GULASZ Z PIERSI KURCZAKA 476Pyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw. szybki obiad :) Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo
Zrób to smacznie
Chilli con carne 199Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju
To co kocham
Nuggetsy z wątróbki 171Wątróbka to składnik mający wiele walorów odżywczych. Powinna być elementem diety osób aktywnych fizycznie. Dostarcza organizmowi solidną dawkę żelaza, cynku oraz witaminy B. Dzisiaj mam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym, ryż z selerem i szpinakiem. 225Ostrożnie odkrój guzowatą dolną część selera, obierz go i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Włóż selera do szerokiego garnka i wlej łyżkę oliwy, wsyp
Kredowe Menu
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 396Obok tradycyjnych gołąbków przygotowywanych przeze mnie od lat, zagościły u nas ostatnio gołąbki w troszkę odmienionej formie. A nawet dwóch. Pierwsza wersja farszu była
Smaczne Zdrowe
Przepis na pasztet 304okazji Jeśli bazujemy na chudych mięsach jak drób, warto dodać nieco tłustych mięs jak wieprzowina czy boczek, ponieważ pasztet wyjdzie nam suchy i będzie się bardzo kruszył. Do masy mięsnej dodaje się wątróbkę. Może być drobiowa, wieprzowa lub wołowa. To właśnie wątróbka nadaje charakterystyczny kolor i smak pasztetowi. Pamiętam audycję radiową, którą słuchałam jeszcze jako dziecko, gdzie mądry pan robił(...)rozpadać. Z czym podawać pasztet ? Pasztet możemy jeść samodzielnie na zimno jak i na ciepło. Doskonale smakuje z różnymi dodatkami jak musztardy, chrzan, ćwikła czy wszelkiego rodzaju pikle oraz sosy. Przepisów na pasztet jest masa. Ja zazwyczaj robię podobny do tego, z przepisu poniżej. Oczywiście, czasem są inne proporcje mięsa, zależy jakie ładne mięsko uda mi się kupić. Ja mielę
Mieszam w Garnku
Polędwiczki wieprzowe sous vide 365Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej
Kulinarne przygody Gatity
Kaczka z dżemem morelowym, podana z musem jabłkowym 165Kaczka to tradycyjne, staropolskie danie, szlachetnie wśród drobiu i wykwintne w smaku ale jednocześnie łatwe do przygotowania. Mięso kacze w smaku różni się od mięsa kurcząt
Tradycyjna Kuchnia
KACZKA CONFIT 237Kaczka confit, jest bardzo smaczna i mięciutka. Confitowanie polega na marynowaniu mięsa w solance a następnie powolnym gotowaniu w tłuszczu. Confit z kaczki to potrawa francuska
Kulinarne Fantazje Marioli
Schab pieczony 154W dobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty
To co kocham
Schab pod szpinakową kołderką 202Schab pieczony ze szpinakiem i beszamelem podbił moje serce. To całkiem inny sposób na klasycznego schabowego, który jest warty wypróbowania. Składniki: cztery kotlety schabowe 200g
Gotowanie i blogowanie
Salad with chicken & roasted figs 159Sałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał
ClauditteMissCooking
Szynka w sosie własnym 186http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szynka-w-sosie-wasnym.html Składniki: 1kg szynki 2 cebule olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz
w mojej kuchni
Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem 393łyżki suchej kaszy manny Szpinak: 1 paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka(...)piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem, lub na zimno - wtedy rolady należy pozostawić w foremkach do całkowitego ostudzenia. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 335Z roku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego
Jacob Tastes
Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym 202Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy(...)zimnych ziemniaków dodajemy jajka, olej i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Z ciasta odrywamy kulki wielkości mandarynki. Kulki rozpłaszczamy, układamy na środku mięsny farsz i zlepiamy jak pierogi. Pierogi smażymy na oleju z obu stron na złoto
e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z tortellini. 219tortellini. Co prawda, nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł by pierożki umieścić w piekarniku, jednak uważam, że moja wersja wcale nie jest gorsza ;-) Zapiekanka jest bardzo pomidorowa i mięsna (aż na myśl nasuwa się stwierdzenie "oszukane lasagne") a przy tym jest bardzo łatwa, syta i szybka w wykonaniu. Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm - 6 porcji Składniki(...)niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku - jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę sera, połączyć. Kukurydzę, paprykę, ogórki, makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią sera i zapiekać w nagrzanym
Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetii po mojemu 181Bardzo dobry szybki obiad, kilka minut i gotowe. Cebulę obrać i pokroić drobno, pora umyć i pokroić w plasterki. paprykę pokroić w kostkę, oczywiście wcześniej usunąć
Kuchnia Pokoleń
Antrykot grillowany w musztardzie 146antrykot 2 steaki z antrykotu, oliwa, 4 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny, gałązka rozmarynu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 4 łyżki
królestwo garów
Pieczona cielęcina z warzywami 160Kupić cielęcinę nie jest tak łatwo. Są jednak gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście
Smaki Ewy
ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 238Przeważnie przygotowuje się rolady z wołowiny. U mnie w domu, kiedyś tylko takie bywały. Jednak odkąd pierwszy raz miałam możliwość spróbowania rolady wieprzowej (konkretnie
Smaczne Zdrowe
Massaman Curry z kurczakiem 448Kwaśno-pikantna, mocno orzechowa tajska potrawa. Jedna z teorii głosi, że recepturę na to danie do Tajlandii przywiózł perski kupiec w XVII wieku i początkowo jego
Tajskie smaki