3-4 60 min Średnie Przystępne Pomysł na mięso z dzika z pieczonymi ziemniakami. Składniki schab z dzika 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków Marynata: 4
PysiaGotuje.plmożna podać jak najszybciej i co ludziom smakuje. Klopsiki okazały się lepsze, niż przypuszczałam. Mój mąż stwierdził, że są równie dobre jak w ..., a nawet lepsze, bo bardziej mięsne :) Składniki na klopsiki (około 24 sztuki): mięso wołowo - wieprzowe 500 g cebula ząbek czosnku (opcjonalnie) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki jajko sól pieprz mąka Cebulę pokroić w małą(...)wszystkie składniki były równomiernie wymieszane. Formować niewielkiej wielkości kulki. Delikatnie obtaczać w mące i wrzucać na rozgrzaną patelnię. Smażyć do zarumienienia. Dwie wersje: pierwsza solo i druga z sosem z suszonych grzybów. Sosy można dobierać wedle uznania: słone, słodkie lub ostre. Pasuje wiele opcji
Karola gotujeTacos to jedno z najpopularniejszych da ń kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji
kulinarne odsłony paticiecierzycy pyszna i rozgrzewająca Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca, kilkanaście minut pracy i chwila czekania gdy zupa się gotuje, a potem efekt pyszny. Zupa porządna na wywarze mięsnym z dodatkiem mięsa wieprzowego oraz pysznej lekko chrupiącej ciecierzycy. Ciecierzyca ( zwana cieciorką, grochem włoskim) to po prostu perełka zdrowia zawiera dużo białka oraz inne składniki, które zapobiegają(...)mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku ) pieprze, sól do smaku 1 łyżka cząbru suszonego 2 łyżki masła Cebulę obrać i posiekać w piórka, czosnek obrać pokroić drobniutko
Kuchnia na wzgórzuW tym roku postanowiłam odmiennie na święta zamiast rolowanego boczku lub karkówki zrobić schab ze śliwką..Smaczna zarówno na ciepło jak i zimno a połączenie schabu
Ugotujmy CośNa te pieczone pierogi z kaszą natrafiłam w czasie lektury książki ” Polska kuchnia regionalna”, której recenzja wkrótce na blogu Po prawdzie, jestem z Mazowsza
Mieszam w Garnkumięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff ze zważoną śmietaną, a mascarpone to solidna(...)mascarpone, 250 g 1 łyżeczka papryki ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 300 ml wrzątku lub mięsnego bulionu 2 łyżki oleju Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Pokrój pieczarki w talarki. Pokrój kiełbasę w słupki. Zrumień kiełbasę na oleju, posypując papryką i pieprzem. Dodaj cebulę i czosnek oraz
codojedzeniahitów dostępnych na Narutowicza 13 jest falafel - usmażone kuleczki/kotleciki z przyprawionej ciecierzycy podane w chrupiącej, cieniuteńkiej bułce z surówką (biała kapusta, koperek, kukurydza i chyba por...). Wszystko polane sosem sezamowo-czosnkowym (tahini). Po prostu lekka propozycja wegetariańskiego fast-food'u. Do tego można zamówić sok ze świeżych owoców i posiłek za dychacza gotowy. Atutem tego miejsca jest także(...)warzyw), a nawet kadzidełka. Sądzę, że jak na tak małą przestrzeń wybór jest pokaźny. Generalnie zachęcam do odwiedzenia te osoby, które przeżyją chwilę bez dań mięsnych i chciałyby spóbować czegoś innego, banalnie prostego i zarówno cieszącego podniebienie. A to wszystko w przystępnej cenie oraz na wyciągnięcie ręki w samym centrum Lublina
Right Behind The KitchenKolejne smaczne, syte i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. U mnie dziś podane z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ziemniaczkami. Polecam :) Składniki - dwie
Kuchnia z widokiem na ogródprzestudzenia. Bułkę namoczyć, najlepiej w mleku. Odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Masę mięsną dobrze wyrobić. Na zgrillowane plastry bakłażana nakładać po (mniej więcej) łyżce mięsnej masy, na to plasterek sera i zwijać wzdłuż dłuższego boku. Nie martwić się jeśli będzie wychodziło krzywo czy rozjeżdżało się :) Roladki układać w natłuszczonym lekko naczyniu do zapiekania. Wielbiciele żółtego(...)zapiekania można odkryć naczynie, żeby przyrumienić ser. Taki bakłażan świetnie sprawdza się jako danie obiadowe na gorąco... ...lub na zimno, jako przystawka na przykład z keczupem czy ostrym pomidorowym sosem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaNajlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka
Kuchnia DanusiLubię curry, zarówno w wersji mięsnej jak i w bezmięsnej. Czasami robię łagodne, czasami ostrzejsze, wszystko zależy od nastroju. Dziś naszła mnie ochota na zielone curry przygotowane tylko i wyłącznie z samych warzyw. Do tego odrobina kaszki kuskus i pyszny, lekki obiad lub lunch gotowy. Zielone warzywne curry Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 40 minut(...)cukinii 1 fenkuł 3 małe kapusty pak choi 200 g bobu 1 zielona papryka 250 ml bulionu 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 listki limonki kaffir sól morska do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry Wykonanie: Bób i fasolkę gotujemy na parze przez
Kulinarne przygody Gatitynajwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko. Zupa z czosnku niedźwiedziego. Składniki: - ok. 600 g liści czosnku niedźwiedziego z łodyżkami - 2,5 – 3 litry bulionu (warzywny lub drobiowy) - różowa sól himalajska(...)ryż jaśminowy - jajka ugotowane na twardo Do dekoracji: - kwiaty czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej, czy wegetariańskiej gotujemy bulion drobiowy lub warzywny. Ja ugotowałam lekki, mięsny na skrzydełkach drobiowych z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler, por, cebula). Liście czosnku niedźwiedziego dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy
mojewypiekiinietylkonajbardziej udane klopsiki pod względem przepisu i smaku.Delikatne i soczyste w środku , lekko pikantne w kremowym sosie zanurzone ,kuszą by je schrupać z przyjemnością jak rzodkiewkę,pycha.... 2 cebule 30 dag.mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 kajzerka 3 łyżki tartej bułki 1 pęczek bazylii 1 łyżeczka przyprawy domowej uniwersalnej- przepis na blogu olej rzodkiewki 1 strąk chili czosnek kostka(...)otrzepujemy z wody,siekamy.Mięso przekładamy do miski.Dokładamy odciśniętą bułkę,tartą bułkę,posiekaną bazylię i połowę cebuli.Wbijamy jajko.Przyprawiamy solą i domową przyprawą uniwersalną.Wyrabiamy mięso.Formujemy z masy mięsnej klopsiki.Smażymy z każdej strony na złoty kolor.Rzodkiewki kroimy w plastry,papryczkę chili siekamy.W rondelku rozgrzewamy masło.Wrzucamy pozostałą cebulę.Smażymy na szklisto.Dokładamy rzodkiewki,chili,czosnek w plasterkach.Podlewamy bulionem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki400g makaronu jajecznego z pszenicy durum - ok.400g mielonej wołowiny - ok. 200ml rosołu wołowego - ok. 250ml mleka - 1 posiekana cebula - pół szklanki bułki tartej - 2 ząbki czosnku - łyżka sosu sojowego - łyżeczka soli - łyżeczka pieprzu - pęczek zielonej pietruszki - pół szklanki tartego parmezanu Najpierw przygotowuję klopsiki. Ostatnio przypomniały się nam wyczyny szwedzkiego kucharza i te kojarzą się nam z jego wersją" hoti(...)lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie w dosyć dużym garnku - będzie zawierał całą potrawę - rozgrzewam oliwę i obsmażam klopsiki
I tu będę miała takie teZapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie(...)tych gotowych, gdzie zawartość warzyw wynosi tylko około 40%, a reszta to same zapychacze i chemiczne polepszacze smaku. Na blogu znajdziecie również inna wersję vegety , a także kostkę rosołową mięsną i kostkę rosołową warzywną . Domowa vegeta Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 2 pory 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 5 listków
Kulinarne przygody Gatitypulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień. Składniki: torebka szpinaku mrożonego 150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie) pół szklanki rosołu lub wody ( ja użyłam wody z pulpetów(...)dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi
pieprzny smaczeknieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki 500 g filet z piersi indyka lub mieszane jasne i ciemne(...)łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem - Ø 5 lub 6. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , musztardę i jogurt. Starannie wyrobić
Stare Gary