sos mięsny - 4565 przepisów (strona:180/305)

Krem z kukurydzy z tajskimi klopsikami 200

Dość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D SKŁADNIKI

DefinicjaSmaku
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 110

ząbki sól, pieprz do smaku ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.  Wierzch: ser żółty 4 plastry cienkie  natka pietruszki 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Mięsne kulki: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki(...)mocno. Wtedy stopniowo wlewać mleko oraz dodać posiekany czosnek. Energicznie mieszać, aby masa była płynna i bez grudek. Jeśli jednak pojawią się grudki to można przetrzeć sos przez sitko. Dodać ser, sól i pieprz. Wymieszać. Wylać na kulki.  5. Na wierzch ułożyć ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Kuchnia Paulettes
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 145

Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto   Składniki:   400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku  3 marchewki 5 łyżek

Wino Francja Kuchnia
Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce 154

Moja córka uwielbia kurczaka a zwłaszcza kiedy jej chrupie ;) Dlatego głównie z myślą o niej przygotowałam te paluszki. Są świetną przekąską jak również mięsnym dodatkiem do obiadu.  Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku. 2 filety z kurczaka sól pieprz czosnek granulowany olej do smażenia Panierka: 1 szkl bułki tartej(...)parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami

Smakołyki Asi
Bazyliszek zaprasza na dania główne. Stek z wołowiny argentyńskiej kontra dorsz w cieście. Opinia po mojemu. Cz III. 214

był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował dobrze. Podano z nim esencjonalny sos pieprzowy co wraz z wołowiną stanowiło ciekawą, świeżą kompozycję. Jedyne co, to zmieniłabym dobór sałatki - typu greckiego wg mnie niekoniecznie pasuje do charakteru dania oraz postawiłabym na wypiekane ziemniaki(...)mało wyraziste. Bez charakteru po prostu. Porcje ogromne. Dla małych brzuchów, nie do przejedzenia, a dla tych większych do najedzenia ;) Jeśli chodzi o walory smakowe - znów wygrała wołowina :) Danie mięsne jak najbardziej godne polecenia. Dorsz bez zachwytów

Kuchnia po mojemu
Wołowina z Sezamem 143

Polędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs.  Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym

Mama Gotuje
Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad. 397

Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić 

Kuchnia z widokiem na ogród
BIGOS 30 MINUTOWY 115

Jak jest gorąco, upalnie to najlepiej wogle nie stalibyśmy w kuchni. Więc polecam taki 30 minutowy bigos.Czy to jest wogle możliwe? przygotowanie bigosu w 30 minut

Z Majeczką w kuchni
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 158

wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek ( z bazyliowym bulgurem i mozzarellą ,  z zielonym kuskus(...)mnie zrobiona na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 100 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 6 połówek  suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka sosu rybnego świeży rozmaryn sól morska świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Indycze pulpeciki ze spaghetti 118

Uwielbiam makarony! A ten w połączeniu z mięsnymi pulpecikami i brokułem stanowi syty i bardzo smaczny obiad! 250g mięsa mielonego z indyka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 250 g śmietany 18% 150 ml wody 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki majeranku 200 g makaronu spaghetti 200 g brokuła Brokuł(...)masy formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy je na odrobinie oleju. Śmietanę mieszamy z wodą. Doprawiamy ja sola, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zalewamy nią pulpeciki i dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Dokładamy brokuł i dusimy jeszcze kilka minut. Pulpeciki podajemy z ugotowanym al dente spaghetti

VioletoweKucharzenie
Noodle z mięsem mielonym 153

Mięsny wtorek W związku z trwającą akcją kulinarną - kuchnia tajska postanowiłam zasypać Was przepisami z tej części świata i jednocześnie nieco Wam tę kuchnię przybliżyć. Kuchnia azjatycka, a szczególnie tajska należy do moich ulubionych, staram się ją odkrywać samodzielnie, jednak moim marzeniem jest wizyta w tym kraju i spróbowanie tej autentycznej.  Kuchnia tajska jest prosta i szybka, wymaga jednak(...)mięsa mielonego z cieniutkim makaronem. Składniki :  2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 450g mielonego z indyka 100g pędów bambusa 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu sweet - chilli 150g cienkiego makaronu ryżowego dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie) oliwa

Codzienne Gotowanie
Kopytka 195

kopytka sprawdzają się idealnie jako pyszny dodatek do dań mięsnych, a także jako samodzielne jarskie danie :)   Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -2 jajka -2-2,5 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sól do smaku -20 g masła -1 średnia cebula Wykonanie: Ciepłe, ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy,  kroimy w drobną kostkę(...)wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy na ciepło, np. z dowolnym sosem lub z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego

KasiekGotuje
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 164

U nas w kuchni dalej dynia na topie i powstają kolejne przepisy Tym razem zachęcamy Was do zrobienia kopytek z dyni z szałwią oraz z mięsem

Kuchenne Wariacje
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa 124

Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że

Trzeci talerz
Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym 135

Dzisiaj w mojej kuchni zaczął się generalny remont, więc wczorajszy obiad był ostatnim w tym miesiący  jadłem  ugotowanym  w normalnych warunkach. Teraz będę

Nie tylko w kuchni
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 581

Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce " dostępnych na sklepowych półkach ? To przeczytajcie ! Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z....  soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami. Taniej, smaczniej(...)sklepowych półek. Można go zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw. Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna " sklepowa " kostka rosołowa. Przechowywanie Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu. Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indyk w sosie w zielonym sosie curry 126

Takie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki

Kuchnia Pokoleń
Sajgonki – dietetyczne bez smażenia 237

Witajcie po kilkudniowej przerwie. Trochę się działo a tam gdzie byłam istniał problem z łączem internetowym. Wróciłam i wracam też do bloga. Mam nadzieję, że Was

Smaki Ewy
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 173

Przepisów na gołąbki jest tyle, ile domów w których się je przygotowuje. W liście kapusty zawija się farsz mięsny, grzybowy, ziemniaczany itd. Moja mama robi tradycyjne z farszem z mięsa i ryżu, ale z dużą ilością mięsa, teściowa dodaje więcej ryżu lub robi je w wersji wegetariańskiej z kaszą gryczaną i grzybami. Lubię wszystkie, ale sama najczęściej eksperymentuję z farszem(...)indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach 1 łyżka oleju sól pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą

Smakowity Blog Kulinarny
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 179

Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka.  Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu z Was ta nazwa kojarzy się jedynie z budkami serwującymi różnej jakości dania na wynos z tzw. kija. Skojarzenie poniekąd(...)szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu

Codzienne Gotowanie
Chipsy z carpaccio w czekoladowej glazurze 131

dodatkami: rozmarynem, chili i solą morską oraz sezamem i pistacjami. Do chipsów można zaserwować różnego rodzaju dipy, np. konfiturę z czerwonych borówek, która wybornie komponuje się z daniami mięsnymi lub owocowa, nadająca lekkości i orzeźwiania. Wyjątkowe danie, którego nie serwuje się na co dzień tylko bardziej okazyjnie, a które na pewno zachwyci rodzinę na uroczystościach rodzinnych czy znajomych na kolacji(...)zarumienienia. Odłożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się tłuszczu. Na patelnię, po smażeniu carpaccio wlać wino, dodać połamaną czekoladę, masło oraz cynamon, wymieszać i redukować do pożądanej konsystencji- czyli sos powinien być delikatnie gęsty. Papryczkę chili oraz pistacje drobno posiekać. Podsmażone carpaccio smarować z jednej strony glazurą czekoladową, posypać rozmarynem oraz chili wraz z solą morską lub sezamem i pistacjami

Kraina Miodem Płynąca
Sandwich z kurczakiem i jajkiem 288

Porządny sandwich z kurczakiem nadziewanym suszonymi pomidorami, z jajkiem i rukolą, porwie Was w wspomnienia ciepłego lata, pikników oraz zapachu grilla. Pyszna kanapka, do której trzeba

pink envelope
Tatar. Befsztyk tatarski wołowy z cebulką, ogórkiem i papryczką chili. 144

W moim domu specjalistą od tatara jest mój osobisty mąż. Zawsze to on go przygotowuje, ale na szczęście dzieli się nim ze mną i zajadamy ze

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z kaszą jaglaną, kurczakiem, pieczarkami i serem feta 173

Kasza jaglana do niedawna kojarzyła mi się raczej ze słodką strona kuchni. Dziś przedstawiam ją w wersji obiadowej. Zapiekanka wyszła tak smaczna, że nie obyło się

Szefowa kuchni
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 160

przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie" , z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo smaczna i zdrowa(...)marchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Sos pomidorowy: - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej) - sól mi pieprz do smaku - 100ml pełnotłustego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania