sos mięsny - 4565 przepisów (strona:174/305)

Pasztet pieczarkowy 116

wiem dlaczego, ale jesień kojarzy mi się jako czas pasztetów. Po  mięsnym Gerwazym przyszedł więc czas na jarski pieczarkowo-jajeczny. Wyszedł naprawdę dobry, jedliśmy go na ciepło do obiadu i na zimno do kanapek. Aby dobrze się kroił w plastry należy go schować do lodówki, aby był dobrze schłodzony. Składniki(...)Dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. • Poddusić do odparowania wody i wyłożyć na durszlak aby ściekły resztki sosu, po czym zemleć w maszynce. • Bułki namoczyć w wodzie, bardzo dokładnie wycisnąć najlepiej przez gazę i pokroić w drobną kostkę. • Połączyć zmielone pieczarki, pokrojoną bułkę

To co kocham
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą gryczaną 152

Mamy jesień więc czas na rozgrzewające dania. Jednym z nich jest gulasz mięsny z warzywkami czyli pyszną marchewką.   Składniki na gulasz: łopatka wieprzowa 1 kg marchew 300 g ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sol do smaku  pieprz biały mielony do smaku pomidor 2 szt Dodatkowo:  śmietana 18% 150 ml kasza gryczana 2 woreczki(...)dodajemy ziele angielskie listek laurowy i gotujemy na małym ogniu. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pomidory kroimy jak chcecie bo i tak nam się rozpłyną w sosie. Całość gotujemy koło godziny , sprawdzamy czy mięso już jest miękkie. Kiedy mięsko miękkie,  a sos doprawiony zalewamy śmietaną ( do słoiczka wlewam wywar z przygotowanego sosu i dodaje do niego

Różowa kuchnia
Ziołowy politechnik warszawski 147

łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego  2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn tak, by miał postać proszku. Dodajemy do niego szałwię i również razem ucieramy(...)folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową do żaroodpornego naczynia i polewamy je dwiema łyżkami bulionu. Resztę płynu

Kuchenna Kontrrewolucya
Mięsno – warzywny Francuz 158

Ostatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka   i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia, na głowie(...)Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić drobno, paprykę i cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju usmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć

Fabryka pomysłów
Podudzie kurczaka ze śliwkami 88

Mięso kurczaka jest smaczne w każdej postaci i jak to mówi Sławek – kurczaka nie da się zepsuć, bo zawsze jest dobry…

To co kocham
Naleśnikowe tagiatelle z cukinią i sosem paprykowym 176

Kolejny przepis który powstał z potrzeby chwili. Miało być coś innego - szybkiego i nieskomplikowanego. No i tak wyszło. Danie można jeszcze przyspieszyć jeśli pozostały nam naleśniki

Smaki Ewy
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 173

Parę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia

Smaki Ewy
Pljeskawica - serbski burger 136

Kto na diecie, niech ucieka! ;) Danie to na pewno nie spodoba się liczącym kalorie, ale to jeden z fajniejszych wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Na Bałkanach

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym 133

Co potrzebujemy: naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l mała patelnia 1 mały garnek 1 duży garnek wysokie naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki

ClauditteMissCooking
Karkówka 393

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka

Kuchnia Pełna Pasji
Burgery 137

Burgerem nazywam kotlet mięsny czy niemięsny przyrządzony w celu podania w burgerze, czyli całemu zestawowi bułka + burger + dodatki. Jakby trochę incepcja, więc dziś dwa posty o tej samej nazwie, jeden o mięsie , drugi o reszcie, a gdzieś tam jeszcze coś o bułkach . Oprócz klasycznych burgerowych dodatków w tej wersji dodałam pieczony camembert, który uwielbiam. Sprawia on jednak, że burgery(...)hamburgerów 2 burgery wołowe lub składniki na burgery opisane [ tutaj ] 1/2 cebuli białej 1/2 pomidora 2 okrągłe sery camembert garść liści sałaty 2 plastry sera żółtego 2 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego Rozgrzać piekarnik do 180C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pomidora pokroić w plastry

Czerwony Gupik
Pałki z kurczaka po Jamajsku 169

Wiem, że ostatnio kurczak nie ma dobrej prasy (np. “Faszerowane hormonami kurczaki na fermach”, itp.). Jednak mięso kurczaka można dostać także w dobrej jakości. Wystarczy tylko poszukać dobrego sklepu mięsnego lub samego hodowcy, który takie kury hoduje (chociaż te na dużych fermach są pod okiem weterynarza, a u rolników różnie z tym bywa). Proponuję poczytać w internecie, czy popytać wśród(...)papryczka chilli lub habanero (lub więcej, zależy jakie ostre ma być nasze danie) 1 łyżka świeżego imbiru 1 mała cebula drobno pokrojona sok z połowy cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek (kilka listków) Do posypania: kolendra i/lub pietruszka Przygotowanie: Składniki na marynatę wrzucamy do blendera i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy równo na wszystkich naszych kawałkach kurczaka

PaleoLife
Ziemniaczany kebab 152

Polecam Wam pyszną zapiekankę ziemniaczano-mięsną. Pracy przy tym daniu bardzo mało. Jak przy każdym moim przepisie :) Ostatnio mam duże problemy z poruszaniem się i staram się jak najmniej czasu stać przy kuchni. Jednak podczas gotowania relaksuję się i zapominam o towarzyszącym mi bólu. Kocham gotować i robię to z wielką przyjemnością, a potem piszę dla Was przepis, bo może(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 mała kajzerka sól pieprz  papryka słodka Ziemniaki 6 średnich obranych ziemniaków sól pieprz papryka słodka szczypta papryki ostrej 5 łyżek oliwy Sos sos pozostały z ziemniaków 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki  przecieru pomidorowego 3/4 szklanki wody Dodatkowo 1 czerwona papryka Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, czosnek przeciśnięty przez

O kuchni z uczuciem
Naleśniki z farszem mielonym 103

zawsze mi wychodziły jakieś człekokształtne ale znalazłam sposób na wylewanie ciasta, tzn. wazówką na środek patelni wylewam ciasto i robię tzw. ósemki Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj sos czosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego(...)grudki. Smażymy na natłuszczonej patelni  z obydwu stron. Ja wlewam trochę oleju do kubka i maczam w nim pędzelkiem spożywczym po czym równomiernie rozsmarowuje na patelni.  Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą

Kubki smaku