sos mięsny - 4565 przepisów (strona:185/305)

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami 215

pieczywem. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 1 kg mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka masła(...)koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 godzin), do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone śliwki. Jeśli sos będzie za gęsty należy uzupełniać wodą. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz

Oryginalny smak
Hot dog z resztek 153

Każdemu czasmi zostaje mięso z pieczeni z poprzedniego dnia. Nie bardzo wiemy co z tym zrobić ? Ani to na obiad , bo za mało, a wyrzucić szkoda

Kuchnia Pokoleń
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 198

ciasto nie miało żadnych dziurek, inaczej zalewa Wam się przez nie przeleje. Na dno wykładamy uduszony por, a następnie ostrożnie wlewamy zalewę ze śmietany i żółtek. Jeśli brakuje Wam mięsnego akcentu możecie też dodać kawałki podsmażonego boczku. Na koniec kładziemy wiórki sera, najlepiej wykorzystać półtwarde lub twarde sery francuskie (Comte, Gruyere, Maroilles), ale zwykła gouda też się nada. Lekko dociskamy(...)UNIWERSUM OD RIVSKI WŁÓCZĘGA! TOSTY ZIOŁOWE I BAGIETKA Z PASTĄ RYBNĄ „WIEDŹMIN. DOM ZE SZKŁA” – BIGOS NA ŚLIWKACH ZALEWAJKA MAHAKAMSKA „Pod Dzikiem i Jeleniem” – KASZA Z KAWAŁKAMI WIEPRZOWINY I SOSEM CEBULOWYM SANDACZ W TYMIANKU * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości Świeżutki post FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI

Nerds Kitchen
PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI z DORSZA 126

Paprykarz przygotowany w domu jest równie pyszny jak kupiony w sklepie. Jak dla mnie to rewelacja, nie za suchy, pachnący warzywami i rybą i bardzo smaczny

Kulinarne Fantazje Marioli
Aromatyczny gulasz . 148

miałam malutkie  1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku  około 600 ml  bulionu mięsnego lub warzywnego około 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz , szczypta chilli do smaku  Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy mięso. Następnie kroimy w grubą(...)Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie . W około 1 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę maki ziemniaczanej i podbijamy sos. Jeśli podczas duszenia mięsa za szybko odparuje Wam bulion a mięso będzie jeszcze twarde możecie podlać wodą. Podajemy z ryżem , bułką , kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Nuggetsy z kurczaka light - pieczone w maślankowej marynacie 199

Słynne nuggettsy w wersji light- bez dodatku tłuszczu, w panierce kukurydzianej i marynacie maślankowej. Są po prostu pyszne! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 szklanka

Tradycyjna Kuchnia
Pyszne pulpety w sosie własnym z ryżem i mizerią 236

razem przepis na przepyszne pulpety mięsne. Idealne na obiad. W smaku są delikatne, zasmakują każdemu!  Podane z ryżem i mizerią smakują jeszcze lepiej :). Zapraszam po przepis :). Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie było z łopatki wieprzowej) 1 mała marchewka 1 jajko szczypta koperku 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki 1 litr bulionu warzywnego sól pieprz papryka słodka(...)Gotujemy ok. 30 minut. 2 łyżki mąki dodajemy do szklanki i zalewamy zimną wodą mniej więcej 3/4 szklanki i mieszamy do rozpuszczenia mąki. Tak przygotowany rozczyn dodajemy powoli do sosu i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, zagotowujemy jeszcze chwile i doprawiamy do smaku. UWAGA, wlewając rozczyn z mąki i wody sprawdzajcie czy gęstość sosu wam odpowiada :), żeby nie było zbyt gęste

Gotuj z Mąką
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8710

Zaczęłam przygodę z wyrobami mięsnymi na kanapki, oczywiście wytwarzanymi metodami domowymi. Bo się obraziłam na sklepy mięsne! Strasznie mnie irytuje jak kupuję wędlinę w cenie nawet 35 zł za kilogram i po dwóch dniach, a czasami wcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem(...)piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich

Blondynka Gotuje
SCHAB WOLNO GOTOWANY Z PURE I PIECZONĄ GRUSZKĄ 141

Dzisiaj pomysł na niecodzienny i elegancki obiad. Pyszny schab tym razem w wersji Light, podany z pure ziemniaczano - jabłkowym i pieczoną gruszką. Pysznie i zdrowo, polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) 154

Chciałoby się rzec, że to będzie zdrowe danie. Zapiekany filet z indyka na warzywach, samo zdrowie. Jednak mamy tutaj dodatek majonezu i sera żółtego. Jeśli więc

Mieszam w Garnku
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym 114

Smaczny pomysł na obiad. Składniki: 75 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 cebule 2 żółte papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki tłuszczu 1 szklanka rosołu (może

Tradycyjna Kuchnia
Schab pieczony w cydrze 217

  Święta minęły bezpowrotnie, hucznie weszliśmy w Nowy Rok. Teraz nadszedł czas na normalne i w miarę spokojne życie. Nagle trzeba ogarnąć wszystko po tej krótkiej

Przysmaki Karolki
Czeburek idealny 172

dobrze przyprawić. Polecam - jest to naprawdę pyszne danie a proste. Czebureki powinno się jeść rękami na początku delikatnie nagryzając róg pieroga - w środku jest dużo sosu z mięsa. Wyssać sos i zajadać się resztą. Ciasto powinno być chrupiące i mieć bąbelki powietrza. Mięsko uduszone w środku pieroga jest przepyszne - aromatyczne i delikatne. Czebureki idealne dość łatwe niecałe(...)razy zagniatając. Wszystkie składniki nadzienia mieszamy i również odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małej mandarynki. Każdą kulkę rozwałkowujemy na ok 2 mm i nadziewamy ją masą mięsną. Bardzo dokładnie zlepiamy boki - można sobie pomóc spodkiem od filiżanki (ja użyłam słoika). Patelnię napełniamy do połowy olejem, rozgrzewamy i smażymy nasze czebureki na niezbyt dużym ogniu do zarumienienia

sierotka maRysia w kuchni