Przepis na tą przystawkę ma od sąsiadki Moniki. Robi się ją w 5 min i jest mega smaczna ... Dzięki dodaniu do majonezu chrzanu przystawka, nie jest
IMPRESJA SMAKUAmerykański makaron z serem i mięsem mielonym czyli słynne mac and cheese – jedno z najprostszych dań, szybkie, niedrogie, a jednocześnie przepyszne. Wystarczy makaron, najlepiej w
Pociąg Do KuchniWiecie, że lubię królicze mięso. A najszybszym i najlepszym - moim zdaniem - sposobem na jego przygotowanie jest pieczenie. Tym razem piekłam w piwie (wciąż boję się pić
Weekendy w domu i ogrodzieSzaleństwo pomidorowe trwa nadal:) Dzisiaj sos pomidorowy jako dodatek do wędlin, sałatek, zapiekanek. No to do dzieła;) Składniki; 1,5 kg pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy(...)Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 1-1 1/2 . Nastepnie przetrzeć przez sitko, doprawić i przelać do słoików. Pasteryzujemy około 15 minut. źródło :Przetwory i dania mięsne siostry Anatazji
Anioły w kuchniDziś wszyscy spożywamy pomidory pod różnymi postaciami. Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by pomidora czy to świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin(...)przy wszelkich zaburzeniach rytmu serca. obniża ciśnienie krwi, a jako podstawowy pierwiastek wnętrza komórek odpowiada za utrzymanie w nich wody, przemiany metaboliczne cukrów i energii, wpływa istotnie na pracę mięśni, serca i czynności układu nerwowego. Ze względu na dużą zawartość naturalnego kwasu askorbinowego (wit. C), beta- karotenu i potasu zaleca się stosowanie pomidorów przy niedokrwistości, osłabieniu, złym samopoczuciu
potrawyregionalnewstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając aby się zlepiły. Jeden prostokąt ciasta pozostał wolny bo miałam(...)się przyrumieni, funkcja termoobieg. Warzywa na patelnię przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pozostałą brukselkę przekroić na pół i dodać do warzyw. Gotowe kulki podałam z warzywami z patelni oraz sosem czosnkowym
Monia miesza i gotujezupie soba makaron gryczany w towarzystwie jajka, smażonego tofu, szpinaku lub ostro doprawionego kurczaka. Oryginalne soby powstają na bazie bulionu rybnego dashi, ale można go także zastąpić wywarem mięsnym. Moja sobę zrobiłam na wywarze wołowym, pozostałe składniki to blanszowany szpinak, cieniutko krojona cebula i gotowana wołowina, całość zwieńczona wyrazistymi przyprawami i garścią ziół pozwala przenieść moje kubki smakowe(...)być suszone 1 cebula (w łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku
Kuchnia Prezydentowejgulasz”, to wg wskazówek Snafa otoczyliśmy mięso ognistą (czerwoną) kapustą i upiekliśmy. W rezultacie wyszło nam coś na miarę pieczonych gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino, ale nie były to połączenia na tyle smaczne, aby je powielać. Dlatego(...)mieszamy, najlepiej dłonią, aby powstała jednolita masa. Proponujemy usmażyć małą kulkę z masy i spróbować, czy dostatecznie doprawiliście mięso. 4 . MONTAŻ (5 min) Na końcówkę liścia kapusty nakładamy porcję mięsnej masy – ok. 2-3 łyżek. Zwijamy liść na tyle, aby tylko nakryć nadzienie, a następnie zaginamy boki liścia do środka i zawijamy go do samego końca. Każdy zwinięty liść układamy
Nerds KitchenJeśli macie w lodówce upolowaną kaczkę, to koniecznie przyrządźcie ją po polsku. Taka kaczka idealnie pasuje na świąteczny obiad. Składniki: • 1 kaczka • 3 jabłka
To co kochamTo jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo
Smaki EwyOj nie lubię nadziewać makaroników cannelloni.... tracę przy nich nerwy. Następnym razem użyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej
Bon Appetit MałgorzatyDoskonałe danie na świąteczny obiad. Przepis znalazłam na jednym z blogów. Zresztą podziwiam rękę tej blogerki Kuchnia u Broni Moje danie jest trochę zmodyfikowane, wyszło
W kuchennym oknie EwyDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub
My Culinary ArtPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. Składniki na formę do babki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Smakowite DaniaPieczeń z jajkiem to smaczne i efektowne danie świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę. składniki na formę do babki lub keksówkę 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą masą. Pieczeń wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Smakowite Daniamąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej(...)oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać makę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Potem powoli wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos chwilę gotować
Monia miesza i gotujeindyka) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 całe jajo 2-3 łyżki stołowe bułki tartej olej do podsmażenia cebuli 1 litr przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier i sos sojowy do smaku ewentualnie 4 plasterki kie łbasy chorizio Przygotowanie Odciać ogonki papryki i wyjąć ze środka białe części wraz z nasionami. Ogonki pozostawić, posłużą nam do zamknięcia papryki(...)środku papryk małą łyżeczką. Zakryć ogonkami i ewentualnie plasterkiem chorizio i ułożyć pionowo w rondlu. Dodać przecier pomidorowy (jeśli jest zbyt gęsty podlać odrobiną wody lub bulionu mięsnego), tak aby zakrywał całkowicie papryki. Gotować na niewielkim ogniu około godziny. Wam życzymy smacznego, Ani serdecznie dziękujemy za wspaniały prezent a Was zachęcamy do odwidzenia Jej bloga i zamówienia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata