sos mięsny - 4565 przepisów (strona:178/305)

Kurczak z cieciorką, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym 148

Dzisiaj kontynuacja „szybkiej” kuchni. Nasza Zośka z powodu problemów z brzuszkiem, nie pozostawia nam zbyt dużo wolnego czasu. Jeśli zjem śniadanie przed 11, to

Mieszam w Garnku
Indyk pieczony w worku z pomarańczami 131

Jeszcze macie czas, aby na noworocznym stole zagościł pieczony indyk w całości. Potrzeba 1 dzień na solankę, 1 dzień na marynatę i

To co kocham
Tortilla z kurczakiem z czerwonym curry 164

Bardzo lubimy takie kolacje, szybko się je robi i smakują wybornie. Ja użyłam gotowych placków tortilli, szybciej i prościej. Piersi z kurczaka pokroić na podłużne cienkie

Kuchnia Pokoleń
ŻEBERKA DUSZONE W PAPRYCE Z KARTOFELKRAUT 108

Kupując żeberka, najlepiej wybierać dość chude i mięsiste kawałki. Można je dusić, zapiekać, marynować i piec. Ja najpierw dusiłam je pod przykryciem, a później piekłam. Warto

Kulinarne Fantazje Marioli
Chicken breast with zucchini - Pierś z kurczaka z cukinią 122

 składniki: pierś z kurczaka sól przyprawa do kurczaka 1 szklanka porzeczki czarnej 2 łyż.chrzanu ze słoiczka 2-3 cukinie pieprz oliwa  masło  

w mojej kuchni
Kapuśniak z pomidorami 154

trochę niestandardowy smak, ale mnie on przekonał. Inspiracja: http://www.przepisy.pl/przepis/kapusniak-w-pomidorach Składniki: 300 g kapusty kiszonej 2 puszki pomidorów 1 długa laska kiełbasy 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku pieprz, sól, cukier, vegeta 2 łyżki oleju Wykonanie: Kapustę szatkujemy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy(...)kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut.  Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku.  Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy.  Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez

Anielska Kuchnia Ani
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 131

dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę. Składniki: niezbyt duża  włoska kapusta , masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej do wielkości kapusty (jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na farsz do gołąbków, to zapraszam do  >tego przepisu< ),  odrobina oleju, sól(...)środka.  Kapustę ułożyć w wysmarowanej olejem formie do zapiekania. Upiec pod przykryciem w temperaturze 150-160 stopni do miękkości. (Ja do przykrycia użyłam folii aluminiowej.) Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub grzybowym. Ja podałam ją z sosem ze świeżych pomidorów bez żadnych innych dodatków. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagna mięsna z pieczarkami 194

Pysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :) Składniki: opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego (u

Bon Appetit Małgorzaty
Klopsy z kaszą bulgur i dyną 99

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kolejne danie na szybko. Tym razem klopsy mięsne z pyszną kaszą bulgur i dynią. Składniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 1 szklanka kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 1 jajko 200 g miąższu z dyni(...)składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C. Podajemy z ulubionym sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Makaron udon z chilli i szpinakiem / Udon noodle salad with chilli and spinach 190

Przedstawiam dziś przepis na bardzo fajny dodatek do dań typowo azjatyckich. Szybki makaron udon z chilli, szpinakiem i kolendrą w dressingu sojowym pasuje tak samo dobrze do azjatyckich dań mięsnych jak i rybnych. Przepis ten znalazłam w książce “Wagamama ways with noodles” autorstwa Hugo Arnolda, z której na pewno jeszcze nie raz skorzystam, gdyż znalazłam tam mnóstwo obłędnych(...)kolendry, liście i łodygi drobno posiekane 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżeczki sezamu, uprażonego na suchej patelni 1 limonka Składniki na dressing: 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego sok z 1 limonki Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej szybko zimną wodą, tak by pozostał jeszcze ciepły i przełóż do dużej miski. Wymieszaj wszystkie

karmelowy
Tortellini w sosie serowym 134

Składniki tortellini mięsne, 250g mleko, 1 szkl serek topiony, 200g śmietana 12%, 3 łyżki cebula czerwona, 1 średnia szt papryka czerwona, 1 mała sztuka boczek, 5 plastrów kurkuma, 1/2 łyżeczki sól, pieprz olej, 2-3 łyżki natka pietruszki, 2-3 gałązki Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)osobnym rondlu podgrzewamy mleko, śmietanę i serek topiony, aż do połączenia składników. Dodajemy cebulkę z papryką, boczek i kurkumę. Doprawiamy do smaku solą i i pieprzem. Tortellini podajemy z sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki

Gotowanie moimi oczami
Polędwica wołowa, psiamać! 96

dość długi mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzaczka i co najważniejsze - dość leniwy mięsień, wykonujący mało ruchu w swoim bydlęcym życiu. Dlatego właśnie jest chyba najlepszą porcją mięsa w całym mięsnym świecie. Kto ją choć raz jadł wie jak delikatna jest, krucha, no po prostu miodzio! Dobra, ma to także swoją cenę i do tanich nie należy(...)grubości) chciałem mieć krwistą więc smażyłem mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągamy mięso na deskę aby odpoczęło chwilę. W tym czasie robimy sos - wlewamy odrobinę białego wina na gorącą patelnię - to, co "przywarło" podczas smażenia odejdzie z niej tworząc sos. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Sos gotowy. Serwujemy.  Psiamać! Diabelsko dobre

Right Behind The Kitchen
Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym 104

Zakupiłam na promocji ( w dzisiejszych czasach promocja super sprawa :) fajne mięsko jakim są sznycle z indyka i o dziwo nie w  mojej głowie, a w

Gotowanie...to proste !
Wieprzowina po chińsku z warzywami 169

Nie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z

Szefowa kuchni
SURÓWKA Z PEKINKI,JAJEK,POMIDORA 198

ręką :)  Takie letnie suróweczki są pod tym względem dobre, że nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Dorzucamy co mamy i co lubimy.  Surówka może być uzupełnieniem mięsnego obiadu, dodatkiem do grilla, albo najzwyczajniej naszą kolacją :) Ja zrobiłam z: kapusty pekińskiej jajek świeżego ogórka pomidora cebulki dymki szczypiorku jogurt grecki + łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w paski(...)wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 157

jasne wnętrze z przeuroczymi detalami, przede wszystkim tytułowymi zielonymi słoniami. Nieprzesadzone w niczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono(...)ułożono, że wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego

W kuchni Karmel-itki
Rokietta siewna z wędzonym kurczakiem i pomidorkiem 168

odróżnieniu do pory zimowej gdzie odczuwam duże zapotrzebowanie na cięższe mięsne obiady to na wiosnę moje podniebienie zawsze domaga się świeżych sałatek zakrapianych lekką oliwą z oliwek. I choć jeszcze w zeszłym sezonie byłam dość anty nastawiona do ostrej i gorzkawej w smaku rukoli tak teraz polubiłam jej aromat i stanowi ona idealne dopełnienie do wszystkich sałatek oraz jako dodatek(...)prostą sałatkę z wędzonym kurczakiem, rukolą oraz pomidorem. - liście rukoli - ze dwa pomidory - oliwa z oliwek - udko z kurczaka wędzone - przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia - 2 ząbki czosnku - sos sojowy Wędzone udo z kurczaka oraz pomidora kroimy na kawałki, dodajemy liście rukoli. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 1/4 wysokości szklanki) dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: oregano, tymianek

upichcona
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 219

głebokiej misy. Umieszczamy do niej również resztę rozdrobnionych składników, wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki śmietany - całość dokładnie mieszamy ( można sobie pomóc również dłonią i wyrabiać tak jak masę mięsną). Świeżą kolendrę i natkę pietruszki siekamy drobno. Zieleninę oraz ziarna słonecznika dodajemy do całości i  finalnie doprawiamy do smaku (kurkumą, chili, solą, pieprzem) oraz ostatecznie mieszamy.  Boki(...)ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i zapiekamy je jeszcze 10 minut w temperaturze190*C. Przed podaniem ciasto przyozdabiamy świeżą natką lub kolendrą. Idealnym połączeniem byłby również sos czosnkowy lub inny ulubiony dip. Smacznego! (: W przepisie została wykorzystana biała fasola firmy Lestello - serdecznie polecamy! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Symfonia Smaków
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 141

Czubrica to przyprawa pochodząca z Bułgarii. Pod tą nazwą kryje się cząber górski lub mieszanki przypraw na bazie tego gatunku cząbru. W zależności od innych składników

Pichceniomania
Kurczak w kratkę z ananasem 180

Malowanie w naszym domu jest na półmetku i kuchnia działa na pół gwizdka, ale czasem udaje się przygotować coś pysznego i

To co kocham
Mięsny miszmasz 138

Nagłe zdarzenia losowe wyłączyły mnie na jakiś czas z życia kulinarnego. Po przymusowym urlopie wracam do codziennych zajęć. Dzisiejszy obiad był bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny

Kulinarne przemyslenia
Potrawka z tofu – danie chińskie 157

Od dłuższego czasu zamierzałam przygotować to danie lecz tofu było z jakiegoś powodu niedostępne. Przeszukałam chyba wszystkie sklepy, nawet wmanewrowałam w poszukiwania córkę. A tu nic

Smaki Ewy
Cukinia faszerowana indykiem 160

Składniki: * 3 średnie cukinie * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 1 czerwona papryka * 50 dag mielonego mięsa z indykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania