Ten duszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz w jej programie telewizyjnym. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia
To co kochamLato ma się ku końcowi, co wszystkich wprawia w smętny nastrój. W mieszkaniach zrobiło się chłodniej, więc ja już chodzę w skarpetkach. Może
To co kochamCzasem lubię zaszaleć i poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu. Trochę więcej czasu niż na zwykłe schabowe poświęcam więc na roladki. Ale
To co kochamZbliżamy się małymi krokami do Świat Bożego Narodzenia , uwielbiam ten czas , klimat ,więc nabrałam ochoty na małą rozgrzewkę, więc pierwszą moją rozgrzewką
Mój SmakPołączenie szpinaku z piersią kurczaka komponuje się bardzo dobrze i smacznie. Dlatego warto, dla tych , którzy nie lubią szpinaku, przemycić go w takiej formie. Myślę, że
W kuchennym oknie EwySzczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu
Nie tylko w kuchniNiezbyt często lubię przyrządzać tego typu mięso, ze względu na to, że nie smakuje mi ono za dobrze, jeśli długo nie przechodzi przyprawami, a nie zawsze
Kuchenna KontrrewolucyaBardzo aromatyczny kurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub
wyzwania kuchenneShoarma to danie z Bliskiego Wschodu. Bardzo aromatyczne kawałki mięsa, którym przyprawy nadają wyjątkowego charakteru. Taki ich fast food. Robiłam ją po raz pierwszy, przyznaję, bo
Szefowa kuchnibólami kręgosłupa, kończyn i stawów. Wapń obniża również ciśnienie, reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność, zmniejsza reakcje alergiczne, kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni, reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży, zapobiega osteoporozie, jest mocnym antyutleniaczem. W Polsce możemy kupić ser mozzarella od wielu(...)cena. Z nieco tańszych produktów możemy polecić mozzarellę firmy Galbani. http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-1-duza-kulka-BIO-125g-FRANCIA/7868 http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-12-malych-kulek-BIO-250g-FRANCIA/7869 http://www.galbani.pl/products/galbani_mozzarella/products/galba_mozza_ball/index.html A na blogu dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno! Nasza, pokazana na zdjęciach, była podawana na zimno, dlatego mozzarella nie jest tak bardzo roztopiona. Na ciepło, delikatnie pokrywa
Moja Mama Gotujewymaga odwracania mięsa, czy też innych produktów, które grillujemy. Można na nim przygotować pełnowymiarowe dania dla 2 osób. Tym razem przygotowałam po 3 kofty na głowę, czyli 6 sztuk mięsnych szaszłyków na patyku. Bo Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej(...)kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa z pietruszką, oregano, czerwoną cebulą, czosnkiem, tłuczoną w moździerzu kolendrą i kminem rzymskim, z cynamonem, imbirem, ostrą papryką i pieprzem cayenne do tego sos czosnkowy z limonką i świeżą miętą. Przepis na Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa. Pyszne były te kofty! Polecam. Polecam też przygotować inne grillowane dania w tym stylu: Ćevapčići – Cevapcici
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) Burgery: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2 o górki konserwowe duża cebul a musztarda ketchup Domowy(...)minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość
Słodka Stronajest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser! Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Świetnym dodatkiem do niej jest delikatny kokosowy sos jogurtowy – to taka kropka nad I, która sprawia, że ciężko wstać od talerza! Koniecznie spróbujcie! CIEKAWOSTKA! O mleko od jakiegoś czasu toczy się „spór”. Pić(...)uczuciem zmęczenia, a także dodają energii. Chude mleko ( 1,5%-2% ) zapobiega osteoporozie, zmniejsza ryzyko rana piersi,a także działa przeciwmiażdżycowo. Zawiera: BIAŁKO – jest podstawowym elementem budulcowym organizmu ( mięśni, narządów, ścięgien , gruczołów, skóry , włosów i paznokci ). Zawarta w mleku kazeina nawilża skórę , a dzięki białkom jest ona mocna i ujędrniona. NIEZBĘDNE NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE – zapobiegają m.in. przesuszeniu skóry
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek lubella 200g sera żółtego sól
Dziś Ja gotujePrzepis na tą przystawkę ma od sąsiadki Moniki. Robi się ją w 5 min i jest mega smaczna ... Dzięki dodaniu do majonezu chrzanu przystawka, nie jest
IMPRESJA SMAKUAmerykański makaron z serem i mięsem mielonym czyli słynne mac and cheese – jedno z najprostszych dań, szybkie, niedrogie, a jednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w
Pociąg Do KuchniWiecie, że lubię królicze mięso. A najszybszym i najlepszym - moim zdaniem - sposobem na jego przygotowanie jest pieczenie. Tym razem piekłam w piwie (wciąż boję się pić
Weekendy w domu i ogrodzieSzaleństwo pomidorowe trwa nadal:) Dzisiaj sos pomidorowy jako dodatek do wędlin, sałatek, zapiekanek. No to do dzieła;) Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy(...)Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 1-1 1/2 . Nastepnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut. źródło :Przetwory i dania mięsne siostry Anatazji
Anioły w kuchniDziś wszyscy spożywamy pomidory pod różnymi postaciami. Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by pomidora czy to świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin(...)przy wszelkich zaburzeniach rytmu serca. obniża ciśnienie krwi, a jako podstawowy pierwiastek wnętrza komórek odpowiada za utrzymanie w nich wody, przemiany metaboliczne cukrów i energii, wpływa istotnie na pracę mięśni, serca i czynności układu nerwowego. Ze względu na dużą zawartość naturalnego kwasu askorbinowego (wit. C), beta- karotenu i potasu zaleca się stosowanie pomidorów przy niedokrwistości, osłabieniu, złym samopoczuciu
potrawyregionalnewstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając aby się zlepiły. Jeden prostokąt ciasta pozostał wolny bo miałam(...)się przyrumieni, funkcja termoobieg. Warzywa na patelnię przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pozostałą brukselkę przekroić na pół i dodać do warzyw. Gotowe kulki podałam z warzywami z patelni oraz sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujezupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko krojona cebula i gotowana wołowina, całość zwieńczona wyrazistymi przyprawami i garścią ziół pozwala przenieść moje kubki smakowe(...)być suszone 1 cebula (w łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku
Kuchnia Prezydentowejgulasz”, to wg wskazówek Snafa otoczyliśmy mięso ognistą (czerwoną) kapustą i upiekliśmy. W rezultacie wyszło nam coś na miarę pieczonych gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino, ale nie były to połączenia na tyle smaczne, aby je powielać. Dlatego(...)mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej masy – ok. 2-3 łyżek. Zwijamy liść na tyle, aby tylko nakryć nadzienie, a następnie zaginamy boki liścia do środka i zawijamy go do samego końca. Każdy zwinięty liść układamy
Nerds Kitchen