sos mięsny - 4565 przepisów (strona:151/305)

Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 186

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI

W kuchennym oknie Ewy
Pulpety z niespodzianką 159

PRZYGOTOWANIE: Dwa jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Koperek opłukać, drobno pokroić. Do miski włożyć mięso mielone, jajka, bułkę, sól i pieprz, wyrobić masę mięsną. Formować okrągłe pulpety, spłaszczać je na dłoni, na środku pulpetów układać połowę jajka, obsypać wokół jajka, kapustą pekińską i koperkiem, dobrze zlepiać, formując okrągłe pulpety. Posypać pulpety koperkiem i kapustą(...)gotującą wodę z kostkami rosołowymi, gotować na wolnym ogniu, kilka minut.   Pieczarki umyć, osączyć, pokroić , przesmażyć na maśle, razem z pokrojoną w kostkę cebulką, dodać do pulpetów. Sos zagęścić śmietaną, gdyby był za rzadki, dodać łyżkę mąki. Pulpety podawać polane sosem pieczarkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Sałatka ziemniaczana 12795

koperkiem to delikatny powiew wiosennej radości. Trzeba jednak przyznać, że sałatka nie jest wcale tak  lekka, jak te wiosenne. Powiedziałabym raczej, że bardzo sytna. Doskonała do potraw mięsnych :) Podana porcja jest dość mała, wystarczy dla dwóch osób. Składniki: 4 ziemniaki pół ogórka szklarniowego 2 łyżki siekanego koperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka(...)plastry i gotujemy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie. Odcedzamy i studzimy. Ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy.  Z majonezu, jogurtu, octu i przypraw robimy sos. Zalewamy składniki sałatki i mieszamy delikatnie. Chłodzimy około 1 godzinę przed podaniem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem gorgonzola 294

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Sezon na cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal

Kuchnia Pełna Pasji
Pierogi z mięsem 127

mielonego mięsa (w Naszym przypadku wieprzowego, ale polecamy również wołowinę i drób) dodajemy wszystkie przyprawy i cebulkę po czym mieszamy farsz do uzyskania zwięzłej konsystencji. By dodać delikatności mięsnemu nadzieniu można dodać odrobinkę bulionu. Tak przygotowany farsz układamy na środku każdego z ciastowych kółek, po czym składamy je na pół i zlepiamy (polecamy zwilżyć brzegi wodą). By dodać efektów dekoracyjnych(...)falbankę lub (jak w Naszym przypadku) odciskamy na brzegach ciasta widelcem drobne paseczki. Tak przygotowane pierożki gotujemy partiami w bulionie aż do wypłynięcia. Podajemy posypane prażoną cebulką oraz z sosem czosnkowym

Wspólne smaki
Burgery (kotlety) z soczewicy 171

miesiącu w akcji Gotowanie za Głosowanie wybraliście burgery. Jak wspomniałam wcześniej możecie je podać na dwa sposoby. Po pierwsze, jako burger w bułce, który stanowi świetną odmianę od tego mięsnego. Po drugie, w formie kotletów, które wystarczy skomponować z lekką sałatką lub kaszą z warzywami.  Inspiracja: pink envelope Składniki na 7 burgerów 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki(...)szklanki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia burgerów 1 jajko 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego dodatkowo ulubione bułki sałata ogórek ulubiony ser sos pomidorowy 300 ml passaty pomidorowej (przecier) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli ½ łyżeczki oregano Sól pieprz

Fabryka pomysłów
Roladki drobiowe 145

Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1    cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać na filet ,rozprowadzić równo i zwinąć podobnie jak krokiety. Smażyć     na rozgrzanej   głębokiej  patelni  z każdej strony  na zloty kolor. Odstawić roladki(...)Dusić warzywa ok 5 minut         Na koniec włożyć roladki i jeszcze  dusić ok   10 minut na wolnym ogniu.    Sos można podprawić śmietana lub jogurtem .  Wersja tu przedstawiona jest bez       podprawiania

Eli Gotowanie
Gołąbki w sosie pomidorowym 313

Gołąbki w sosie pomidorowym to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Danie syte, bardzo pyszne w sam raz na niedzielny obiad. Składniki: Farsz 1 kg. mięsa wieprzowego duża główka kapusty włoskiej szklanka ryżu sól pieprz 2 jaja łyżka oleju Przygotowanie: Przygotować farsz: mięso opłukać, osuszyć, zmielić, doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować go przez(...)minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt ciasno. Układać ciasno gołąbki na spodzie rondla uprzednio wyłożonym uszkodzo­nymi

Smaczne Potrawy
Marynata do karkówki 353

posiedzieć przy piwku z kolegą, tylko zawsze trafi zawsze na mnie i tak to później wygląda... Ale do mięsa wracając.  Było pyszne, soczyste i kruche. W niektórych sklepach mięsnych rozbijają karczek specjalną maszyną, taką jak tutaj . W domu można zrobić to tłuczkiem, ale wtedy łatwo naruszyć strukturę mięsa, więc mój mąż rozbijał karczek takim małym grzebykiem do czyszczenia nożyczek(...)karczku, pokrojonego na plastry  1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju  2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej papryki Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy

bistro mama
Polski pasztet z królika 150

pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść? Każdy ma swoje upodobania. Z pomidorem i cebulką, z musztardą, albo z sosem żurawinowym, jak kto woli :) Składniki na 2 jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny(...)Mięso z królika, wątróbkę, boczek ze słoniną oraz bułkę i cebulę mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dwa całe jajka i żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą i pieprzem – masa musi być pikantna i słona, ponieważ po upieczeniu pasztet złagodnieje. Wszystkie składniki dobrze mieszamy na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra

Trzeci talerz
Przepis na Cezar z indykiem 200

kurczakiem . Próbowaliście Cezara z tuńczykiem ? No to jeszcze musicie spróbować tę znaną sałatkę z indykiem. Przepis na Cezar z indykiem wpadł mi w ręce podczas zakupów w hali mięsnej. Mam moje ulubione miejsce, gdzie mogę kupić produkty pochodzą z indyka jak świeże mięso i wyroby. Tam również spotkałam się po raz pierwszy z boczkiem z indyka, który użyłam w przepisie(...)Przełóż na talerz. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, a potem w kostkę. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną bułkę. Posyp i smaż aż grzanki się zrumienią i będą chrupiące. Przygotuj sos. Obierz i pokrój drobno czosnek. Przełóż do moździerza, dodaj sardele, odrobinę oliwy i rozgnieć. Przełóż do naczynia, w którym będziesz robić sos. Dodaj musztardę, sok z cytrynym, winny ocet

codojedzenia
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 149

Zapiekanki można wymyślać na 1000 sposobów i dzięki temu dzisiaj prezentuję zapiekankę z makronem, kurczakiem i całą masą warzyw. Oczywiście nie zabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka

Smaki Ewy
Dietetyczne nuggetsy pieczone w piekarniku 411

Nuggetsy pieczone w piekarniku, czyli popularny fast food w wersji dietetycznej. :-) Możemy jeść je bez wyrzutów sumienia, bo do ich przygotowania w ogóle nie dodajemy oleju

Szefowa kuchni
Sałatka z kuleczkami mięsnymi 121

Składniki: 300 g mięsa mielonego, 3 szklanki bulionu warzywnego, 1 opakowanie rukoli, 1 opakowanie mozzarelli z kuleczkach, 3 łyżeczki bazylii otartej, 6 łyżek oliwy z oliwek

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania