami czosnku, jogurtem i przyprawami. Formę o wymiarach 11 x 24 cm, wyłożyć plasterkami boczku, tak aby jedna część zachodziła na drugą. Przełożyć masę mięsną i założyć wierzch boczkiem. Przykryć całość folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Po tym czasie usunąć folię, podwyższyć temperaturę(...)obiadu podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego :) Rada: Po usunięciu foli w formie znajdowało się sporo wody z tłuszczem. Zlałam to, zebrałam tłuszcz, a na tej wodzie zrobiłam sos do pieczeni. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , jogurt naturalny , seler , szynka , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 188

Tego dania chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których

Słodko-Słony Świat Ilony
Kapusta włoska z wędzonymi żeberkami 110

kapusta włoska – około 1 kg, 1 kg wędzonych żeberek*, 2 liście laurowe, cebula, ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól Żeberka podzielić na porcje, włożyć

królestwo garów
Filet z indyka w warzywach 212

Filet z indyka  przygotowany niewłaściwie często jest suchy i nie do końca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche

W kuchennym oknie Ewy
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 189

Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka

ClauditteMissCooking