sos mięsny - 4565 przepisów (strona:180/305)

Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 157

Szwedzkie klopsiki popularnie zwane köttbullar to najbardziej popularne danie mięsne w Szwecji. Szwedzi jedzą klopsiki przez cały rok. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole w specjalnym wydaniu z anchois . Klopsiki są małe i okrągłe. Można je smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Ta ostatnia metoda moim zdaniem jest najlepsza, bo klopsiki zachowują kształt i smażą się równomiernie. Klopsiki(...)zaletą jest to, że można je zamrozić. Klopsików robię dużo podobnie jak świątecznych pierogów. Szwedzkie klopsiki można jeść na zimno i ciepło. My lubimy je na obiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule

codojedzenia
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 210

Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka W północno-wschodniej części Podkarpacia nadziewanie kaszą gryczaną i wątróbką drobiu jest bardzo popularne od wielu pokoleń. Nic dziwnego, bo

Trzeci talerz
Gołąbki z mięsem i ryżem 175

Gołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w

To co kocham
Pomysły na domową zapiekankę 170

Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-30 minut. Niemal każdą(...)Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy), przyprawy które tylko lubimy (bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę) i nic, tylko zapiekać

Gotuję Testuję
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 215

też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór tej restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować(...)talerzu deserowym znalazł się także puder z czekolady / wafelków czekoladowych, który z kolei wniósł w potrawę pewien nowy akcent, jeśli chodzi o strukturę deseru. Podsumowując Myślę, że menu "mięsne" zaproponowane przez Hotel Agit jest na naprawdę na dobrym poziomie i z miłą chęcią wróciłbym tam na królika. Na tatara z pewnością wrócę w klasycznej odsłonie, co nie znaczy, że rybna

Right Behind The Kitchen
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 267

smażenia – wrzućcie je do garnka. Wołowina to chude mięsko i trochę tłuszczu jej nie zaszkodzi, a masło tylko świetnie podbije jej smak. Jeśli coś zostanie na patelni – zlejcie tłuszczyk z mięsnym smakiem do garnka. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i kroimy na pół. Do garnka dorzucamy przygotowane liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli chcecie, można dodać(...)rozbite niedbale. Ja lubię bardzo miękkie mięso, które rozpadnie się na talerzu pod dotykiem widelca i nie potrzebuje krojenia.   Bitki miękkie i ugotowane? Wyjmijcie je na talerz, zrobimy sos. Cała woda i masło ze smakiem mięsa to baza do naszego sosu. Zagęszczamy go, mieszając w kubeczku śmietanę, mąkę i podlewając je 2-3 łyżkami zimnej wody. Wszystko w kubku

Karo in the Kitchen
Schab pieczony z suszonymi śliwkami 147

Tradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta 333

Bardziej lubię kotlety pieczone niż smażone i właściwie tylko w takiej wersji je jadamy. :-) Nadmiar tłuszczu wycieka i zostaje na papierze do pieczenia a kotlety mimo

Szefowa kuchni
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 152

2 kg boczku surowego, 1 główka czosnku – ja użyłam czosnek wędzony, 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki

królestwo garów
Modra kapusta z jablkami 194

Mamy jakiś "mięsny" czas. Czy mi się to podoba czy nie zawsze na pytanie o to co by zjedli rodzina odpowiada "kotlet", lasagne czy inne danie z mięsem w roli głównej. Trudno... Prawda jest też taka, że to, iż oni maja chęć na mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może(...)całości spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu 1 jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy jabłko obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i pieczemy dalsze 15 minut mieszając co 5 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Indyk w glazurze musztarodowo - miodowej 180

domach Święto Dziękczynienia więc postanowiłam, że na moim stole w tym tygodniu też zagości indyk. A dokładniej filet z indyka w glazurze musztardowo-miodowej z pieczonymi warzywami. Uwielbiam takie mięsne eksperymenty - nieskromnie powiem, że wyszło genialnie. 1 duży filet z indyka 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sok z połowy(...)najwięcej powietrza i nakłuwamy w 3 miejscach. Pakunek wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, a mięso polewamy sosem i pieczemy kolejne 20 minut. W międzyczasie można kilka razy polać mięso ponownie sosem. Wyciągamy mięso z piekarnika i czekamy 5 minut by odpoczęło. W tym czasie możemy rozłożyć na talerze warzywa

Emskie Smaki
Muffiny z kurczaka z pieczarkami 605

kuchni totalnie podbiły serducha domowników( a może i sąsiadów ;) ). Piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami i zapieczone w formie muffin nie tylko świetnie smakują , ale i rewelacyjnie wyglądają. Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI: - filet z kurczaka – 2 szt - pieczarki – 300 g - cebula – 1 szt - starty(...)końce wystawały ponad brzeg. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Zakrywamy wystającymi końcami fileta ( nadajemy kształt babeczek ). Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na ok.30-40 min. Podajemy z ulubioną surówką i sosami. Smacznego

Ostra na Słodko
Polędwica wieprzowa w miodzie 239

Polędwica wieprzowa w miodzie Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po

Ogrodnik w podróży
Brukselkowy bigos z białą kiełbasą 175

Brukselka to minikapustka, a jak kapusta to… bigos. Tak też powstał mój brukelkowy bigos, bo nie miałam innego pomysłu na wykorzystanie

To co kocham
Pałki z kurczaka pieczone w folii 265

Choć lubię gotować, bywa że przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z

Trzeci talerz