sos mięsny - 4565 przepisów (strona:158/305)

Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 222

kurczaku,  z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę pak choi.     inspiracja(...)mała cebula, obrana i przekrojona na cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania: makaron ryżowy pokrojony szczypior, kiełki fasoli, kolendra.  przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć, włożyć do misy wolnowaru, dodać , cebulę, imbir, czosnek, pieprz

Stare Gary
polędwiczka wieprzowa nadziewana wędzonymi śliwkami 150

kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot). W tak powstałe kieszenie wkładamy dwie trzecie naszych namoczonych śliwek, starając się równomiernie rozłożyć je w mięsnej kieszeni. Teraz wykałaczką lub nicią "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa). Na patelni (z przykrywką) rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając(...)dusimy na niewielkim ogniu, przez 12-15 minut. Następnie odkrywamy patelnię, dokładamy pozostałe śliwki, doprawiamy solą oraz pieprzem, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, pozwalając by nasz sos się zagęścił. Gotowe polędwiczki rozkładamy na talerze, polewając śmietanowym sosem i podając z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Gołąbki bez zawijania 266

podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Przyprawę uniwersalną rozpuścić w 1 litrze gorącej, przegotowanej wody. Usmażone kotlety włożyć(...)połowy wysokości kotletów. Tak przygotowane gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym / pieczarkowym /grzybowym lub pieczeniowym.  SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 sporych lub 17 mniejszych gołąbków/kotletów. Przyprawę uniwersalną można zastąpić 2 kostkami bulionowymi. Można użyć

Gospodyni Miejska
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI 132

Sekret dobrze upieczonej polędwiczki tkwi w czasie który przebywa ona w piekarniku. Przetrzymana w piekarniku będzie za sucha i nie smaczna. Znalazłam idealny złoty moment, w

Z Majeczką w kuchni
Chili con carne 174

Krzepiący obiad dla krzepkiego Pana Męża :) Ulubiony patent na obiad wg. Pana Męża: ma być treściwie, syto i zostać na zapas! Wtedy Pan Mąż szczęśliwie obżarty

Grunt to przepis!
Makaronowe sajgonki 159

       Zapraszam na bardzo fajne jedzonko , super się sprawdza na spotkania ze znajomymi , na ciepło , ale i na zimno bardzo fajnie smakuje , zapraszam

Mój Smak
Gulasz z serc indyczych. Wyśmienity i delikatny. 231

Dziś zapraszam na rozgrzewający... świetny na jesienne i zimowe obiady, czy kolacje... gulasz z serc indyczych. jak już pewnie pisałam mam to szczęście, że moja rodzinka

Kuchnia z widokiem na ogród
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 208

Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego   400 g wątróbki drobiowej   2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki kaparów   8 moreli suszonych   1

Symfonia smakowa
Domowy kebab w bułce 219

Tłusty, niezdrowy i mocno kaloryczny - taki zazwyczaj jest kebab, którego jemy na mieście. W moim mieście są dziesiątki punktów, w których jest sprzedawany a naprawdę smaczne

Szefowa kuchni
Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie 2034

Krajobraz za oknem się zmienia. W blasku słońca opadają liście z drzew. To właśnie polska złota jesień zainspirowała mnie do dzisiejszego przepisu. Oto propozycja dla Was

kulinarnyJa
Pasztet z czerwonej fasoli 137

czerwonej fasoli i tak mi posmakował, że upiekłam sobie swój. Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia, mimo że jest w środku wilgotny. Mój pasztet wyszedł zdecydowanie smaczniejszy niż kupiony(...)ilości białka. Składniki: • 500 g fasoli czerwonej • 250 g mięsa wołowego • 1 szklanka śliwek suszonych • 5 jajek • 2 cebule • 1 mały por • 3 marchewki • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku • olej i otręby pszenne do blaszek Wykonanie: • Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej

To co kocham
RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU 366

całej potrawie. Świeża kolendra, papryczka chili i sok z limonki także znacząco podnoszą smak dania i dają poczucie kompletności całego posiłku.  Aby całość była bardziej sycąca, możecie przygotować mięsną wersję dania dodając pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Należy obsmażyć ją w pierwszej kolejności, na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Pozostałe składniki dodając jak w przepisie. SKŁADNIKI(...)ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona) 1 mała czerwona papryka ¹⁄₂ papryczki chili  PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy

cool and minty
Kim jestem i co tu robię? Kilka słów o mnie 106

weekendy pracuję na kuchni w barze „Vegab”. Jeszcze kilka lat temu ważyłem 130kg i byłem zagorzałym mięsożercą. Przez ponad 2 lata pracowałem w rodzinnej miejscowości w zakładach mięsnych przy produkcji wędlin. Obecnie moja waga to około 85kg i od początku 2014 roku jestem na diecie roślinnej. Od dłuższego czasu chodził za mną pomysł stworzenia jakiegoś tematycznego bloga(...)tyle mi przypadła do gustu, że postanowiłem stworzyć właśnie takiego bloga. A czego można się tutaj spodziewać? Przede wszystkim przepisów, do których potrzebny jest blender. Od past i sosów aż po desery. Wszystkie przepisy są oczywiście wegańskie! Artykuł Kim jestem i co tu robię? Kilka słów o mnie pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Japonia instant. Ramen 182

chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy.   Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar(...)produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso

Karo in the Kitchen
Klops nadziewany w sosie grzybowym 138

żeby było 1,25 szklanki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso i cebulę mielimy, dodajemy jajka, bułkę tartą, mąkę (2 łyżki), sól, pieprz i majeranek i dobrze wyrabiamy mięsną masę. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy keczupem i układamy całe gałęzie pietruszki. Zawijając od strony krótszego boku formujemy dwa klopsy. Naczynie(...)minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy zagotować. W przeciwnym razie różnica temperatur może spowodować pęknięcie naczynia. Klopsy wyjmujemy, a sos przelewamy do rondla i zagęszczamy 1 łyżką mąki. Podajemy pokrojone w grube plastry i zalane sosem. Można również kroić cienko i jeść z kanapkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture