sos mięsny - 4565 przepisów (strona:184/305)

O basta! Wege pasta 225

coś dobrego się należy. No to może spaghetti? Ale żeby nie było, że nudnie zwijane na widelcu, to zapraszam na ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;)  Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy(...)makaron rozpuścił i wchłonął masło.  Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód i boki posmarowałam sosem pomidorowym. Następnie  ułożyłam warzywa. Całość polałam resztką sosu, skropiłam oliwą.  Zapiekłam pod przykryciem

bastalena
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 117

Kochani, taki obiad niedawno miałam okazję sobie zrobić, był pyszny szkoda, że na zdjęciah tego nie widać. Przepraszam Was bardzo za ich jakość, ale jak wiecie

Quinoa Raz!
spaghetti z klopsikami 161

składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki

Domowy Smak Jedzenia
Pizza torpeda 171

         Witam dziś wszystkich serdecznie , i zapraszam na super szybką pizze , w przygotowaniu jest torpeda , wszystko z gotowych produktów , czasem tak własnie

Mój Smak
Gulasz wołowy z wolnowaru 145

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
penne z kurczakiem w pomidorach 143

składniki: 400 g makaronu penne 2 piersi z kurczka 800 g pomidorów pokrojonych, z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano tłuszcz do smażenia

Domowy Smak Jedzenia
kurczak ze słodkimi ziemniakami i groszkiem 140

lubię słodkie ziemniaki i za smak i za kolor, i za to, że w przeciwieństwie do naszych ziemniaków, można je zjeść na surowo. a to danie

Eksperyment sobotni
Kakrówka pieczona w piekarniku z pieczarkami i cebulą + pieczone ziemniaki 417

Oto kolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy

Szefowa kuchni
Pizza mięsna uczta 259

...czyli coś dla wielbicieli mięsa :) Składniki: Ciasto:   1,5 szklanki mąki   0,5 szklanki ciepłej wody   1 łyżeczka cukru   szczypta soli  

Kuchnia domowa Ani
Zupa z podgrzybków 109

jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków, mrożonych kapeluszy lub suszonych grzybów 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy(...)garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem; na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy; aby nie było grudek najlepiej odlać kilka łyżek zupy

Zasmakuj Kuchni
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 118

Odpowiednia marynata do mięsa, to często klucz do kulinarnego sukcesu. Ale co zrobić, aby przygotowywane przez nas mięsne dania były kruche, soczyste i pyszne? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek: Odpowiednia grubość mięsa Marynowane kawałki mięsa powinny być jednakowej grubości, wówczas będziemy mieć gwarancję, że marynata wchłonie się równomiernie. Jeśli jednak tak nie jest większe kawałki mięsa oraz te ze skórą(...)dawki zwiększamy proporcjonalnie do potrzeb. Jaki smak? W zależności od dodatków możemy uzyskać różne smaki: kwaśny – uzyskamy dzięki użyciu cytrusów, owoców (np. ananasa) lub octu; słony – np. suszone pomidory, sos sojowy; ostry – uzyskamy go dodając np. czosnek, imbir czy kminek (nie należy z nim przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi

Słodkie okruszki
Pieczone ziemniaki zawijane w boczku 176

służyć za super przekąskę! Dziś wam pokażę jeden z takich pomysłów. Są to pieczone ziemniaki w boczku. Są pyszne. Idealnie sprawdzą się do obiadu, ale też jako przekąska. Przez mięsny dodatek są dosyć syte. Są kaloryczne, ale są bardzo smaczne. Spróbujcie, a się przekonacie :).  Składniki: 10 niewielkich ziemniaków 10 plastrów boczku sól ziołowa Prymat Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem i pieczemy aż boczek ładnie się zarumieni.  Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać do obiadu, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym. Napiszcie w komentarzu, czy lubicie takie przekąski

Gotuj z Mąką
Zupa z podgrzybków 142

Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie(...)garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem; na koniec dodajemy śmietanę (lub nie) i dobrze mieszamy; aby nie było grudek najlepiej odlać kilka łyżek zupy

Zasmakuj Kuchni
Smażony filet z łososia 170

wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju,   w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól, pieprz(...)zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę podajemy z masłem ziołowym lub sosem czosnkowym , a jako dodatek proponujemy puree ziemniaczane

Kolizje Smaków
Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami. Błyskawiczny gulasz z piersi kurczaka. 179

Zapraszam na błyskawiczny a zarazem bardzo smaczny gulasz z piersi kurczaka. Taki gulasz to danie uniwersalne, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaghetti Łukasza (ostre!!!) 104

Danie przyrządzone przez mojego narzeczonego Łukasza. Ostre, ziołowe, mięsne - rewelacja. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba! :) <3 Składniki na spaghetti Łukasza (4 porcje): opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda(...)Wymieszać przyprawione mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, pastę. Pasta jest rewelacyjnie ostra, z kawałkami papryczek. Przy tak małej ilości jak dwie łyżeczki sos był naprawdę ostry, a można dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać porwanych świeżych listków bazylii i wymieszać. Ugotowany w osolonej

Karola gotuje
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym z orzechami 89

W moim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują

To co kocham
Piersi kurze w czerwonym curry 143

Nauczyłam się jeść curry w Anglii, teraz to naprawdę lubię. To danie jest pycha i bardzo szybko się je robi. Czosnek i cebulę obrać i drobno

Kuchnia Pokoleń
Krótka seria - Wrocław - Masala Grill & Bar 171

najlepsze - potrawa kosztowała 38 zł!  W cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji.  Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł!  Kupując piwo także zostałem wprowadzony w błąd, ponieważ gdy powiedziałem, że chcę piwo polskie, wówczas(...)rzędu 40 zł (a nie brałem dodatków typu ryż) za porcję wielkości kaszki dla niemowlaka? Nie dość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić za tą nieprzyjemność. Nie tak dawno Magda Gessler była w indyjskiej restauracji w Zielonej Górze i zjechała równo właścicieli, którzy podobne praktyki

Right Behind The Kitchen
roladki schabowe z chrzanem 143

Jeśli potrzebujecie przepisu na eleganckie danie mięsne, zdecydowanie polecam ten. Danie nie tylko ładnie wygląda ale też wspaniale smakuje, choć jest bardzo proste. Idealne na wykwintne okazje.  Składniki: 8 plastrów schabu 8  długich plastrów boczku 400 g pieczarek 2 łyżki chrzanu ostrego 1 cebula 2 ząbki czosnku ostra i słodka papryka sol pieprz olej Mięso rozbić delikatnie, żeby(...)zwijać w roladki. Każdą owinąć w boczek (jeśli trzeba to spiąć wykałaczkami) i nasmarować pozostałą mieszanką przypraw.  Piec w piekarniku około godziny w 200*C podlewając tworzącym się sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Polak Węgier dwa bratanki... 238

eksperymentalnie dodałam marchew i groch. Pewnie niejeden Węgier nazwałby to profanacją, ale do odważnych świat należy.  W końcu to moja  gulyás   *  ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka ostra i słodka majeranek kminek czosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez(...)wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku.  Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki.  * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa

bastalena